Utorak 19. mar 2024.
Jovica Stanišić

"LEDENI" OTKRIO SVE O LEGIJI: Evo šta je Jovica Stanišić, najmoćniji čovek DB, mislio o komandantu "Jedinice"

Foto: Youtube/AP Archive/Profimedia
ovica Stanišić zvani Ledeni, moćni načelnik Državne bezbednosti Srbije, čovek je oko kog se i dalje pletu legende

Jovica Stanišić zvani Ledeni, moćni načelnik Državne bezbednosti Srbije, čovek je oko kog se i dalje pletu legende, informacije i poluinformacije, ali koji i dalje važi kao neko ko mnogo zna, ali malo govori. Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji stvorio je čuvene "crvene beretke", famoznu oružanu formaciju iz koje je godinama kasnije nastala Jedinica za specijalne jedinice, skraćeno JSO.

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

STIGLA KOLONA AUTOMOBILA POD PRATNJOM POLICIJE: Opsadno stanje u vikendici Velje Nevolje, isplivali novi dokazi?

STIGLA KOLONA AUTOMOBILA POD PRATNJOM POLICIJE: Opsadno stanje u vikendici Velje Nevolje, isplivali novi dokazi?

"OPASAN ČOVEK U PODZEMLJU" Marko Ljubiša Kan, pripadnik škaljaraca i prijatelj Luke Bojovića, svaki put izvukao "živu glavu"

"OPASAN ČOVEK U PODZEMLJU" Marko Ljubiša Kan, pripadnik škaljaraca i prijatelj Luke Bojovića, svaki put izvukao "živu glavu"

Pod njegovom komandom bili su Kapetan Dragan, Željko Ražnatović Arkan, Radovan Stojičić Badža, a na kraju i Milorad Ulemek Legija, komandant JSO koji je ovu jedinicu vezao za kriminalne krugove i koji trenutno služi zatvorsku kaznu od 40 godina zbog učešća u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića.

NA KRATKOM LANCU

Penzionisani general MUP Srbije Obrad Stevanović na suđenju Stanišiću i Frenkiju Simatoviću u Hagu je rekao da je za JSO, kao borbenu jedinicu DB Srbije, prvi put čuo 13. maja 1996. na prijemu u službi povodom Dana bezbednosti.

- Jovica Stanišić nas je prvi put upoznao da će DB obrazovati ili je obrazovao Jedinicu za specijalne operacije. Rekao nam je da je za komandanta obezbedio dobru osobu s iskustvom iz operacija (Milorada Ulemeka) Legiju - kazao je Stevanović.

Prema Stanišićevom mišljenju, Legija je bio psihofizički izuzetno sposoban za izvođenje borbenih operacija i odlično obučen, ali nije imao neko visoko mišljenje po pitanju njegove pameti:

- Radi se o čoveku skromnijih intelektualnih mogućnosti, slabijeg obrazovanja i ne predstavlja nikakvu perspektivu JSO i DB - govorio je Stanišić, kom je bilo poznato da je Ulemek do guše u kriminalu sa Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem.

Šef srpske službe je Legiju držao na kratkom lancu, svedoče savremenici, komandant "beretki" je pred njim bio manji od makovog zrna i znao je gde mu je mesto. Strahopoštovanje prema bivšem šefu nije krio ni kada je on završio u Hagu, mada je znao da ga nije preterano cenio.

- On je čovek koji me je primio u službu i bio mi prvi pretpostavljeni. Sa njim sam imao izuzetno konkretne i profesionalne odnose. Smatram da je prema tom čoveku učinjena velika nepravda - govorio je Legija.

On je tek smenom Stanišića i dolaskom Radeta Markovića dobio na značaju i sedeo na kolegijumima, gde su mu bili dostupni najpoverljiviji podaci, što je u vreme bivšeg načelnika bilo nezamislivo.

BEZ MRLJE U HAGU

Priča o "crvenim beretkama" počinje 1991, kada je Stanišić od Slobodana Miloševića dobio zadatak da formira jedinicu koja bi zaštitila Srbe u Hrvatskoj, a operativni deo preuzeo je Jovičina desna ruka Franko Simatović Frenki, koji je za izvršioca izabrao Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan. Kep je formirao prve "crvene beretke" ili "Knindže" i od raspuštene bande napravio odlične borce.

- Posao nisam završio do kraja jer je u jednom trenutku Frenki rekao da moram hitno da krenem za Beograd. Tamo su me sačekali Nikola (Šainović) i Jovica (Stanišić), koji mi je poklonio pištolj s posvetom. Uskoro sam saznao da je jedinica rasformirana, a Jovica mi je decidirano rekao: "Tvoj odlazak više ne bi bio koristan u ovoj političkoj situaciji, više ne smeš da ideš dole, to je odluka s vrha." A kad ti Jovica to kaže, ko je onda mogao da bude iznad njega, osim jedan čovek, a to je bio Milošević - ispričao je Vasiljković.

Prema dostupnim podacima, drugo krilo "crvenih beretki" je formirano u maju 1991. u istočnoj Slavoniji da bi se srpski živalj zaštitio od povampirenih ustaša. Za operacije na tom području je bio zadužen funkcioner MUP Srbije Radovan Stojičić Badža, dok je Željko Ražnatović Arkan formirao Srpsku dobrovoljačku gardu - "Arkanove tigrove". Ove dve jedinice su činile jezgro budućeg JSO, čiji su se pripadnici prvi put u javnosti pojavili u pratnji Jovice Stanišića kada je 1995. šef DB izdejstvovao puštanje talaca iz sastava mirovnih snaga UN koje su držali pripadnici Vojske Republike Srpske.

U oslobađajućoj presudi Stanišiću i Frenkiju 30. maja 2013. navedeno je da tužilaštvo nije dokazalo da su "crvene beretke" počinile zločine na području Hrvatske i Bosne. Jedinica koja ih je nasledila, JSO, zvanično je raspuštena u akciji "Sablja" 2003. zbog umešanosti njenih pripadnika u kriminal i u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

"Arkan, iznad njega Badža, a iznad svih Stanišić"

Nekadašnji načelnik Uprave za bezbednost JNA general Aleksandar Vasiljević je sudu u Hagu davao kontradiktorne izjave vezane za Stanišića. On je na suđenju negirao da je šef DB bio nadređen Radovanu Stojičiću Badži i Željku Ražnatoviću Arkanu, ali mu je tokom dodatnog ispitivanja tužilac pustio snimak na kom istražiteljima izjavljuje:

- Bio je Arkan, iznad njega Badža, a iznad Badže i svih, objektivno, Jovica Stanišić.

General je na to rekao da je na Stanišića mislio u smislu autoriteta i ugleda, a ne komandnog lanca, a relativizovao je i svoju raniju izjavu da je Stanišić bio ključni u imenovanju ljudi u štab Teritorijalne odbrane u Šidu 1991. Međutim, prihvatio je ranije iskaz da su ljude u srpske snage u SAO SBZS birali i postavljali "Badža, u naoružanim sastavima, ali i čovek u senci, s većom moći iza njega, Jovica Stanišić".

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd