fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

BITI SRBIN U NDH ZNAČILO JE - BITI SUVIŠAN! Vučić istakao da je to opomena koliko je malo potrebno za zlo i mrak

Tanjug/​Sava Radovanović
U NDH radikalno zlo bilo je još radikalnije - ceo jedan narod, srpski, učinilo je suvišnim, a ništa manje i Jevreje i Rome, ukazao je predsednik

Biti Srbin u NDH značilo je - biti suvišan, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na izložbi posvećenoj jasenovačkim žrtvama i dodao da je današnji dan sećanje, ali i opomena koliko je malo potrebno za zlo, mrak i ludačke ideje o istrebljenju, za logore, ubistvo jednog naroda i vere.

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

Dačić: Svim žrtvama Jasenovca dugujemo nezaborav i istinu

Dačić: Svim žrtvama Jasenovca dugujemo nezaborav i istinu

"NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČINI KOJIH BI SE I ŽIVOTINJE POSTIDELE" Jasenovac poznat po najekstremnijem mogućem zlu!

"NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČINI KOJIH BI SE I ŽIVOTINJE POSTIDELE" Jasenovac poznat po najekstremnijem mogućem zlu!

- Ako danas hoćemo, opominjući, da objasnimo sve što se dešavalo na teritoriji tragične tvorevine NDH od 1941-1945. godine, možda je najbolje uz tezu Hane Arent o radikalnom zlu, koje poseduje apsolutnu moć nad pojedincem, dotle da ga može učiniti suvišnim - rekao je Vučić.

U NDH radikalno zlo bilo je još radikalnije - ceo jedan narod, srpski, učinilo je suvišnim, a ništa manje i Jevreje i Rome, ukazao je predsednik.

Kako je rekao, svaki pripadnik srpskog naroda, žena, dete, bili su suvišni, njihovo ime, vera i postojanje.

- Biti Srbin značilo je samo jedno - da si suvišan - podvukao je Vučić.

Ludilo koje je, kaže, proisteklo iz te postavke prouzrokovalo je pokolje, jame, logore, klanje, pokrštaanje, proterivanje - alatke kojima se ideja o uklanjanju suvišnog sprodovidla u delo.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Sava Radovanović

Vučić je dodao da je ono što je najstrašnije je pedantnost, posvećenost, temeljitost, fokusiranost i opsednutost tim strašnim poslom, od zakona preko državnog aprata, pa i mnogih crkvenih velikododstojnika do koljača.

- Greh je uklonjen unapred, kada je jedan fratar, monstrum Miroslav Filipović preuzeo na sebe u osnovnoj školi i zaklao devojčicu Radojku Glamočanin pred odeljenjem, kao suvišnu. Samo tog dana 52 dece bilo je suvišsno - podsetio je Vučić.

On je podsetio i da je NDH uspela da postane jedina nacistička država u kojoj su postojali logori za decu.

Mnogo kasnije, kaže, u civilizovanom svetu nastali su izrazi holokaust u genocid za zločine protiv suvišnih, mada nikad nisu usvojeni za ono što se dešavalo u NDH tokom te krvave četiri godine sistematskog istrebljenja Srba.

Zato, ističe, uzimamo na sebe da ukažemo na to šta se dešavalo.

On je podsetio na reči Elija Vizela, koji je i sam preživeo koncentracioni logor, koji je rekao da svako ko zaboravi ubijene zaboravio ih još jednom.

- Zaboraviti suviše značilo bi da su suvišni i dalje i da smo mi njihovi potomci suvišni. Nismo suvišni kao ni naši preci, jer ni nacija i vera nisu greh, već pravo na život i postojanje. Zaboraviti da je neko pokušao to pravo da oduzme značilo bi odustajnaje od istog. Boreći se za pravo na život borimo se za isto pravo za pripadnike svih vera. Nezaboravljajući zločine nad drugima, opominjući za nas opominjemo i za druge. Mi u Srbiji smo svesni i jednog i drugog tereta, a govoreći o našem stradanju, prihvatili smo i naše grehe - poručio je on.

Vučić je istakao da nema nikakvog razloga da ćutimo o najvesćem grehu počinjenom nad nama, grehu suvišnosti i istrebljenja.

Sećanje na taj zločin na njega nije nikakav poziv na mržnju, već kao opomena pokazuje da je jedini put kojim treba da se ide put života, a Srbija je danas, kako je rekao, upravo na tom putu razuma i praštanja

Vučić je istakao da upravo zbog toga, ali i divnih crteža na ovoj izložbi, neće da odgovara besmislenim i uvređivim navodima hrvatskih zvaničnika, danas, na tužni dan sećanja na veliku tragediju srpskog naroda.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Sava Radovanović

Naglasio je da praštanje nije moguće ako zaboravimo šta treba da oprostimo.

- Dan sećanja na najveći zločin je važan zbog one budućnosti u kojoj suvišnih neće biti, u kojoj će se deca radovati sutrašnjici, neće morati da preživljavaju sve što su na svojim crtežima napisali i nacrtali - dodao je on.

Vučić je rekao da obnovljenom kulturnom sećanja radimo dobre stvari za naš narod, i pokazuje odgovornost i ozbiljno st pristupa regionu.

Kazao je da je ponosan što to uvek Srbija radi sa RS i predstsvanicima našeg naroda zapadno od Drine.

- Život i srpski narod bez obzira kroz šta su prošli pobedili su i pobeđivaće u budućnosti - zaključio je on.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd