Utorak 19. mar 2024.
policija

Razbojnik napada Novosađane i OTIMA im nakit, policija OTKRILA PROFIL lopova!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Evo kako je policija raskrinkala VLASNIKE ZLATARA koji su kupovali kradeni nakit Novosađanki

Pripadnici novosadske kriminalističke policije otkrili su dve zlatare koje su od razbojnika kupovale kradeni nakit i topile ga u zlatne poluge.

ČAK 35 VATROGASACA SE BORILO SA VATRENOM STIHIJOM: Lokalizovan požar u centru Subotice

Policija je pretresla nekoliko objekata u Novom Sadu i Odžacima za koje se sumnjalo da kupuju kradeni nakit, a među zlatarama u kojima su radnici otkupljivali kradeno zlato je i slovenačka zlatare, koja posluje širom regiona.

Zlato u izlogu
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako se saznaje, akciji otkrivanja otkupa kradenog zlata prethodilo je hapšenje Novosađanina Dejana Z. (18) krajem prošlog meseca, za kog se sumnja da je pokrao 17 žena, strgavši im lančiće sa vrata i da je počinio po jedno razbojništvo i razbojničku krađu. Dejan je u istom danu krao i više od jednog lančića, a zatim ih je nosio u zlatare gde ih je prodavao. Zlatarima, međutim, nije bilo sumnjivo to što im je jedan momak sedam puta doneo između 10 i 50 grama pokidanih lančića.

Policija je protiv tri vlasnika zlatara i dve radnice u zlatarama u Novom Sadu podnela krivične prijave za prikrivanje krivičnog dela.

policija
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U zlatarama je zaplenjeno oko 11 kilograma zlata i devet kilograma srebra, što u polomljenom nakitu, što u polugama za koji zlatari nisu imali odgovarajuću dokumentaciju, a njihov rad nastavili su da češljaju pripadnici poreske policije i odseka za privredni kriminal.

Pronađena su i dva zlatna dukata za koja su sumnja da su ranije ukradena. Zlato i srebro bez dokumentacije, u zavisnosti od kvaliteta, moglo bi vredeti i nekoliko stotina hiljada evra.

U novosadskoj kriminalističkoj policiji kažu da su lopovi uvek u mogućnosti da prodaju kradeni nakit, te da se otkrivanjem zlatara koje ga kupuju tome staje na put.

- U ovoj akciji hteli smo da zatvorimo ceo krug, ali i da se žrtvama vrate njihove dragocenosti. Verujemo da će ovo doprineti smanjenju crnog tržišta zlata. U narednom periodu planirano je još akcija kontrole zlatara i apelujemo na građane da svaki slučaj drskih krađa prijavljuju jer tako pomažu u otkrivanju počinilaca - kažu u kriminalističkoj policiji.

JUTROS UHAPŠEN, A SADA... Evo šta se desilo sa osumnjičenim za ubistvo Kristine Kaplanović!

U policiji kažu da su na meti lopova najčešće starije žene i muškarci slabije fizičke konstitucije. Prilikom drskih krađa često se dešava da žrtve budu povređene, pogotovo ako krenu za lopovom.

Podaci novosadske policije govore da je u ovoj godini broj drskih krađa opao za 26,05 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je otkriveno skoro 60 odsto počinilaca ovih krađa.

Profil lopova

Prosečni razbojnik koji napada Novosađane i otima im dragocenosti je ili maloletnik ili mlađa starija osoba, a kako kažu u policiji, među njima ima i žena. Novac od prodaje nakita lopovi često koriste za kupovinu droge ili ga troše na kocku. Ovi lopovi često imaju tipere koji im otkrivaju moguće žrtve i obično su višestruki povratnici u činjenju ovih dela, što policiji pomaže u radu.

Kako se zlatu gubi trag?

Zlatari koji kupuju kradeno zlato ne zavode ga u svoju evidenciju, već ga odmah tope i od njega prave novi nakit. Tako se gubi trag poreklu zlata, a u ovom slučaju zlatari su policiji odmah pokazali potvrde da je deo zlata koje se traži već pretopljeno. Na taj način zlatari se osiguraju da im kradeno zlato koje su već platili lopovima ne može biti oduzeto.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd