fbpx
Skip to main content
žena

"Rekli su mi da za dva sata mogu da iskrvarim ko kokoška": Jeleni dijagnostikovali RAK, a onda se desio OBRT

Foto: Profimedia/ilustracija
Uprkos tome što je 42-godišnjoj Aleksinčanki Jeleni Lazarević na proleće prošle godine u Nišu dijagnostikovan rak grlića materice, za koji su lekari rekli da je metastazirao i da je kasno za operaciju, ona se, sumnjajuću u nalaze, nije lečila propisanom terapijom.

Tražeći drugo mišljenje stigla je do Švedske gde se posle svih analiza ispostavilo da nije bolesna.

SREĆNO! Dečak otišao na transplantaciju: Od ove bolesti oboli jedan u milion, a Petar (17) je jedan od njih!

Jelena Lazarević posle godinu i po dana agonije i čekanja gotovo izvesne smrti, smatra da je bila žrtva nesavesnosti, neznanja ili neodgovornosti lekara, koji su je slali na lečenje kako bi uništili dokaze pogrešne dijagnoze, pišu Južne vesti.

Lekari ne mogu da mu pomognu: Stojadin (56) ima ŽIVE RANE po telu zbog NATO bombi

Kako objašnjava ova Aleksinčanka, pošto je imala problema sa krvarenjem, lekar iz njenog rodnog grada poslao je da uradi biopsiju tkiva sa grlića materice i to u nišku privatnu kliniku Human. Nakon što su rezultati pokazali da ima adenokarcinom grlića materice, otišla je na konzilijum u Klinički centar, gde su lekari predložili operaciju.

Čekaonica
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, kako joj je trebalo mesec i po dana da se "pripremi" za zahvat, kada je sledeći put došla na GAK, rečeno joj je da je bolest uznapredovala, da operacija nije moguća, već da mora na zračenje i hemioterapiju. Sutradan je, kaže, otišla na konzilijum koji je to potvrdio.

Međutim, kako su metastazu konstatovali "običnim" pregledom, počela je da sumnja u zaključak lekara. Zatražila je da je pošalju u Beograd, da čuje i drugo mišljenje, što joj, tvrdi, nisu omogućili. Čak su, prema njenim rečima, kazali da nemaju mogućnost da je upute u drugu ustanovu.

- Odlučila sam da neću da idem na tu terapiju... i dostojanstveno, pa koliko živim, živeću. Tako sam počela da čekam dan svoje smrti. Vozila bicikl, vodila računu o svemu... i nikako da dočekam taj dan - priča Lazarevićeva.

Uplašena zbog toga što možda boluje od opakog tumora koji bi mogao da je "odvuče u grob" za nekoliko meseci, ali nepoverljiva prema lekarima koji su joj postavili dijagnozu na osnovu nalaza biopsije iz privatne klinike, a metastazu pregledom prstima, počela je sama da traži pomoć drugih lekara.

Verujući u to da su položili Hipokratovu zakletvu i da im kodeks profesije nalaže da pomažu ljudima u svakoj situaciji, Lazarevićeva je obilazila ginekologe i druge lekare na privatnim i u državnim ustanovama. Međutim, tvrdi, kada čuju njenu priču, većina nije želela da joj izađe u susret, zbog lekarske kolegijalnosti.

- Molila sam i da mi urade još jednu biopsiju. Nisam mogla da pobegnem od krsta. Svi se lekari uplaše kad čuju o čemu se radi. Kasnije su zvali i mene i mog supruga zastrašivajući nas da moram da odem na lečenje, jer mogu da iskrvarim kao kokoška za dva sata - objašnjava Lazarevićeva.

Posle višemesečnog uzaludnog traženja drugog mišljenja, kako kaže, ginekolog Vojne bolnice je posavetovao da uradi reviziju biopsije - da uzme svoje uzorke iz Humana i odnese ih u drugu kliniku na ponovnu analizu. To je, kako kaže, i učinila i posle nekoliko dana rezultati su pokazali sasvim drugačiji tumor - skvamozni. Šokirana rezultatima, otišla je da popriča sa patologom koji je radio analize i takođe bio začuđen.

Žena
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ko je doneo uzorke? Osoba koja je donela do sada je trebalo da bude mrtva? Da je ovaj drugi kancer bio, umrla bi pre dva meseca. S obzirom na to da ste vi još uvek živi, sumnjam da je ovo uopšte Vaš uzorak - reči su, prema tvrdnji Lazarevićeve, lekara.

Nakon što su analize u dve klinike pokazale da ima dva različita tumora na grliću materice, počela je da sumnja da su lekari bili svesni toga da je njena dijagnoza pogrešna, te da su je poslali na zračenje potpuno zdravu kako bi "uništili dokaze", odnosno tkivo koje je navodno bilo zahvaćeno tumorom.

Smatra da je potvrda ove njene optužbe i to što niko od njenih lekara iz KC nije želeo da uputi uzorak na DNK analizu, kako bi se potvrdilo da je zaista njen. Obratila se Lekarskoj komori, čiji Sud časti odlučuje u korist svih lekara i, prema njenim rečima, konstatuje da se radi o istoj vrsti tumora, te da se neosnovano žali. Tvrdi da je lekare prijavila i policiji, a i da je kod zdravstvene inspekcije tražila pravdu, odakle i dalje čeka odgovor.

- Na grliću materice mogu da se jave adenokarcinom, ali i skvamozni koji je najčešći. Adeno se uglavnom javlja kod starijih osoba, ja ne spadam u tu kategoriju. Lekarskoj komori sam odnela i rezultat, uz konstataciju da imam informacije da su to dva potpuno različita karcinoma. Insistiram da to nije isti kancer, oni kažu da je identičan kancer, to svaki lekar zna! - očajna je Lazarevićeva.

Kako rezultati nisu došli ubrzo, prekida proceduru u Švedskoj i vraća se kući. Posle nekoliko meseci, govori, doktorka iz Švedske joj javlja da nema tumor, već da je u predmenopauzi i da je to stanje u kombinaciji sa deformitetom karlice izazivalo krvarenja.

bolnica
bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ispostavilo se da uopšte nemam kancer, da sam u tom smislu zdrava. Bez ikakvog lečenja, bez radikalne hemioterapije i zračenja na koje su me slali. Moj najveći argument je i to što sam i dalje živa i osećam se dobro, vreme je moj saveznik, ne njihov - konstatuje Lazarevićeva.

Inače, odlazak, boravak i analize u Švedskoj su Jelenu Lazarević, kako kaže, koštali svega 4.000 dinara što je bila cena avionske karte za Malme u jednom smeru.

Kliničkom centru Niš kao i Ministarstvu zdravlja takođe su upućena pitanja vezana za slučaj Jelene Lazarević, ali i dalje se čekaju odgovori. Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, koju je Lazarevićeva takođe optužila da je pokušala da bude medijator između nje i lekara KC, uputila je novinarku na Ministarstvo zdravlja za odgovore na pitanja o reakciji Zdravstvene inspekcije.

- S obzirom na to da sam joj objasnila da će odgovor Zdravstvene inspekcije dobiti kada inspektori zatvore predmet, a da reviziju dijagnoze može da zatraži u bilo kojoj privatnoj klinici (čak sam joj i navela pojedine u Nišu pošto je iz Aleskinca), ali i da dopis o nezadovoljstvu pošalje Ministarstvu zdravlja, a verovatno shvativši da joj za plasiranje priče u etar nisam dobar sagovornik, pacijentkinja se više nikada nije javila na moj poziv, iako sam u međuvremenu kontaktirala i KC Niš, ali i jednu privatnu kliniku koja je pristala da joj besplatno (pošto je rekla da je u teškom materijalnoj situaciji) uradi proveru patološkog nalaza - navela je Sotirovski.

Ipak, dodaje da je u razgovoru sa Lazarevićevom bila optužena da "zataškava slučaj, brani farmaceutsku mafiju koja želi da je ubije i oprvadava lekare u Aleksincu i Nišu".

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
0 Beograd