fbpx
Skip to main content
Branko Bilbija

"MOŽE DA LETI HILJADU GODINA, AKO JE STRUČNO ODRŽAVAN" General Biblija istakao da pad aviona nije redak slučaj

Foto: Printscreen Youtube/Novo jutro
Avioni imaju svoje sate leta, i u odnosu na to daje mu se dozvola.

Povodom stravične nesreće u selu Brasina, kada se srušio Mig-21 Vojske Srbije, general i bivši test pilot Miga 21 Branko Bilbija kaže da ovakvi događaji nisu baš retki i koji se na žalost dešavaju. 

SRAMNA OBJAVA NA TVITERU: Akademik Teodorović poželeo smrt Vučiću i uvredio mrtve pilote (FOTO)

SRAMNA OBJAVA NA TVITERU: Akademik Teodorović poželeo smrt Vučiću i uvredio mrtve pilote (FOTO)

UPRKOS MEDIJIMA KOJE KONTROLIŠE NIJE POBEDIO: "Večiti gubitnici i dalje krše Zakon, odlaganjem trećeg kruga"

UPRKOS MEDIJIMA KOJE KONTROLIŠE NIJE POBEDIO: "Večiti gubitnici i dalje krše Zakon, odlaganjem trećeg kruga"

VUČIĆ: Srbija dobila na značaju posle sastanka u Vašingtonu, sada je naša zemlja uspešnija i važnija nego ranije

VUČIĆ: Srbija dobila na značaju posle sastanka u Vašingtonu, sada je naša zemlja uspešnija i važnija nego ranije

- Niti su ljudi savršeniniti je tehnika savršena. Tragedija je velika, a mi nemamo mnogo pilota. Poginuli su nečiji očevi, braća, ovo je veliki gubitak i za njihove porodice i za vojsku - rekao je general i dodao: 

- Pravila su jasna, avion mora da bude tehnički ispravan, i da za to garantuje onaj koji ga je proizveo, ili radionica i mehaničar koji ga je zadužio. Avioni imaju svoje sate leta, i u odnosu na to daje mu se dozvola. O tome vode računa jedinice u kojoj je avionu upotrebi. Mehaničar mora da pokaže knjižicu da je avion ispravan, pre ulaska pilota u aparat. Pilot izvrši pretpoletni pregled, potpiše knjižicu i poleće. 

 Avion je bio star 34 godine, da li starost utiče na bezbednost? 

- Ne. Zato što je nivo i kvaliteta održavanja osnovni parametar na osnovu koga se daje dozvola da avion leti. Može da bude "hiljadu" godina star, može da leti ako je dobro i stručno održavan. Mig 21 može da bude star, ali da se kvalitetno održava i da se neprekidno vodi računa. Međutim, vi nikad ne znate da li će i najnovje stredstvo izneveriti. To se događa. Ali čini mi se da ovog puta to nije slučaj, već da u ovom slučaju, mislim da tehnika nije prevashodno uticala na ovaj događaj - kazao je Bilbija.

Mislite na ljudski faktor?

- Avion može da leti u povoljnim meteo uslovima, u nepovoljnim ne može.  Ne treba ni pokušavati, kad je jak vetar, slaba vidljivost - rekao je Bilbija.

Bili ste opitni pilot na Migu 21. Objasnite nam o tom avionu. 

- Mig 21 je upotrebljavanu najvećem broju zemalja na svetu. Još uvek negde leti, do nedavno je modernizovan bio u službi u Izraelu. Taj avion je za drugu polovinu 20. veka bio jedan od dominantnih letelica. Ali i njegovo vreme je prošlo, ali ako se dobro održava, on i danas može da leti - zaključio je Bilbija.

O tome zašto je danas lovac poput Miga leteo nisko, general ističe:

- Nije lovcu zabranjeno da leti nisko, pitanje je šta je danas bio zadatak pilota. Ja ne znam detalje, ne bih se upuštao u škakljive definicije šta se desilo, nadam se da će strušna komisija ispitati šta se dogodilo, na koji način, i da će izveštaj biti kvalitetan i dostupan javnosti. Ti izveštaji se ne objavljuju u potpunosti, nego samo delovi, to su izveštaji i do 1 000 stranica. Objavljuje se zaključak i javnost može da stekne pravilnu sliku. Istrage traju u zavisnosti koliko se prikupi detalja, i dokumentacije, može da traje 15 dana ali i šest meseci - kaže on.

General dalje dodaje da o istrazi odlučuje komisija u kojoj je komandant vazduhoplovstva, i da ona može da uključi razne stručnjake.

Na pitanje kako objašnjavate da se jedan pilot katapultirao tokom nesreće, a drugi nije Bilbija ističe "da na Migu 21 ne može da se katapultira samo jedan pilot, i da ne veruje da je došlo do takve situacije, nego je možda jednom uspelo a drugom nije, da je možda jednom sedište odradilo pre nego drugom".

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd