clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"SVET NA IVICI TREĆEG SVETSKOG RATA" Đorđe Milićević za SD: Pred Srbijom su veliki pritisci (FOTO)

10.06.2022. 17:57
Piše:
Srbija Danas/M.S.
Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Sa predsednik poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević razgovarali smo o svim gorućim temama u našoj zemlji.

Ovih dana sve se češće govori o ratu između Rusije i Ukrajine i na njegov uticaj, kako na političko stanje, ali i na život građana u Srbiji, kao i o tome da li će Srbija moći da se izbori sa svim pritiscima koje dobija zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali i radu, kao i sastavu nove Vlade Srbije i ciljevima koji su pred njom. O ovim, ali i drugim temama, govorio je za portal SrbijaDanas.com predsednik poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.

"NEMAČKA JE NAŠ NAJVEĆI TRGOVINSKI PARTNER" Vučić o ekonomskoj saradnji Beograda i Berlina

"NEMAČKA JE NAŠ NAJVEĆI TRGOVINSKI PARTNER" Vučić o ekonomskoj saradnji Beograda i Berlina

VUČIĆ: Šolc oštro i otvoreno tražio da se pridružimo sankcijama Rusiji

VUČIĆ: Šolc oštro i otvoreno tražio da se pridružimo sankcijama Rusiji

"IMAO SAM OTVOREN RAZGOVOR SA OLAFOM ŠOLCOM" Vučić se oglasio na Instagramu - ovo su detalji razgovora sa nemačkim kancelarom (FOTO)

"IMAO SAM OTVOREN RAZGOVOR SA OLAFOM ŠOLCOM" Vučić se oglasio na Instagramu - ovo su detalji razgovora sa nemačkim kancelarom (FOTO)

Kako ste zadovoljni radom prošlog sastava Vlade Srbije s obzirom na to da ste imali dobre odnose sa SNS-om? Hoće li se Vaša dobra saradnja nastaviti i sada, sa formiranjem novog sastava Vlade i koji će biti njen glavni cilj?

- Kada uopšte govorimo o sastavu i formiranju nove Vlade Republike Srbije, to nije bitno pitanje koje se kod Socijalističke partije Srbije pominje kao nekakav problem. Pre svega zato što, u trenutku kada je Srbija suočena izuzetnim izazovima i velikim pritiscima, nije ni logično da razmišljate o nekim personalnim rešenjima i da razmišljate o sastavu Vlade, već o tome šta možete da učinite i uradite i na koji način možete da date svoj doprinos u realizaciji zajedničkih ciljeva.

- Kada kažem da to nikada nije predstavljalo problem, da to pitanje nikada nije bilo problem za Socijalističkom partijom Srbije, upravo mislim na to da mi nikada sa Srspskom naprednom partijom, niti su predsednici naših stranaka, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, razgovarali kroz neku matematiku ili preraspodelu resora u smislu šta kome treba pripasti, niti kroz nekakav vid ucenjivačkih pregovara, već smo samo gledali da definišemo zajedničke ciljeve koje treba realizovati i ostvariti. Deset godina smo zajedno u koaliciji, delili smo zajedno vrednosti i odgovornosti i ponosni smo na sve ono što smo uradili za tih deset godina pa samim tim smatramo i da su građani to na pravi način vrednovali i ocenili kako na predsedničkim, tako i na parlamentarnim izborima. Mi smo rekli da smatramo da je u najboljem interesu Srbije da se ta saradnja nastavi i onog trenutka kada smo razgovarali sa predstavnicima i predsednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem neposredno pred parlamentarne, predsedničke i gradske izbore u Srbiji mi smo vrlo jasno rekli da je važno da vladajuća koalicija ima zajedničkog predsedničkog kandidata, da je važno da to bude Aleksandar Vučić kao garant zajedničke politike, stabilnosti i politike kontinuiteta. 

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Tek nakon toga smo analizirali način na koji ćemo komunicirati i učestvovati na parlamentarnim izborima gde je zajednički dogovor bio da idemo sa odvojenim listima da bi došli do maksimizacije izbornog rezultata, što smo i postigli, što se vidi nakon završenog izbornog ciklusa, te smo i tada rekli da želimo da damo svoj doprinos u realizaciji ciljeva Vlade Republike Srbije. Na pitanje šta je to što po mom mišljenju što u ovom trenutku očekujem od nove Vlade jeste što brži nastavak ka Evropskom putu, očuvanje teritorijalnog integriteta i da u narednom periodu imamo jedan uspon, stabilizaciju, jedan nastavak prosperiteta napretka i razvoja. Za sve ovo nam je potrebna politička stabiolnost i politika kontinuiteta. Za sve ovo smatram da je u najboljem interesu građana Srbije da se nastavi saranja između Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. Naravno, to će u mnogome zavisiti i od Srpske napredne stranke i od predsednika Aleksandra Vučića koji su pobednici ovih parlamentarnih i predsedničkih izbora i videćemo nakon toga kako će sve izgledati. Ovo je jasan stav SPS-a još od pre same izborne kampanje.

Kada smo kod formiranja novog sastava Vlade Srbije, koja će, kako je i najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biti formirana krajem jula, možete li nam reći da li je zaista bilo nekih neformalnih razgovora o tome ko će biti ministar kog resora?

- Takvih razgovora nije bilo. Predsednik SPS Ivica Dačić nedavno je govorio o tome i rekao da sve što pročitate u novinama, to se definitivno neće desiti, nije bilo razgovora i nije ni logično da u ovom trenutku razgovarate o nekim personalnim rešenjima. Pa čekajte, čitac svet se nalazi na ivici Trećeg svetskog rata, Srbija se nalazi pod ogromnim pritiscima, brojnim izazovima, treba obezbediti energetsku stabilnost, treba obezbediti stabilnost kada je reč o robnim rezervama, treba održati fiskalnu konsolidaciju... Pa ko je spreman da na sve to razgovara o resorima?! Dakle, apsolutno je nebitno ko će šta da radi. Najvažnije je da razmišljamo ko može šta da uradi kako bismo zajedno realizovali te ciljeve. Ubeđen sam da će nova Vlada Republike Srbije moći sve ciljeve i da realizuje i da je zbog toga apsolutno nebitno ko šta radi, važno je samo koliko i šta ćemo uraditi u periodu pred nama. Pa nismo razgovarali o tome hoće li neko biti deo koje vlasti i hoće li neko imati ovaj, ili onaj resor, ne! Mi smo razgovarali najpre o zajedničkom predsedničkom kandidatu gde smo dobili potpunu saglasnost, kao garanta političke stabilnosti i kontinuiteta odabrali smo zajednički predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a nakon toga smo razgovarali šta je to što možemo da zajedno uradimo do kraja mandata, a Socijalistička partija Srbije je tu da to sve podrži, pomogne i pokuša da na najbolji mogući način realizuje.

Sve se glasnije govori o velikoj svetskoj ekonomskoj krizi kao i pritiscima na našu zemlju, od strane Zapada, zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Hoće li Srbija moći da zadrži svoju trenutnu situaciju i drži se zaključaka donetih na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, i pored toga ostati u tradicionalno dobrim odnosima sa prijateljskom Rusijom i Kinom?

- U trenutku kada se svet nalazi bukvlano na ivici Trećeg svetskog rata, u trenutku kada imate dve strane u ratu koje neće da čuju jedna drugu i ne mogu da se dogovore, vi imate jednu malu državi u Evropi, kako po površini, tako i po broju stanovnika, u koju mogu doći i ministar spoljnih poslova Rusije, kako je najavljeno, ali i nemački kancelar Šolc, to jeste teška pozicija, ali je jedina moguća ispravna i najispravnija pozicija. Nažalost, ministar spoljnih poslova Rusije otkazao je svoju posetu, na šta je, na vreme, i upozorio naš predsednik države, da do ovih komplikacija može doći, sada i svedočimo da su se komplikacije i dogodile. Komplikacije tog tipa bile su vidljive još od pre par dana ukidanjem vazdušnog prostora Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske, dakle, oni su onemogućili dolazak ministra spoljnih poslova, dok nemački kancelar Olaf Šolc dolazi. Međutim, Nemačka je naš veliki poslovni partner, nemojte zaboraviti da mi u Srbiji imamo najveći broj kompanija i investicija baš iz Nemačke. Sa druge strane, kada govorimo o uvođenju sankcija Rusiji, vrlo je interesantno to da je ambasador Federacije Rusije, Aleksandar Bocan-Harčenko, razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i kada mu je rekao da je otkazan dolazak Sergeja Lavrova, imali ste nekakve proteste ispred Predsedništva koji su bili bliski NATO organizacijama i tkz. NATO opoziciji koji su imali stavove da Srbija treba da bude članica NATO, da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, a da ne pričamo i o njihovom stavu o Kosovu i Metohiji... Zato mislim da, kada govorimo o sankcijama Rusiji, mislim da tom pitanju ne treba pristupati iracionalno, u smislu da Srbija treba da sagleda svoje interese, pre svega svoje nacionalne interese, a to je da postane punopravni član EU i da sačuva svoj teritorijalni integritet i samostalnost. Zato zaista smatram da je državni vrh Srbije u ovom trenutku našao najbolju moguću meru i najbolju moguću opciju i put, a to je, osuditi napad na teritorijalni integritet, da to nismo uradili narušili bismo svoje principe i podržati sve rezolucije na tu temu, ali ne ići dalje i uvesti restriktivne mere, odnosno sankcije Rusiji zato što je Rusija naš tradicionalni prijatelj i partner.

- Nemojte da zaboravite, da nije bilo Rusije, Srbija bi danas bila genocidna država, a Srbi genocidan narod, jer, Rusija je ta koja je uložila veto Savetu bezbednosti UN kada je Velika Britanija pokrenula inicijativu na tu temu, sve ostale inicijative su bile "copy-paste" onoga što je uradila Velika Britanija. Dakle, mi smo svakodnevno izloženi velikim pritiscima i vrlo često slušamo ili o nezavisnosti Kosova, ili o sankcijama Rusiji... I ko zna kakvi nas pritisci tek čekaju, ali u svemu tome uvid moraju imati i zvaničnici EU kada razgovaraju sa predsednikom Srbije. Moraju imati na umu specifičnost i posebnost koja se mora pridavati Srbiji i njenom narodu. Mi imamo predsednika koji ne vodi računa samo o svoj, i o rejtingu svoje političke stranke, već i o svom narodu. U kontekstu kada govorimo o ulasku Srbije u NATO, pa čekajte, većina članica EU je u NATO koje su bombardovale Srbiju i načinile joj velike žrtve i štetu, pa kakvo je onda mišljenje građana Srbije o tome, to je ono o čemu brine naš predsednik. Sa druge strane, kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, odlično, mnogi govore o tome, ali se toga nisu setili pre 23 godine kada je i bombardovana Srbija, a danas isti ti govore o mnogim rezolucijama iz Saveta bezbednosti UN, odlično, a gde je tu rezolucija 1244 UN-a?! Dakle, mislim da je ovo najispravnija politika koju u ovom trenutku vodi državni vrh pod vođstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a biće, siguran sam, još više pritisaka, još više izazova ali već 100 i nešto dana traju pritisci, a naše rukovodstvo ne menja svoju politiku i odluke. Jedina smo država u Evropi koja je zadržala kurs samostalnost, a valjda je suština u vođenju države prvo u tome da ostanete samostalan i da održite samostalnost. Jedna mala država ostaje uz svoj ponosni narod, ostaje ponosna država koja nikoga nije ugrozila i povredila, kao i to da nije ni na jedan način podstakla sukobe koji se dešavaju, već je sve vreme govorila da rat nije rešenje i da u ratu nema pobednika i da jedino oružje koje treba koristiti jeste dijalog, jer se samo time može doći do kompromisa i to je jedini ispravan put, a ja sam ubeđen da ćemo na tom putu i istrajati.

 

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

 

Šta očekujete od dolaska nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beograd?

- Bez obzira na sve pritiske, otkazivanje posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i dolazak Olafa Šolca, siguran sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneti najbolju moguću odluku za naše građane i našu državu. Nikada Srbija nije bežala od razgovora. I ja sam rekao, treba razgovarati i sa jednom i sa drugom stranom. Vođeni su razgovori i prošle nedelje sa komesarom EU za proširenje i Violom fon Kramon koja je konačno došla da ne podržava opoziciju već da, kao izvestilac EU parlamenta za Kosovo i Metohiju, da zvanično dođe da porazgovara sa predsednikom države. Oni su pokazali svoje stavove, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je svoj stav, vidite, mi smo država koja ima svoh predsednika, rukovodstvo i svoje institucije i svoj stav. Oni su saopštili svoj stav, predsednik Srbije stav naše države a ja sam siguran da je taj stav i sada, i da će zauvek biti u najboljem interesu građana Srbije, kao i sebično čuvanje svoje samostalnosti zato što je to jedini najbolji interes građana Srbije. Ne postoji "ili-ili" mi moramo da sarađujemo sa svim stranama, zato ne vidim nikakav problem u razgovoru, treba razgovarati, ali Srbija ima svoj jasan stav. Nikakav pritisak na Srbiju neće dovesti do menjanja njenih principa i stavova. Mi sada imamo predsednika i državno rukovodstvo koje razmišlja o svojim građanima, a ne o sopstvenom rejtingu.

Kako je i najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, čeka nas teška zima kakvu nismo videli još od Drugog svetskog rata zbog sukoba Rusije i Ukrajine. Kakav je Vaš komentar na sam sukob koji traje u pomenutim zemljama i šta čeka Srbiju?

- Negativnih komentara će uvek biti, od toga da moramo uvesti sankcije Rusiji, da postanemo članice NATO, da priznamo Kosovo i da time rešavamo sve... Pa ne, ako sve priznamo i učinimo kako kažu izgubili smo svoju državu, svoj identitet i svoju samostalnost. To je ono u šta sam ubeđen da neće dozvoliti predsednik Srbije i državno rukovodstvo. Na početku sam rekao da je vrlo važno obezbediti energente i robnu rezervu. Naravno da kriza u Ukrajini utiče na Srbiju, mi nismo uveli vanredno stanje, ali kriza utiče na našu zemlju. Ja verujem, pre svega, i smatram da je odlična vest dogovor predsednika Srbije i predsednika Rusije oko gasnog aranžmana oko plaćanja i snabdevanja gasom. Za Srbiju je odlična vest da je predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom omogućio 2,2 milijarde kubika gasa, nedostaje nam još 800 miliona ali ćemo kroz razgovore sa Gaspromom doći i do toga i da ćemo imati cenu koja je u ovom trenutku tri puta manja u odnosu na ostale zemlje u Evropi, dok će u zimskom periodu biti čak i 10 puta manja. Kada govorimo o robnim rezervama, pa čekajte, da li je Srbija izdvojila 4,3 milijarde dinara za robne rezerve? Pa nije to predstava za javnost, to su činjenice. Dakle, Srbija je jaka i ekonomski stabilna. Mere fiskalne konsolidacije koje su započete 2014. godine omogućuju da dođemo do stabilnosti i zato je važno da takav kontinuitet i održimo. Prošli smo i period korone, pa je li Srbija bila jedina zemlja u odnosu na naše komšije koja je celokupni teret preuzela na sebe?! Jesmo li bili jedina država u Evropi i svetu koja je u periodu korona omogućavala jednokratne pomoći, povećavala plate i penzije, nije zaboravila svoje građane na Kosovu i Metohiji i pregura jedan težak period, a da pored svega toga zauzme jednu poziciju, povoljnu, za ovo što nas sada čeka. Zato verujem da će i nova Vlada Srbije uspeti da prevaziđe svaki pritisak i situaciju. Ne mogu da budem preveliki optimista kao pojedine političke partije, jeste potreban ozbiljan rad, posvećenost i energija, u šta ja ne sumnjam kada je reč o novoj Vladi Republike Srbije.

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

 - Kada je reč o kraju sukoba između Rusije i Ukrajine i toga šta čeka naše građane, čini mi se da ni jedna, ni druga strane ne pričaju o tome i ne žele da saslušaju jedna drugu, što je u startu loš znak. U ratu nema pobednika, kao što sam već rekao, dijalog mora biti jedino kompromisno rešenje, rat apsolutno nije rešenje. Da li će se nastaviti pritisci na Srbiju?! Da, hoće! Mi svakog dana slušamo o jednoj vrsti pritisaka, pa o drugoj vrsti pritisaka, ali mi svemu tome odolevamo, zato građanima Srbije mogu da poručim da sam potpuno ubeđen da će predsednik država i buduća Vlada očuvati i zaštiti samostalnost u vođenju države i politike, što je izuzetno važno. Ubeđen sam da predsednik i buduća Vlada neće dozvoliti da nam bilo ko tu samostalnost oduzme, a buduće generacije će ovaj period pamtiti kao period stabilizacije i uspona. SPS je spremna, kao i njen predsednik Ivica Dačić da damo svoj doprinos.