clear sky
8°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Američki vojnici više od 13 sati bili na prilazu hidroelektrani Gazivode: Ostala još dva vozila i nekoliko vojnika

04.08.2018. 07:52 14:38
Piše:
Srbija Danas/Mediji

Blokada traje od ponoći

Pripadnkci KFOR-a naoružani dugim cevima tokom noći blokirali su branu Gazivode u Zubinom Potoku na severu Kosova i Metohije.

Oni su prema navodima preskočili zaštitnu ogradu na brani oko ponoći i od tada je drže pod blokadom.

Vojnici Kfora pod punom ratnom opremom nalaze se na početku brane, a vozila i bojnici Kfora blokiraju sve prilazne puteve.

Ono sto se vidi jeste da svi vojnici nose duge cevi, a neki i puškomitraljeze.

Oba putna pravca koja vode do brane su pod jakom blokadom. Pristup brani zabranjen je i novinarima.

Prema saznanjima, pripadnici KFOR-a tokom noći pretresli su sve prostorije na brani i hidrocentrali.

U više navrata, severnu Kosovsku Mitrovicu tokom noći nadletali su helikopteri.

8.00 - Počela je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvana povodom situacije na Kosovu i Metohiji. 

Na sednici Saveta, na kojoj se razgovara o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji, pored predsednika učestvuju šef BIA Bratislav Gašić, ministar policije Nebojša Stefanović, premijerka Ana Brnabić i drugi članovi Saveta.

KFOR
KFOR / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

09:10 - Vojnici KFOR-a tvrde da je u toku vežba i da nisu zauzeli hidrocentralu

- Nismo zauzeli objekat, ovo je vežba. Ova vežba nema veze sa pričom o bilo kakvom zauzimanju. Nemojte da prilazite, udaljite se - rekao je jedan od vojnika novinarima.

09:50 - U Kosovskoj Mitrovici je mirno, ali stanovništvo je zabrinuto

Mirno je na severu Kosova, a osim instaliranja američkih vojnika na prilazu brani i oko jezera nema informacija o nekim policijskim i vojnim pomeranjima. Srbi neće preduzimati nikakav jednostrani potez koji bi mogao da izazove bilo kakvu drugu nasilnu reakciju. 

10:45 - Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost govorilo se o aktuelnoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je tom prilikom istakao da će Srbija nastaviti da štiti mir, službe će pojačano raditi svoj posao, a pre svega u sprečavanju agenturnih delovanja kojima je izložen i predsednik Srbije.

11:30 - Pripadnici KFOR-a i dalje kontrolišu potez oko brane Gazivode, ali je saobraćaj uspostavljen

Helikopteri KFOR-a tokom celog dana nadleću zonu iznad brane Gazivode i Zubinog Potoka na severu KIM.

U tom delu od devet sati ne funkcioniše srpska mreža MTS, koja je do tog trenutka besprekorno funkcionisala, a saobraćaj ne nakon deset sati uspostavljen.

11:45 - Oko cele brane nalaze se punktovi KFOR-a čiji naoružani vojnici nadziru prolaznike, ali ih više ne zaustavljaju.

Nije u pitanju okupacija, obezbeđujemo mir i stabilnost na ovom području. Spremni smo i operativno sposobni da obezbedimo sigurnost i slobodu kretanja. Naše prisustvo je trenutno - rekao je jedan od oficira KFOR-a.

12:30 - Predsednik Srbije se obratio javnosti

- Molim ljude na Kosovu da se ne boje, jer će Srbija dati sve da sačuva mir i bezbednost u pokrajini - kazao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

- Novih "Oluja" neće biti, srpska država ih neće odobriti. Sve činimo, sve ćemo dati za mir, beskompromisno smo orjentisani na mir. Pogrome i slične stvari Srbija nikada neće dozvoliti - rekao je Vučić, istakavši da su danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost donete "neke odluke, ali one još nisu za javnost".

12:50 - U severnoj Kosovskoj Mitrovici mirno, uobičajeni pijačni dan je u toku

Svoje proizvode doneli su Srbi iz sredina južno od Ibra jer druge pijace, gde bezbedno mogu da prodaju ono što proizvedu, nema. Vreme je godišnjih odmora pa je na ulicama manje ljudi. Sa pažnjom se osluškuju poruke iz Beograda i očekuju da će rešenje za pitanje Kosova, pa i severa Kosova, biti pronađeno u dijalogu i na miran način. 

Pijaca u Kosovskoj Mitrovici
Pijaca u Kosovskoj Mitrovici / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Na ulicama je uobičajeno prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe dok vojnika KFOR- a u samom gradu gotovo i da nema. 

13:10 - Vojnici KFOR i dalje se nalaze na istim položajima, novinarima je zabranjen prilazak brani

Vojnik KFORA rekao je novinarima da ne zna do kada će KFOR ostati na brani, a na pitanje zašto na istom mestu nisu došli juče ili sutra, nego baš danas, on je kazao da je takav operativni plan.

- Plan je da danas budemo ovde - rekao je on.

14:00 - oglasio se potpredsednik Srpske liste Igor Simić

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je da Srbi sa severa KiM, iako osećaju nelagodnost zbog neodgovornih izjava pojedinaca, neće povlačiti jednostrane poteze koji bi mogli biti povod za reakciju Prištine ili međunarodne zajednice.

- Kfor ima jasan mandat dat Rezolucijom 1244, a to je da očuva mir i bezbednost svih građana na prostoru KiM. Oni su u redovnom kontaktu sa predstavnicima Vojske Srbije, tako da se nadam da neće doći do nekakve akcije - naglasio je Simić.

Igor Simić
Igor Simić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ponavlja da Srbi neće preduzeti akciju koja bi dala povod za bilo kakve intervencije Prištine i međunarodnih predstavnika.

- S druge strane, čak i ako do toga, ne daj Bože dođe, mi ćemo se ponašati mirno, civilizovano i dostojanstveno, kao što je predsednik Vučić zahtevao od nas - rekao je Simić.

14:25 - Srpsko stanovništvo zabrinuto zbog blokade Gazivoda, Albanci spokojniji

U Kosovskoj Mitrovici je danas mirno i život se, naizgled, odvija normalno, ali građani ne kriju zabrinutost u razgovoru sa novinarima, nakon što su sa raznih strana sračunato podizane tenzije u pokrajini, s ciljem da se, pored ostalog, među njih unese nemir.

- Normalno da smo zabrinuti. Mislim da je svako normalan zabrinut. Daj Bože da ostane mirno, ali zabrinjavajuće je stanje. Prisutna je velika briga, veliki strah - kaže jedna Mitrovčanka.

Njen sugrađanin, koji ne kaže ime, potvrđuje da su građani veoma zabrinuti, i da ih brine i ono što se može čuti iz Prištine.

- Sama situacija je takva kakva jeste, ali kako će da se odvija to ne znamo, bez obzira šta se govori. Zato postoji zabrinutost - rekao je on.

Penzioner iz Mitrovice kaže da nije jednostavno da se živi na ovim prostorima, ali i da će naši sunarodnici na njima ostati.

Na šetalištu u severnoj Kosovskoj Mitrovici mogu se zateći i Albanci, koji žive u ovom delu grada, ali i preko Ibra. Oni kažu da su zabrinuti, ali u manjoj meri, jer veruju da će se "sve rešiti mirno".

- Da situacija nije dobra, nije. Mi kao građani ovog grada osećamo strepnju, ali se nadamo da će sve biti dobro. Računamo na to da će sve biti ipak dobro i da će Albanci i Srbi živeti u miru zajedno na Kosovu. Moramo da živimo ovde, i ako je moguće zajedno - rekao je jedan Albanac iz Mitrovice.

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

14:40 - Bivši službenik skupštine opštine Vučitrn, Albanac, rekao je da svi očekuju da će sve mirno da se reši. 

- Svi očekuju da će biti mira, i nikoga ne zanima politika, već život. Ja sam radio u opštini Vučitrn i nije me nikada interesovala politika i nacija, samo čovek i nečovek - rekao je on.

15:42 - Beograd razobličio kombinacije Zapada

Zapad i tamošnji centri moći pokušavaju da izazovu pometnju i strah u Srbiji, kako bi u prvom planu bilo pitanje bezbednosti Srba na KiM, a ne strateško rešenje kosovskog pitanja, kojim bi nacionalni interesi Srbije bar delom bili zaštićeni, izjavio je danas politički analitičar Dragoslav Anđelković.

- Beograd je, međutim, razobličio celu tu kombinaciju- kazao je Anđelković za Tanjug.

15:52 - Provokacija nije uspela

Rok za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) probijen je da bi Priština isprovocirala ishitrenu reakciju Beograda i Srba na KiM, kaže sociolog i analitičar Vladimir Vuletić.

Vuletić istovremeno ističe da ta provokacija, zahvaljujući dobroj proceni Beograda nije uspela i da je izbegnuta eskalacija sukoba i ponovni pogrom Srba u južnoj pokrajini. 

- Ovo je bio kritični momenat kada je Priština trebalo da ispuni dogovor, ali se očekivalo da bi Beograd mogao da povuče određene poteze kao reakciju na to što Priština nije uradila i da provokacija urodila plodom. Ko god da je i šta god planirao, nije uspeo da isprovocira Beograd i Srbe na KiM što bi bio povod za eskalaciju sukoba, a možda čak i ponovni pogrom Srba - rekao je Vuletić za Tanjug.

16:34 - Kfor smanjio prisustvo na prilazu hidroelektrani Gazivode

Međunarodna vojna misija na Kosovu (Kfor) smanjila je danas po podne svoje prisustvo na prilazu hidroelektrani Gazivoda.

kfor
kfor / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Dok je jutros na prilazu hidroelektrani i jezeru bilo dvadesetak pripadnika američkog kontingenta, sa više vozila, posle podne, kako javlja izveštač Tanjuga, ostala su samo dva vozila na prilazu hidroelektrani.

Američki vojnici, sa puškama, stoje ispred vozila, a povremeno ih obilaze timovi za vezu Kfora.

Kraj bloga

Nekoliko džipova američkih vojnih snaga iz sastava Kfora više od 13 sati bili su na prostoru jezera Gazivode. Vojnici kažu da je reč o redovnim vojnim vežbama u okviru planiranih aktivnosti. Područje oko jezera nadletao je i helikopter Kfora.

Kako je javio reporter RTS-a, na terenu je bilo ukupno devet borbenih vozila američkih snaga i nekoliko desetina vojnika. Područje oko jezera nadletao je i helikopter Kfora.

Sada na prilazu jezeru nema ni vozila ni vojske, a kod hidroelektrane ostala su još dva vozila sa nekoliko vojnika.

Glavni prilazni put prema jezeru i brani se gradi, a na samom početku zone gradnje bila su parkirana tri vojna džipa. Tu je bilo dvadesetak američkih vojnika.

Američki vojnici su za RTS rekli da su na redovnoj vežbi i da simuliraju akciju zaposedanja i obezbeđivanja objekata od javnog značaja.