Utorak 19. mar 2024.
Stefan Jovanović

Stefana su pretukli u Kragujevcu zbog BANALNE STVARI: Bio je mesecima u komi, a danas može da govori i hoda

Foto: Facebook/Uz Tebe Smo Stefane
Porodica ne gubi nadu

Naš sin je bio kao biljka. I kada je izašao iz kome posle tri i po meseca, sve je morao iz početka da uči. Da ponovo govori, da hoda, da pokreće ruke, noge… retko ko je prognozirao da će da preživi – ovako životnu tragediju sada dvadesetpetogodišnjeg Stefana prepričavaju njegovi roditelji Nebojša i Miroslava Jovanović iz Kragujevca.

Stefana je u martu 2013. godine, u kafiću, prekoputa Politehničke škole, mučki i krvnički napao sugrađanin, zajedno sa pomagačem. Prvi je, navodno, bezdušno, s leđa, bejzbol palicom nekoliko puta udario Stefana, dok je drugi sprečavao prisutne da pomognu.

Dva udarca u glavu od sportiste su u trenutku napravili invalida, koji se i dan danas oporavlja. Razlog je bio bezazlen: Stefan se dopisivao preko fejsbuka sa devojkom koja se nekada zabavljala sa jednim od napadača.

Agonija i patnja

Nastali su meseci agonije i patnje. Zahvaljujući jednom od naših najboljih neurohirurga Radetu Nikoliću iz kragujevačkog kliničkog centra, koji je sanirao tešku povredu glave, Stefan je preživeo. Mozak je bio teško oštećen… Lečenje je nastavljeno u Beogradu.

- Kako je moglo da bude, dobro je. Sada vidim na levo oko toliko da mogu da pišem poruke na telefonu, na desno još ne vidim. Leva šaka mi je nepokretna i uopšte s levom stranom imam problem. Desna noga ide nabolje, mogu da hodam donekle. Ali valjda će biti dobro – kaže Stefan.

On je hrabar momak, veliki borac. Ne gubi nadu. U dvorištu su invalidska kolica koja je godinama koristio, sprave, traka za trčanje… Mišići su bili atrofirali, morali su da mu ispravljaju i istežu noge, uz nesnosne bolove.

Cela porodica život je posvetila tome da se Stefan oporavi. Nebojša je na birou, Miroslava nigde ne radi i 5 godina je 24 sata uz sina, koji samostalno ne ,može da se kreće dalje od kapije u dvorištu. Ćerka Una je morala 4 godine da bude kod Bake u Novom Sadu. Za preskupo lečenje ni sami ne znaju kako se snalaze. Prava na banju više nemaju, a treba i trebalo je plaćati logopede, fizioterapeute, odlaske u Beograd, Niš…

Užas kod Šapca: Devojčicu silovao stariji brat?! Majka Zlata otkrila JEZIVE detalje

Nada u Rusiji

Lečenje u Nišu Stefanu je pomoglo, počeo je da pliva, što je veliki napredak. Jovanovići sada po četvrti put idu u Rusiju kod čuvenog doktora Ernesta Muldaševa u grad Ufa, blizu granice sa Kazahstanom, u nadi da će Stefan povratiti vid. Jedan odlazak košta oko 4.000 evra.

- On ima atrofiju očnog živca i kod nas se to ne leči. Jedino doktor Muldašev ima uspeha i nada se da će Stefanu povratiti vid – kaže majka Miroslava u ovoj priči koja govori o požrtvovanosti i borbi jedne porodice, koja ulaže nadljudske napore da pomogne svom detetu , čiji je život bespovratno promenjen zbog surovog i kukavičkog napada.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd