Skip to main content
Nikola Milutinović

SRBIN UČESTVOVAO U OTKRIĆU VEKA! Nikola objašnjava šta se krije iza MISTERIOZNIH SIGNALA IZ SVEMIRA

Foto: Profimedia/RTS/printscreen
Na naslovnoj strani najuticajnijeg naučnog časopisa na svetu "Nejčera" objavljena je fotografija kanadskog radio-teleskopa "Čajma" koji je nedavno detektovao misteriozne signale iz svemira!

Šta je "Čajm" i da li su te signali poslali vanzemaljci objašnjava mladi srpski naučnik Nikola Milutinović koji je učestvovao u otkrivanju neobične pojave. Milutinović radi na Univerzitetu Britanske Kolumbije u Kanadi i objašnjava da je teleskop "Čajm" napravljen od četiri cilindra i da je njegova površina kao dva fudbalska terena. 

Odličan je za pravljenje mape neba jer mu je osetljivost velika.

- Radio-teleskopi dizajnirani su kao velike satelitske antene i oni su radio-prijemnici, ali vlada pogrešno mišljenje da se nešto sluša radio-teleskopom. Intuicija je bazirana na radio-prijemnicima preko kojih se zvuk prenosi modulacijom svetlosti u radio delu spektra. Ovde mi gledamo direktno na svetlo koje dolazi iz izvora - istakao je Milutinović.

Da li znate zašto se Srbi prezivaju na "IĆ": Evo odgovora

Da li znate zašto se Srbi prezivaju na "IĆ": Evo odgovora

Ponavljajući radio-signali koje je "Čajm" detektovao su senzacionalni jer dolaze iz dubokog svemira. Reč je o brzim i jakim praskovima. Naučnici ih zovu FRB signali što je skraćenica od "fast radio burst".

- Godine 2007. smo otkrili prvi FRB. Kada stignu kod nas na zemlju jačine su kao kada bi mobilni telefon postavili na udaljenost 1.000 puta dalje od Meseca, recimo, a onda posmatrali radio-teleskopom, znači ne toliko jaki, ali kada se uporede sa ostalim astronomskim fenomenima u radio spektru najenergičniji su na nebu - kaže Milutinović.

Nikola Milutinović
Foto: RTS/printscreen

O izuzetnom otkriću izveštavali su mediji širom sveta. Budući da svima nije bilo jasno poreklo pojave pojedini mediji su pisali i da potiču od vanzemaljaca.

Ovo je dobar znak! CARSKA PTICA SE VRATILA U SRBIJU! Niko ih nije video od Drugog svetskog rata

Ovo je dobar znak! CARSKA PTICA SE VRATILA U SRBIJU! Niko ih nije video od Drugog svetskog rata

- Pomalo zbog te miskoncepcije i zbog ideje da astronomi ništa drugo ne rade do da jure vanzemaljce u svemiru postoje teorije da su fenomeni vanzemaljskog porekla. Jednostavnije teorije su da ovi fenomeni nastaju u sudarima neutronskih zvezda u kojima se oslobađa izuzetno velika količina energije - naglasio je naučnik.

Pored detektovanja FRB signala primarni zadatak teleskopa je lociranje vodonika u svemiru čime se otkriva njegova struktura. 

Na taj način Nikola Milutinović i još četrdesetak naučnika zaposlenih u kanadskoj opservatoriji traže odgovore na pitanja koji bi bar delimično rasvetlili neke misterije univerzuma.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd