fbpx
Skip to main content
Luka Bojović

TOTALNI HAOS u srpskom podzemlju: Počeo TREĆI RAT klana Luke Bojovića

Foto: Profimedia
Hronologija krimi-obračuna koji traju već deceniju i po

Ubistvom Siniše Milića i Dragoslava Miloradovića postaje jasno da je klan Luke Bojovića, nakon sukoba sa "starom gardom" početkom dvehiljaditih i krvne osvete sa Šaranovićima, ušao i u treći krimi-rat.

Godine mirnog napredovanja klana u Srbiji, koji nije "upokojilo" ni Bojovićevo hapšenje ni presuda na 18 godina robije koja je usledila u Španiji, okončane su ovog proleća. O tome svedoče dva ubistva istaknutih pripadnika grupe u razmaku od samo tri nedelje.

Likvidacije Miloradovića i Milića predstavljaju nastavak hronologije krvavih obračunavanja u Bojovićevom klanu i oko njega.

2003 – Borba za vlast

Nasilje je, uostalom, i bio metod formiranja, jačanja i sticanja dominantnog položaja ove grupe u srpskom podzemlju. Optužnica Specijalnog suda iz 2011. godine detaljno je o tome govorila tereteći Bojovića i pripadnike njegovog zemunskog klana – Miloša Simovića, Vladimira Milisavljevića i Sretka Kalinića – za niz likvidacija i pokušaja ubistava u podzemlju 2004. godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Bojovića i ostale teretilo je za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i z apokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja. Ovi zločini bili su navodno motivisani željom Bojovića da se osveti za smrt svog kuma Željka Ražnatovića Arkana. 

Bojović i Milisavljević su, ipak, oslobođeni krivice z aova dela, iako je Kalinić pred sudom rekao da je sve zločine zapravo naručio upravo Luka.

Željko Ražnatović Arkan
Foto: Profimedia
2009 – Krvna osveta

Čim je izašao iz prvog rata, Bojovićeva grupa ponovo je zaratila i opet – zbog različitih razmirica.

Ovoga puta, nestanak Slobodana Radonjića, kumčeta Branislava – Brane Šaranovića, pokrenuo je zlu krv između dve porodice. Zvanično, početak onoga što će u analima srpskog kriminala ostati upisano kao najduži i najkrvaviji rat klanova, označilo je ubistvo Šaranovića. Njegov brat Slobodan zakleo se da će ga osvetiti i u sledećih osam godina u ratu porodica pašće najmanje osam žrtava.

Među njima i Nikola, brat Luke Bojovića. I opet se ovim obračunima bavilo TOK, koje je pred sud izvelo one za koje se sumnja da su ubice Bojovića i Miloša Vidakovića. Prvooptuženi Slobodan Šaranović pravdu nije dočekao – ubijen je u Budvi prošle godine. Neposredni egzekuteri – Saša Cvetanović i Miloš Vojnović – osuđeni su na višegodišnje robije, ali je navodni organizator ubistava Miloš Deliblašić oslobođen krivice.

Policija traga za ubicama Milića na Autokomandi i pretpostavlja OVO!

2018 – Misterija

Šta je povod za treći rat, zasad je misterija. Motive za njega objašnjavaju dva suprotstavljena narativa. Prema prvom, Bojovićev klan ni kriv ni dužan našao se usred krvavog obračuna dva kotorska ganga - "Škaljarci" - pogotovo barski ogranak pod vođstvom pokojnog Luke Đurovića – i jesu godinama unazad bili pouzdani partner Bojoviću, ali da li su bili dovoljno povezani da "kavčani" i na njih upere nišane – ostaje da se vidi.

Drugi narativ kaže da su smrti Miloradovića i Milića zapravo deo razračunavanja u samom klanu, u borbi za prevlast unutar grupe. I ova priča će ostati nepotvrđena do neke nove optužnice TOK-a.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd