fbpx
Skip to main content
Miroslav Mika Aleksić

SRBIJOM HARA 450 PREDATORA: Posle hapšenja Miroslava Aleksića otvorena Pandorina kutija

Foto: Printscreen/RTS
Kazne za silovatelje i pedofile godinama su bile bliže zakonskom minimumu nego maksimumu

Slučaj reditelja Miroslava Mike Aleksića, osumnjičenog da je godinama silovao i seksualno uznemiravao đake u svojoj školi glume "Stvar srca", nije usamljen. Svedočenja mladih glumica Milene Radulović (25) i Ive Ilinčić (24) o jezivim detaljima seksualnog zlostavljanja i manipulisanja i dok su bile maloletne ohrabrilo je brojne žrtve i otvorilo Pandorinu kutiju tog nasilja u gotovo svim sferama društva.

Kako nam se dogodio Mika? I kako da nam se ne dogodi ponovo? Godinama bez posledica vređao našu decu

Kako nam se dogodio Mika? I kako da nam se ne dogodi ponovo? Godinama bez posledica vređao našu decu

GNUSNO PSOVAO ŽRTVE MIKE ALEKSIĆA! Vređao glumicu Milenu Radulović: Vadio se da je "izgubio pamćenje"?!

GNUSNO PSOVAO ŽRTVE MIKE ALEKSIĆA! Vređao glumicu Milenu Radulović: Vadio se da je "izgubio pamćenje"?!

"RECI, CURO, KAKO SE SVINJA ZOVE!" VEDRANA RUDAN POSLALA PORUKU ZLOSTAVLJANIM ŽENAMA: Postanite Milena Radulović!

"RECI, CURO, KAKO SE SVINJA ZOVE!" VEDRANA RUDAN POSLALA PORUKU ZLOSTAVLJANIM ŽENAMA: Postanite Milena Radulović!

Kako pišu beogradski mediji, osnovano se sumnja da oko 450 seksualnih predatora i pedofila vreba iz raznih državnih institucija širom Srbije.

Silovatelja, seksualnih psihopata, pedofila ima u svim porama društva - među profesorima, lekarima, muzičarima, političarima... kako u prestonici tako i po manjim sredinama u unutrašnjosti.

- Slučaj Aleksića samo je vrh ledenog brega. Javna je tajna da u gotovo svim profesijama može biti uticajnih i moćnih koji položaj zloupotrebljavaju za seksualno napastvovanje. Osnovano se procenjuje da ima oko 500 predatora po raznoraznim institucijama. Poput Aleksića. Pedofili, silovatelji manipulativno uvuku žrtvu u začarani krug. Žrtva ćuti iz straha, stida, nametnutog osećaja krivice, a nasilnici time mogu još da uslovljavaju njihovo školovanje, poslovni angažman, napredovanje. Kao što se priča da je Mikina škola bila ulaznica za FDU, sigurna preporuka za dobijanje uloga u nekim producentskim kućama - kaže izvor beogradskih medija.

Raste broj prijava širom Srbije

Krug zlostavljanih se širi. Posle Milene Radulović (25) i Ive Ilinčić (24) još 20 devojaka je Miroslava Miku Aleksića prijavilo za seksualno napastvovanje u njegovoj školi glume. One su ohrabrile i druge žrtve da prijavljuju nasilnike širom Srbije. Njihove potresne ispovesti pokrenule su lavinu bolnih svedočenja i po društvenim mrežama, što može biti prvi korak ka odlasku i u policiju. Ističe se tako na Fejsbuku grupa Nisam tražila, gde su za nekoliko dana objavljene desetine bolnih svedočenja o torturama, ucenama, silovanjima, seksualnim uznemiravanjima... I na časovima vožnje u auto-školama, fakultetima, modnim agencijama.

Isti kalup

Isti princip primenjuje se i u državnim institucijama - raznim agencijama, fondovima, javnim preduzećima, bolnicama, školama, ali i u akademskoj zajednici, modnoj industriji, medijima... O tome svedoči niz primera, a ohrabrena svedočenjima mladih glumica o seksualnom zlostavljanju u Mikinoj školi, o nasilju i psihičkoj torturi u umetničkim krugovima progovorila je i vođa viole Beogradske filharmonije Ivana Uzelac.

- Do sada se nije baš ažurno postupalo po takvim prijavama. A takva dela su teško dokaziva ako protekne dosta vremena, materijalni tragovi se gube, svedocima blede sećanja... Konačno, kazne za silovatelje i pedofile godinama su u Srbiji bile bliže zakonskom minimumu nego maksimumu. Od sada će, očekuje se, biti drugačije - navodi sagovornik beogradskih medija

Milena Radulović i Miroslav Mika Aleksić
Milena Radulović prva je skupila hrabrost i podnela prijavu protiv Miroslava Aleksića
Foto: YouTube/PrintScreen/Pink.rs/RTS - Zvanični kanal
.

Jutkin model

Milutin Jelačić Jutka - bivši predsednik opštine Brus osuđen je na tri meseca robije zbog nedozvoljenih polnih radnji nad nekadašnjom saradnicom Marijom Lukić. Ali sad kupuje vreme, traži odlaganje izvršenja kazne zbog navodnih zdravstvenih razloga. Prošlo je dve godine od kada je Marija Lukić objavila deo od neverovatnih 15.000 gnusnih SMS poruka koje je dobijala od Jeličića.

Prijavite odmah

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević nada se da će slučaj Mike Aleksića, zbog odjeka javnosti i očekivanog sudskog spora, konačno biti poruka ostalim pedofilima i silovateljima da je došao kraj njihovom bahaćenju i iživljavanju nad decom i ženama.

- Toga ima svugde, u svim institucijama, profesijama. Ima ih više stotina. Više je žrtava nego što je prijavljenih pedofila, silovatelja. Većina njih se krije. Svi mi znamo, godinama slušamo priče o manipulatorima u školama, udruženjima, organizacijama, fakultetima, na poslu - bilo da je to kiosk ili kompanija. Maltene su u viceve prerasle takve priče o lekarima i medicinskim sestrama. A nije šala da neko koristi moć i uticaj za napastvovanje, silovanje, ucenjivanje žena, dece koja posle ćute iz straha da ih okolina neće razumeti i podržati - objašnjava ona za beogradske medije.

vesna-stanojevic
Vesna Stanojević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

I doktorka Danica Grujičić poručuje da slučaj zlostavljanja u Aleksićevoj školi glume, nažalost, nije usamljen i da "u društvu postoji mnogo manipulanata koji upravljaju životima mladih ljudi".

Upitana da li i u medicinskim krugovima postoje ovakvi slučajevi, Grujičićeva je odgovorila potvrdno. Istakla je da uvek mora da postoji interakcija između dece, roditelja, vaspitača i podržala inicijativu da se zlostavljanje prijavi odmah.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd