Skip to main content
porodilište

U SRBIJI NIKAD MANJE STANOVNIKA NEGO DANAS: Prosečna starost 43 godine

Foto: Profimedia
U Srbiji nikada nije živelo manje stanovnika nego danas, a podaci pokazuju i to da oni nikad nisu bili stariji, pošto je prosečna starost stanovništva 43 godine.

Trenutno na svetu živi 705 miliona ljudi starijih od 65 godina i oko 680 miliona dece do četiri godine života, a istraživanja pokazuju da se životni vek stanovnika Zemlje produžio, ali i da se ne rađa dovoljno dece.

- Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva. Što se tiče podataka 2017. godine recimo udeo populacije starijih 65 i više godina u Srbiji je bio 19,63 odsto i za cela dva procentna poena je povećan u odnosu na podatak iz 2011. godine - rekla je Sanja Jankelić iz sektora za statistiku. 

Navodi se da, kada su brojke iz porodilišta u pitanju, u Srbiji su prošle godine rođene 64.894 bebe - samo 160 više nego pre tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje dece od početka 20. veka. Međutim, u polovini zemalja na svetu i dalje se ne rađa dovoljno beba da bi ta društva rasla.

LJUBAV ILI VANDALIZAM pocenite sami: Kej na Dorćolu osvanuo obasut laticama ruža (FOTO)

LJUBAV ILI VANDALIZAM pocenite sami: Kej na Dorćolu osvanuo obasut laticama ruža (FOTO)

DETALJNO OBJAŠNJENJE: Da li HRANITELJI imaju pravo na penziju i kako da upišu staž?

DETALJNO OBJAŠNJENJE: Da li HRANITELJI imaju pravo na penziju i kako da upišu staž?

SUROGAT MAJKA NI ZAKONSKI NI GENETSKI NEĆE BITI MAJKA: Ovo su prava i obaveze "rodilje"

SUROGAT MAJKA NI ZAKONSKI NI GENETSKI NEĆE BITI MAJKA: Ovo su prava i obaveze "rodilje"

- Pojedinac mora naći u sebi motiv da kroz roditeljski nagon i njegovo ostvarivanje, kroz popravljanje i lični doprinos uslovima u kojima radi, kroz veće zadovoljstvo u porodici i na radnom mestu stvori uslove da nas bude više - istakla je ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Podatak u Japanu je da se u jednom danu kupi više pelena za stare osobe, nego za bebe, i to pokazuje da je ovo globalni problem.

- Sva očekivanja demografske projekcije o kretanju stanovništva govore da će se ovaj trend starenja stanovništva nastaviti, odnosno da očekujemo i dalje kontinuirani porast udela starih od 65 i više godina - dodaje Jankelićeva.

slavica-djukic-dejanovic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ona ističe da demografsko starenje stanovništva ima čitav niz društveno ekonomskih implikacija, pre svega kontinuirani porast broja penzionera.

Mediji navode da Italija, Nemačka i Grčka vode istu bitku. Prosečna starost u ovim zemljama je 45, odnosno 46 godina. Dobar primer mogle bi da budu Irska i Island koje imaju veći udeo mlađih do 15 godina, ali i Turska gde je prosečna starost 31 godina.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
28 Beograd