fbpx
Skip to main content
Tehnički pregled

Zbog ovoga NE SMEJU da vas vrate sa tehničkog: Prijavite ukoliko vam kažu da je vozilo neispravno

Foto: Profimedia/ilustracija
Za ova dva "propusta" ovlašćeni servisi ne bi smeli da vas vrate sa pregleda i proglase vozilo neispravnim

Nova pravila za tehnički pregled zadala su glavobolje vozačima, a zamenik načelnika uprave Saobraćajne policije Boban Milinković objasnio je ključne izmene.

VOZILA NA IZLAZU ČEKAJU OKO DVA SATA! Zbog gužvi na Horgošu saobraćaj se preusmerava na Kelebiju

VOZILA NA IZLAZU ČEKAJU OKO DVA SATA! Zbog gužvi na Horgošu saobraćaj se preusmerava na Kelebiju

U SRBIJI SE GODIŠNJE RODITELJIMA ODUZME 1.000 DECE: Razlozi za to su UŽASNI

U SRBIJI SE GODIŠNJE RODITELJIMA ODUZME 1.000 DECE: Razlozi za to su UŽASNI

Zavrnite rukave pre početka školske godine! Mladi ne shvataju ovaj apel ozbiljno: Virus se brzo širi, a u vama je spas

Zavrnite rukave pre početka školske godine! Mladi ne shvataju ovaj apel ozbiljno: Virus se brzo širi, a u vama je spas

Milinković je kazao i koje neispravnosti jesu, a koje nisu razlog da vas "vrate" sa tehničkog pregleda.

-Ključna izmena u odnosu na stari način rada je snimanje, i to nije smetnja već prednost. Određeni broj tehničkih linija zapravo nije ni vršio pravi pregled vozila, veliki iskorak je napravljen pre tri godine obaveznim fotografisanjem, i to je tada bila vrsta šoka. Eliminisala su se vozila koja prethodnih godina, zapravo, nisu ni dovožena da ih neko pregleda, već su samo dobijala popunjenu potvrdu. Radnici na linijama i dalje nisu pregledali vozila, već su samo fotografisali, ali hajde, pomoglo je to da se evidentno neispravna vozila pročiste sa puteva. Ostalo je da se overava tehnička ispravnost za ona koja, barem na fotografiji, deluju ispravno - rekao je on.

On je ponovio i da zbog nedostatka tečnosti za prskalice, ili sitnih ogrebotina, vozač ne sme da bude vraćen.

-Problem je bio što je tehnički pregledi zapravo nisu kontrolisali ispravnost, sada se ceo postupak snima, postoji elaborat i tačno znaju šta moraju da provere. Usled neiskustva i nedovoljnog poznavanja novog sistema, jedan broj vozila jeste ocenjen kao neispravan. Ali prskalice odnosno nedostatak tečnosti za njih, pa nije to nešto zbog čega će vozilo biti ocenjeno kao neispravno. Uprava je pokrenula proces protiv tog privrednog društva koje je sporno vozilo okarakterisalo kao neispravno - istakao je Milinković, i dodao:

-Suština ovog pravilnika jeste da svako vozilo mora da bude pregledano, ali naravno da neće tehnički ispravno vozilo biti proglašeno neispravnim zbog nekih stvari koje nisu propisane. Retki su slučajevi, ali građani imaju pravo da ih prijave, ima slučajeva koji su zaista na granici 'verovali ili ne'. Nepune četiri nedelje se primenjuju nova pravila, prvih dana je stvarno bilo problema. Po nekoliko sati je nekim kontrolorima bilo potrebno, nemaju rutinu još uvek - dodao je on i podvukao da je i na vozačima deo krivice za ovo.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd