fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

Evo kako će izgledati vojna obuka od 15 dana: Sve će biti plaćeno! OVO SU IZNOSI NAKNADA!

Foto: Profimedia
Vojnu obuku od 15 dana ove godine proći će 600 od ukupno 200 000 muškaraca starijih od 30 godina koji nisu uopšte ili su služili civilno vojsku, a biraće se po sposbnosti, imati dnevnice i slobodan vikend.

Informacija da se ponovo širom Srbije održavaju vojne obuke čak i za one koji nisu išli u redovnu vojsku podigla je celu Srbiju na noge. Ali kada se pogledaju brojke, obavezu da se odazove otadžbini ove godine imaće tek svaki 33. rezervista koji nije uopšte služio ili je civilno služio vojsku.

ANKETA: Da li je 30 dana dovoljno za obuku rezervista za Vojsku Srbije?

ANKETA: Da li je 30 dana dovoljno za obuku rezervista za Vojsku Srbije?

Uostalom, i prošle godine je ovu obuku prošlu 600 ljudi koji su se verovatno pitali zašto su baš oni izabrani da se vojno osposobe.

- Rezervisti koji će proći vojnu obuku biraju se po sposobnostima. Bitno je da nemaju kriminalni dosije, da su dobri u svojim sredinama i da se bave nečim što bi moglo biti zanimljivo za vojsku. Na primer, neko je vozač, a neko ima završen fakultet pa bi mogao biti rezervni oficir u budućnosti.

Teritorijalni organi prolaze evidenciju svakog rezerviste i daju predlog ko bi od njih trebalo da bude pozvan na vojnu obuku – ističe izvor.

Vojska Srbije
Foto: Profimedia

Sličan sistem služenja vojne obuke postoji i u Švajcarskoj, s tim što što Srbija ima znatno manje finansijskih mogućnosti.

- Neće stići svi da prođu ovu obuku. Ako bude para, planira se da i sledeće godine vojnu obuku ima 600 ljudi. Bitno je da se vojna obuka ravnomerno rasporedi po celoj zemlji, a sve je to bilo u mnogo većem obimu i potpuno normalno dok nije ukinuto redovno služenje vojske – naglašava izvor. Vojna obuka za muškarce starije od 30 godina koji nisu uopšte služili ili su civilno služili vojsku održava se u dve odvojene faze od po 15 dana u dve kalendarske godine.

U prvoj fazi rezervisti prolaze osnovnu obuku da bi u drugoj fazi sledeće godine kada budu ponovo pozvani od teritorijalnog organa imali i specijalističku obuku. U Ministarstvu odbrane podvlače da rezervisti pre nego što odu na obuku prolaze besplatni sistematski pregled, a imaju i dnevnice za svaki dan obuke.

LAZANSKI ODUŠEVLJEN SRPSKIM ORUŽJEM: Rusi će kupovati naše raketne sisteme i dronove! (VIDEO)

LAZANSKI ODUŠEVLJEN SRPSKIM ORUŽJEM: Rusi će kupovati naše raketne sisteme i dronove! (VIDEO)

- Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku sačuvaće sva prava iz radnog odnosa. Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozvanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavlja delatnost, isplata nakanade vrši se u visini od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje - objašnjavaju u Ministarstvu.

U prevodu, za 15 dana u vojsci se dobije novca koliko i 15 dana na svom radnom mestu. Inače, nezaposleni tokom 15 dana obuke dobijaju 20.000 dinara. 

Svi koji prođu vojnu obuku biće raspoređeni u rezervni sastav vojske.  

Da li je 30 dana dovoljno za obuku rezervista za Vojsku Srbije?

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
1 Beograd