fbpx
Skip to main content
klan amerika

U SRPSKOM KLANU "AMERIKA" PADAJU GLAVE: Došao im je KRAJ, moćna kriminalna grupa u potpunom sumraku (VIDEO)

U klanu Amerika, koji postoji decenijama, padaju glave i preti im totalno gašenje.

Ovo potvrđuje i optužnica koja je protiv njih upravo potvrđena, a njome su vođa grupe Veselin Raičević (59), Aleksandar Stević (43), Imrli Alili (62) i Ašim Jusufi (54) osumnjičeni za krijumčarenje velikih količina kokaina širom sveta.

SA SANKANJA PRAVO U URGENTNI CENTAR: Poznato stanje mladića čije se sankanje na Košutnjaku tragično završilo

SA SANKANJA PRAVO U URGENTNI CENTAR: Poznato stanje mladića čije se sankanje na Košutnjaku tragično završilo

ŠTA KAŽE ZAKON: Ukoliko se dokaže da je učinio krivična dela za koja je optužen, kolika kazna preti Aleksiću?

ŠTA KAŽE ZAKON: Ukoliko se dokaže da je učinio krivična dela za koja je optužen, kolika kazna preti Aleksiću?

JOŠ 20 DEVOJAKA PRIJAVILO MIKU ALEKSIĆA: Broj žrtava se konstantno povećava, policija zatrpana novim prijavama

JOŠ 20 DEVOJAKA PRIJAVILO MIKU ALEKSIĆA: Broj žrtava se konstantno povećava, policija zatrpana novim prijavama

Krivično vanpretresno veće Višeg suda donelo je rešenje o potvrđivanju ove optužnice, potvrdila je portparolka suda Tatjana Tešić.

- Advokati optuženih podneli su žalbe na tu odluku, a o njima će odlučivati Apelacioni sud. Raičević, Stević i Alili bili su u junu 2020. pušteni da se brane sa slobode uz meru zabrane napuštanja boravišta, nakon što su u pritvoru proveli skoro 14 meseci, a Jusufiju tada pritvor nije ukinut zbog opasnosti od bekstva jer nije državljanin Srbije - poručuje se u sudskom saopštenju.

Nicović: Prinuđeni su da rade sa "kavčanima" i "škaljarcima"

Advokat i bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović naglasio je za naš list da je klan "Amerika" uskoro pred gašenjem jer su ostali bez velikih lidera.

- Oni nisu kao nekad. Pre su radili i profesionalne likvidacije i bili su glavni na kriminalnom tržištu, a kada su ubistvom Vojislava Raičevića oslabili, prešli su samo na šverc droge. Sada su toliko slabi da su prinuđeni da sarađuju s drugima, a tu spadaju i škaljarski i kavački klan. Postoji velika mogućnost da ni to malo članova što je ostalo neće moći da posluje jer su sada mnoge kriminalne organizacije jače od njih - ispričao je Nicović.

Četvorica optuženih terete se krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga koje je izvršeno u grupi, za koje je zaprećena kazna zatvora od pet do 15 godina.

- Raičević i njegovi visoko pozicionirani članovi klana uhapšeni su 13. aprila 2019. u jednom poznatom beogradskom restoranu prilikom primopredaje dva kilograma heroina. Put tih narkotika praćen je iz Bugarske do ulaska u Beograd - ispričao je tada izvor blizak slučaju.

Krajem istog meseca sud u Limi, u Peruu, pravosnažno je osudio Zorana Jakšića (57), jednog od vođa klana Amerika, na 25 godina zatvora zbog krijumčarenja 800 kilograma kokaina u Evropu i Severnu Ameriku. Tu presudu je, međutim, ukinuo Apelacioni sud u novembru 2020, a Jakšić je prebačen u kućni pritvor, odakle će pratiti novo suđenje. Jakšić je uhapšen u julu 2016. u akciji "Lastavica", a peruanska policija tada je otkrila da je koristio čak 42 lažna identiteta.

Takođe, Jakšić bi uskoro trebalo da se nađe na slobodi zbog "proceduralne greške", a dotle se "pati" u pritvoru u jednoj hacijendi. Njemu je sudio sudija koji je njegov predmet vodio i kao istražni sudija, što je suprotno ustavu ove zemlje i zbog te greške, na koju je upozoravalo tužilaštvo, ceo postupak bi trebalo da bude poništen, a Jakšić postane slobodan čovek. Nije isključeno da su američki prijatelji pripomogli da se napravi greška.

Mnogi istražitelji smatraju da postoji mogućnost da iza klana Amerika stoji CIA.

- Članovi grupe su zauzvrat snabdeli američke zvaničnike, odnosno CIA, informacijama o levičarskim gerilcima FARK iz Kolumbije, koji su bili trn u oku Amerikancima. Oni su do informacija o njima došli preko svojih "poslovnih kontakata" u Južnoj Americi - pisali su mediji.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd