fbpx
Skip to main content
Lešak

Srbija Danas na Kosovu: Obišli smo sever pokrajine sa Vučićem i prvi preneli VAŽNE VESTI za srpski narod (FOTO/VIDEO)

Tanjug/​Dimitrije Goll
Srbi se danima spremali da dočekaju predsednika

Predsednik Srbije stigao je na prostor Kosova i počeo svoju dvodnevnu posetu na oduševljenje tamošnjeg srpskog stanovništva!

Pripreme za dolazak predsednik Aleksandra Vučića na Kosovo trajale su danima. Cela Kosovska Mitrovica je okićena srpskim trobojkama.

Takođe su postavljeni veliki natpisi na kojima piše: "Dobro došao predsedniče"! To pokazuje koliko se naš narod na Kosovu radovao zbog dolaska svog predsednika. Svuda se oseća uzbuđenje među ljudima i vlada svečana atmosfera. Građani podržavaju dolazak Vučića i smatraju da je svako rešenje bolje nego nikakvo rešenje. Većina objekata u Kosovskoj Mitrovici nije radila zato što se narod okupljao da dočeka predsednika.

21:25 - Završen deo razgovora koji je bio otvoren za javnost

Vučić će iza zatvorenih vrata još kratko porazgovarati sa političkim predstavnicima Srba na KiM. Posle toga će otići na zaslužen dmor u Kosovsku Mitrovicu. U prolazu nam se požalio da je "vrlo umoran". Ovom informacijom i zaključujemo blog posvećen prvom danu posete predsednika Aleksandra Vučića KiM. Budite sa nama i sutra.

20:55 - Predsednik Vučić se obraća političkim predstavnicima Srba sa KiM

Dolazak predsednika Vučića u Opštinu Zvečan propraćen je gromoglasnim aplauzom.

Aleksandar Vučić
Vučić dočekan aplauzom
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić obratio se političkim predstavnicima Srba sa KiM sa malim zakašnjenjem jer ga je neposredno po dolasku u Zvečan telefonom pozvao lider Turske Redžep Tajip Erdogan.

19:40 - Vučićevim obraćanjem završen je biznis forum

-  Hoćemo ekonomski snažnijeg i jačeg Srbina na Kosovu i Metohiji. Hoćemo da Srbija pomogne više jer nije više u stanju bankrotstva kao što je bila od 2008. do 2014. godine. Srbija danas ekonomski raste i napreduje punim jedrima najbrže u Evropi zajedno uz Poljsku - rekao je Vučić.

18:33 - Predsednik Vučić obilazi štandove srpskih privrednika na biznis forumu u Leposaviću

Vučić je obišao izlagače na sajmu privrede u Leposaviću. Strpljivo je razgovarao sa proizvođačima sa KiM i saslušao njihove predloge za poboljšanje poslovnog okruženja u južnoj pokrajini.

Aleksandar Vučić
Domaćini nisu dozvolili da Vučić ode praznih ruku
Tanjug/Zoran Žestić

Mnogi od njih nisu dozvolili da se Vučić udalji od štanda praznih ruku. Na poklon je dobio nekoliko flaša rakije. 

17:48 - Srbi iz Leška imaju samo reči hvale za Vučića

- Svaka mu čast što je došao. Retko ko bi uradio isto što i on. Vučić nam je poslednja nada – rekao nam je jedan stariji meštanin Ibarskog Postenja kucnuvši o drvenu ogradu na koju je bio naslonjen.

Lako je biti Srbin u Beogradu, kaže, dođi pa budi Srbin na KiM.

- Mi odavde ne idemo pa makar opet ratovali. Žao nam je predsednika, ostao je sam da se bori, nema podršku opozicije – dodaje meštanin.

17:20 - Predsednik Vučić je posetio domaćinstvo braće Kovačević u Ibarskom Postenju

Braća Milutin i Ivan Kovačević su uspešni privrednici koji se bave proizvodnjom betonskih elemenata. 

Lešak
Vučić posetio domaćinstvo porodice Kovačević
Tanjug/​Dimitrije Goll

Milutin je rekao da mu je poseta predsednika velika čast i da to mnogo znači njegovoj porodici i celom selu za koje je najvažnije, kako kaže, ostanak i opstanak na KiM. Vučić je Kovačevićima darovao traktor.

17:15 - Vučić okupljenim meštanima Ibarskog Postenja i okolnih sela obećao veliku investiciju koja će doneti oko 300 radnih mesta

Tokom razgovora sa okupljenim meštanima predsednik Vučić je rekao da Srbija namera da otvori fabriku baterija u Zvečanu koja će uposliti oko 300 radnika srpske nacionalnosti sa severa KiM.

Lešak
Meštani oduševljeno dočekali Vučića u Ibarskom Postenju
Tanjug/​Dimitrije Goll

Investicija je vredna oko 12 miliona evra.

17:05 - Predsednik stigao u selo Ibarsko Postenje

Predsednik Srbije je obradovao meštane objavom da je Srbija obezbedila traktor za gazdinstvo Kovačević. Najavljeni poklon stići će u porodicu Kovačević za 14 dana.

Utisci sa mesta događaja su više nego radosni, a osmeh sa lica domaćina kojem je obezbeđen traktor neće se skidati ni u narednim danima.

Predsednik je saslušao probleme složnih meštana i najavio da će im pomoći jer su složni u napretku i trude se da se razvijaju.

17:00 - Ekipa našeg portala obilazi Južni deo Kosovske Mitrovice

Novinarke našeg portala obilaze južni deo Kosovske mitrovice u kojem je pretežno albansko stanovništvo. Obilazak protiče mirno i bez provokacija od strane lokalnog stanovništva.

Ipak, na pitanja novinarki da li su za razgraničenje sa Srbijom, niko od njih nije želeo da se izjašnjava po tom pitanju.

Kosovo
Foto: Srbija Danas

16:15 - Novinarske ekipe i srpska delegacija nastavili posetu i obilazak Kosova

Predsednik Srbije će svoju posetu nastaviti obilaskom gazdinstva porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje. On će u ovom selu razgovarati sa meštanima i obići prirodne lokalitete ovog mesta. 

Novinarke našeg portala izveštavaju da se poseta odvija mirno i da nema bezbednosnih pretnji.

15:45 - Predsednik Aleksandar Vučić razgoravao sa zaposlenima na brani Gazivode

Aleksandar Vučić razgovarao je sa zaposlenima na brani Gazivode i izrazio veliko zadovoljstvo što mu se pružila prilika da bude na ovom strateški važnom mestu i da razgovara sa njima.

15:20 - Predsednik se obratio prisutnima na brani Gazivode

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se na srdačnom dočeku i obratio se medijima i prisutnima sa par rečenica o jezeru Gazivode i njegovom značaju za Srbiju.

Kosovo
Foto: Srbija Danas

- Preko ovog jezera možete da vidite svu dubinu i težinu naših sporenja i pregovora. Srbija ulaže dosta novca u obnovu brane, ali ulaže i u prostorije Crvenog krsta i Centra za ekologiju - rekao je predsednik.

15:10 - Srpska delegacija stigla na branu Gazivode

Srpska delegacija na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem stigla je na branu Gazivode, gde će obići ovaj strateški važan lokalitet za Srbiju.

Kosovo
Foto: Srbija Danas

Sa mesta događaja, novinarke Srbije Danas izveštavaju da su se formirale velike gužve na prilazu samoj brani.

15:00 - Aleksandar Vučić uputio se ka brani Gazivode

Predsednik Aleksandar Vučić završio je obilazak Centra za ekologiju i razvoj sporta i prostorija Crvenog krsta. Sledeći lokalitet koji će posetiti jeste brana Gazivode, nakon čega će se obratiti javnosti i narodu.

Kosovo
Foto: Srbija Danas

Predsednik je prema rečima naših izveštača, veoma zadovoljan i srećan što je došao na Kosovo. Obilazak lokaliteta u Zubinom potoku prošao je u miru. 

Aleksandar Vučić isprobao je vozilo Centra za ekologiju i razvoj sporta i time završio ovaj deo posete.

Kosovo
Foto: Srbija Danas

14:40 - Počela poseta lokaliteta u Zubinom potoku

Predsednik Srbije započeo je obilazak lokaliteta u Zubinom potoku, gde ga je dočekao veliki broj novinara i zaposlenih. Na veliko oduševljenje ljudi, predsednik im je poželeo srećan dalji rad, pozdravio ih i uputio se u zajednički obilazak.

Prema rečima naših novinarki, pred kapijom i ulazom  u prostorije Crvenog krsta se stvorila velika gužva, jer su svi želeli da pozdrave srpsku delegaciju i predsednika Vučića. Dočekali su ga i mnogobrojni volonteri Crvenog krsta, koji će mu predstaviti svaki segment njihovog angažovanja i značaja ove ustanove na Kosovu.

Kosovo
Foto: Srbija Danas

14:35 - Aleksandar Vučić stigao u Zubin potok 

Predsednik Srbije stigao je u Zubin potok, gde je pustio u rad meteostanicu.

Kosovo
Foto: Srbija Danas

14:15 - Predsednik Srbije stigao na Kosovo, očekuje se njegov dolazak u Zubin Potok

Kako saznajemo od naših novinara sa terena predsednik Vučić prešao je administrativnu granicu i uputio se ka opštini Zubin Potok gde će obići Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta AP KiM. Nakon toga ići će u obilazak brane Gazivode.

Veliki broj stranih i domaćih novinara nalazi se na terenu iščekujući dolazak srpske delegacije.

14:11 - Narod čeka predsednika

Okupljeni građani sa nestrpljenjem očekuju dolazak predsednika Aleksandra Vučića.

Kosovo
Foto: Srbija Danas

U opštini Zubin potok, okupio se veliki broj novinara, kao i volontera Crvenog krsta AP KiM, jer će srpski predstavnici posetiti  njihove prostorije.

13:38 - Jake snage bezbednosti duž puta

Duž puta prema Gazivodama nalaze se jake snage bezbednosti i policijska vozila koja obezbeđuju trasu kojom će doći predsednik Vučić.

policija
policija
Foto: Srbija Danas

13:31 - Naši reporteri stigli na Gazivode

Naši reporteri stigli su na Gazivode, a tamo ih je dočekao nesvakidašnji prizor. Ogromna srpska zastava koja se prostire na ulazu u Gazivode.

12:00 - Euforija uoči dolaska Vučića, Srbi nose zastave i kreću da dočekaju predsednika

Na ulicama Kosovske Mitrovice željno se iščekuje dolazak predsednika Vučića. Kako javljaju naši izveštači vlada prava euforija. Srbi su se sa zastavama uputili da sačekaju predsednika. Delić atmosfere pogledajte na priloženim fotografijama.

Srbi u Kosovskoj Mitrovici
Srbi u Kosovskoj Mitrovici
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

11:12 - Teško se živi, nismo bezbedni

Novinari Srbije Danas razgovarali su sa stanovnicima Kosovske Mitrovice.

- Daće Bog da češće predsednik dolazi - kaže jedan meštanin.

Srbi se žale da su pod konstantnim pritiskom Albanaca i nadaju se rešenju.

- Tesko se zivi, nismo bezbedni. Lekove nemamo gde da kupimo, jedino privatno ili da idemo za Rašku. Nismo imali skoro neprijatnosti ali ni ne izazivamo ih - pričaju nam stanovnici Kosovske Mitrovice.

10:20 - Novinari portala SrbijaDanas u Kosovskoj Mitrovici: U gradu je mirno

Naši novinari sa lica mesta izveštavaju da je u gradu mirno i da su u toku poslednje pripreme za dolazak predsednika kao i da vlada svečana atmosfera.

07:00 - Novinarke Srbije Danas u leglu Albanaca

Novinarke portala SrbijaDanas, nešto pre ponoći zašle su u južni deo Kosovske Mitrovice gde žive Albanci. Šta ih je tamo sačekalo pogledajte klikom OVDE!

06:00 - Ekipa portala SrbijaDanas sinoć je prešla administrativni prelaz na Kosovu i Metohiji. Odmah po prelaska na teritoriju KiM sačekala ih je tzv. kosovska policija. Šta je sve naša ekipa preživela sinoć i kakva je atmosfera vladala u Kosovskoj Mitrovici čitajte klikom OVDE!

Podsetimo, predsednik Vučić je sinoć u 21 sat doneo odluku da ide na Kosovo, i pored pritisaka lažnih kosovskih vlasti na njega i njegove najbliže saradnike. Ti pritisci takozvanih kosovskih vlasti su takođe rezultirali i odlukom predsednika da ne razgovara sa Hašimom Tačijem u Briselu.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd