clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pred Krajinom teška krvava noć: Srbija je sada poslednji krajiški stroj

04.08.2018. 07:00 18:18
Piše:
Srbija Danas
Oluja
Oluja / Izvor: Profimedia

Hronologija etničkog čiščenja nad Srbima

U rano jutro 4. avgusta hrvatske snage napale su Republiku Srpsku Krajinu i otpočele akciju "Oluja". Podržani američkim snagama, koje su direktno učestovale u "Oluji", Hrvati su se obrušili na prostore koji su stotinama godina bili naseljeni Srbima. Čitaoci će u toku dana imati priliku da prate kako je tekla hrvatska zločinačka akcija "Oluja". 

00:35 - Kraj bloga

Poštovani, ovim završavamo blog u kom ste mogli da pratite tok zločinačke akcije "Oluja" i sve akteulne događaje u vezi sa 23. godišnjicom pogroma Srba iz Hrvatske.

Nastavak čitajte u jutarnjim časovima na našem portalu.

Ostale vesti o zločinačkoj akciji "Oluja" možete pročitati OVDE.

00:33 (1995) - Duga noć pred Krajinom

Hrvati došli nadomak Knina. Iz Beograda ne stiže pomoć. Krajina je ostavljena sama pred dugu, tešku i krvavu noć.

23:08 (1995) - "Ko će noćas da vozi moj traktor, moje troje dece, ženu i paralisanu majku?" (VIDEO)

- Gospodine generale, Vi imate tu pušku u rukama. Mi ćemo i pored svega da krenemo, ali ćemo ići preko one livade, odvojićemo se od naroda. Ako Vi budete pucali na nas, mi se nećemo braniti - rekao je vojnik RSK, a ostali vojnici su, kao po komandi, ustali i krenuli shvatajući da je sve gotovo.

21:10 (2018.) - Vučić: Zločin ne zastareva, Srbija je poslednji krajiški stroj.

Više o tome pročitajte OVDE.

20:55 (1995.) - Pala je noć, hrvatsko granatiranje je prestalo, a sa zatišjem krenule su i prve kolone Srba. Počelo je povlačenje prema Republici Srpskoj i Srbiji.

20:50 (2018.) - Milorad Dodik je porulio da je "Oluja" etničko čišćenje bez pravde.

Više o tome pročitajte OVDE.

19:50 (2018.) - Počelo obeležavanje Dana sećanja na sve stradale Srbe u zločinačkoj akciji „Oluja“ održava u Bačkoj Palanci. Na zvaničnoj državnoj manifestaciji kojom se obeležava 23. godišnjica od pogroma Srba iz Hrvatske prisustvuje državni vrh Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici SPC.

Više o tome pročitajte OVDE.

19:45 (2018.)- Hrvatski profesor Goran Vojković, koji je i kolumnista zagrebačkog portala Indeks, objavio je sramotan tvit o godišnjici zločinačke akcije "Oluja" koji je izazvao burne reakcije.

Više o tome pročitajte OVDE.

19:30 (1995.) – RTS objavio da je počela "Oluja"

RTS objavio da je počela zločinačka akcija "Oluja".

18.50 (2018.) - Hrvatski ministar uporedio ubijanje Srba i sportske uspehe

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić putem Fejsbuka osvrnuo se na godišnjicu "Oluje". Tu vojnu akciju Marić je uporedio s drugim mestom hrvatske fudbalske reprezentacije u Rusiji.

- Poznajem Hrvatsku svojim temeljnim znanjima, iskustvom, spoznajom, emocijama, ljubavlju... Trudio sam se upoznavati i upoznati ju svojom svešću, očima, slikama,... događajima... I tako sve do trenutka kad čovek pomisli: to je Hrvatska, ta i takva kakvu je poznajem, u svojoj cjelini, naravi, integritetu! Može se reći da je to trajalo sve do dvaju težinskih iskustava i događaja: prvi put nakon vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. i drugi put nakon ponedeljka 16. jula ove 2018., dana povratka hrvatske fudbalske reprezentacije i njenog selektora s osvojenim srebrom na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

17.00 (1995.) – Okupiran Sveti Rok

Hrvati zauzeli mesto Sveti Rok. Sve su bliže Kninu.

16.45 (1995.) - Vrhovni savjet odbrane Republike Srpske Krajine donosi odluku o evakuaciji stanovništva

Vrhovni savjet odbrane Republike Srpske Krajine done je odluku o evakuaciji stanovništva koje nije sposobno za borbu

"Zbog novonastale situacije izazvane otvorenom opštom agresijom Republike Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu i nakon prvih početnih uspjeha u odbrani došlo je do ugrožavanja velikog dijela teritorije Sjeverne Dalmacije i dijela Like, zbog toga

ODLUČUJEMO

1. Da se pristupi planskoj evakuaciji sveg za borbu nes – posobnog stanovništva iz opština Knin, Benkovac, Obrovac, Drniš i Gračac. 2. Evakuaciju sprovoditi prema pripremljenim planovi- ma pravcima koji izvode prema Kninu i dalje preko Otrića prema Srbu i Lapcu. 3. Za evakuaciju zatražiti pomoć od komande UNPROFOR Sektor “Jug” sa sjedištem u Kninu."

Saopštenje je potpisao predsednik RSK Milan Martić.

15.51 (2018.) - NAJAVA NA GODIŠNJICU "OLUJE": Hrvati izvode najveću vojnu vežbu od završetka rata!

Hrvatska vojska će ove godine izvesti najveću vežbu od završetka rata, zvaće se Velebit i uključiće odbranu vazdušnog prostora, odbranu kopna i odbranu na moru.

15.07 (2018.) - Radikali poručuju: Dogodine u Kninu!

Parastos žrtvama "Oluje" održan je u Beogradu u Crkvi Svetog Marka, a u ime Srpske radikalne stranke prisustvovali su potpredsednik Vjerica Radeta, zamenik generalnog sekretara i narodni poslanik Ružica Nikolić i potpredsednik Izvršnog odbora Miroslav Ivković.

Radikali
Radikali / Izvor: Foto: SRS

Celo saopštenje pročitajte OVDE.

14.15 (2018.) - Knin će sutra nadletati 26 letilica

Tokom sutrašnjeg obeležavanja godišnjice vojnopoličijske akcije Oluja u Kninu, učestvovaće 26 letilica, aviona i helikoptera Hrvatskog ratnog vazduoplovstva, među kojima i dva aviona F-16 iz sastava izraelskoga Ratnog zrakoplovstva.

13.54 (2018.) - Vučić: Nisam srećan zbog odlikovanja Gotovine i Markača

Povodom odlikovanja koje je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala generalima koji su sproveli Oluju, Antu Gotovini i Mladenu Markaču, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da svakako nije srećan zbog te odluke. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

- Dok se oni raduju i slave mi ćemo da tugujemo i nisam siguran da je njihova savest čistija i mirnija od naše, ako ništa drugo. A za sve druge rezultate, uz hvatsku politiku i političare, trebalo bi da pitate neke naše, koji su se pravili da ne vide stradanje, muku našeg naroda - rekao je Vučić. 

13.00 (1995.) - 13.00 – Ustaše probile 4. lički korpus na Velebitu

Hrvatska vojska je uspela da probije 4. lički korpus na Velebitu i time je pozicija vojske RSK bila sve teža. Hrvati su sve bliže Kninu.

12.20 (2018.) - Vučić: Nikada nećemo dozvoliti da zločin bude zaboravljen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ovo težak dan za Srbiju, a da su Krajišnici vredni, pošteni ljudi. Takođe, Vučić je rekao da nikada nećemo dozvoliti da zločin (Oluja) bude zaboravljen.

- Nećemo dozvoliti novu "Oluju" - zaključio je Vučić.

12.04 (201.8) - Linta: "Oluja" po uzoru na NDH

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je zločinačka akcija "Oluja" samo "završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske".

- Režim Franje Tuđmana je, uz podršku zapadnih centara, tokom četiri godine rata proterao više od pola miliona Srba s ciljem ostvarenja projekta etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH. Tokom četiri godine rata i neposredno posle njega pobijeno je više od 7.000 Srba - rekao je Linta, navodi se u saopštenju.

11.53 (1995.) - Srbi bez raketa zemlja- zemlja "Luna", povučene za Beograd

U teškim trenucima za narod i vojsku Srpske Krajine nema raketa zemlja-zemlja "Luna" koje su bile na Petrovoj gori, a mogle su dopreti do Zagreba. One su ranije povučene za Beograd. Martić nema čime da uzvrati. 

11.45 (2018.) - Plenković čestita

Premijer Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku povodom "Dana pobeede i domovinske zahvalnosti" i "Dana hrvatskih branitelja".

Andrej Plenković
Andrej Plenković / Izvor: Profimedia

Osim njega, čestitke je uputio i Predsednik sabora Gordan Jandroković.

10.51 (2018) - Palma: Kolinda nagradila najveći zločin, ona je Tuđman u rukavicama

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je danas da je predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovanjem Ante Gotovine i Mladena Markača "nagradila najveći ratni zločin i genocid posle Drugog svetskog rata".

Marković je u saopštenju naveo da je Gotovini i Markaču, koji su 1995. godine predvodili akciju Oluja, mesto u zatvoru, a ne na svečanosti proslave te akcije u Kninu, gde će biti odlikovani za počinjeni ratni zločin. 

- Haški tribunal treba da se stidi, jer je sudio samo Srbima, a ne po pravu i pravdi. Kolinda Grabar Kitarović je Tuđmanov naslednik u rukavicama - naveo je Marković.

10.45 (1995.) - Monstruozna Tuđmanova obećanja

Tuđman je od Srba tražio i da ostanu kod svojih kuća i da tu dočekaju Hrvatsku vojsku. Hrvatska vojska je sve Srbe koji su ostali kod svojih kuća brutalno ubila. 

10.15 (1995.) - Tuđman se licemerno oglasio 

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je poruku Srbima u kojoj je pripadnike srpske vojske pozvao da predaju oružje, garantujući im amnestiju prema hrvatskim zakonima.

ZLOČINAČKA DUŠA HRVATSKOG VOĐE: Ovako je TUĐMAN PRAVDAO GENOCID pre početka rata!

Tuđman je prethodno na sastanku na Brionima, rekao da će Srbima jamčiti TOBOŽE građanska prava!

9.55 (2018.) - Savo Štrbac upozorava: Slučaj Kosova može da izvuče dobre pouke iz slučaja Krajine 

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" ističe da je još u ratu jer se još prikupljaju dokazi, priče i svedočenja.

- Istražujemo posledice, tragamo za izgubljenim životima. Smatram da sam, sa svojim centrom, još u ratu. Začudili biste se koliko je neispirčanih priča i priča koje uopšte nisu prijavljene - ističe Štrbac. Do sada je zabeležena 1861 žrtva rata od čega je veliki procenat civila (65%). Ističe da se traga za 777 ljudi od ukupnog broja žrtava. Ističe da su mnoga tela nađena, ali da je teško obaviti identifikaciju. Iz "Oluje" se traga za 156 tela.

Više o tome čitajte OVDE!

9.26 (2018.) - Popović:Oluja nastavak genocida, zaštiti Srbe u regionu

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocenio je da je akcija "Oluja" bila pokušaj da se "do kraja sprovede ustaški genocid nad Srbima u Hrvatskoj započet u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH)".

Nenad Popović
Nenad Popović / Izvor: Srbija Danas

On smatra i da Srbija više ne sme da odstupa od zaštite prava na život i postojanje Srba u Hrvatskoj i u regionu. 

9.22 (2018.) - Centar za građansko obrazovanje u podgorici ukazao na značaj sećanja na žrtve

CGO apeluje na političke lidere država regiona da posvećenije rade na razvoju održive regionalne saradnje, a koja uključuje i utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i shodno procesuiranje, zatim njihovo ugrađivanje u obrazovne programe, negovanje kulture sećanja, poštovanja i saosećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili, ali i kako bi se uticalo i da se oni nikada više ne ponove.

9.00 (1995.) – Krajiške snage pokušale da uzvrate 

Vojska RSK je probala granatiranjem nekih hrvatskih položaja da zaustave nalete, ali neuspešno.

hrvatska vojska
hrvatska vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija

6.00 (1995.) – Prvi ustaški proboji

Hrvatske snage probile su prve linije odbrane Srba.

5.30 (1995.) – Počelo granatiranje Knina da bi se zastrašilo stanovništvo

Odmah posle početka ofanzive Hrvati su raketama zasuli Knin, prestonicu RSK.

General Mile Mrkšić je pred Haškim tribunalom izneo podatak da te rakete nisu imale razornu moć, ali je 10.000 raketa ispaljeno 

5.00 (1995.) – Hrvati krenuli

U 5 sati ujutro počela je ofanziva. Hrvatska vojska je krenula na srpske položaje. Počela raketno-topovska paljba na Srbe.

4.00 (1995.) - Amerikanci započeli akciju

Dana 4. avgusta na pravoslavni praznik Blage Marije u 4 časa posle ponoći, američke vazduhoplovne snage su bombardovale radare snaga krajiških Srba.

Za zločine u operaciji "Oluja" još niko nije osuđen ni pred jednim međunarodnim sudom. Hrvati danas, 2018. godine, u EU, slave etničko čišćenje više od 280.000 Srba u krvavom avgustu 1995. godine.