Skip to main content
 • Read more Pakistan Svet

  Špijunska agencija Pakistana umešana u NAJSMRTONOSNIJI NAPAD u Kašmiru, Islamabad NEGIRA

 • Read more Ratko Mladić Info

  "Sat mi otkucava, hoću da ih žalim kako dolikuje" Mladić LOŠE, traži da poseti grob ćerke, majke i bratanca

 • Read more Donald Tramp Svet

  OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO! 16 saveznih država tuži Trampa zbog vanrednog stanja (VIDEO)

 • Read more poslovanje Vesti

  U domaći startap biznis uloženo 143 miliona evra

 • Read more foto VIP

  NAJPOTRESNIJA ČITULJA ĆERKE ILDE: Šabanova mezimica SLOMLJENA, rasplakala Srbiju POSVETOM MRTVOM OCU!

 • Read more Mesec Astro

  VEČERAS OPREZNO! Pun mesec donosi RASKIDE, preispitivanja, svađe... Veliki test za parove!

 • Read more Emina Jahović Zdravlje

  Važi za jednu od najzgodnijih pevačica, a sada je Emina Jahović otkrila i KAKO održava liniju! (FOTO)

Priština

Legalizovana pljačka uz lažne svedoke

Foto: Profimedia
Problemi s kojima se raseljeni Srbi svakodnevno suočavaju sa lokalnom kosovskim pravosudnim sistemom ostali su u senci pokušaja privremenih institucija u Prištini da jednostranim dekretom otmu državnu imovinu Srbije.

Neopravdano su u senci pokušaja privremenih institucija u Prištini da jednostranim dekretom od 1. marta otme državnu imovinu Srbije ostali problemi s kojima se raseljeni Srbi svakodnevno suočavaju sa lokalnim kosovskim pravosudnim sistemom.

ODJEKNULO KAO GROM IZ VEDRA NEBA! Kosovo je nasilno odvojeno!

Milunka Savić novog doba: Umesto da radi kao FRIZER, uzela PUŠKU i odbranila KOSOVO 1999! (FOTO)

Za lokalne Srbe je najveći problem dokazivanje vlasništva nad svojom nepokretnom imovinom, i to najčešće u Gnjilanu, Peći, Prizrenu, Uroševcu i Prištini.

Kada su raseljeni Srbi, od 2003. do 2006. godine, pokušali da se vrate na svoja viševekovna ognjišta zaticali su nepoznate stanare koji su tvrdili da je to njihova imovina, i to su dokazivali papirima na albanskom jeziku. Da paradoks bude potpun, oni su svoje tvrdnje dokazivali ne samo odlukama lokalnih sudova, već i potvrdama i pečatima sudova iz Čačka, Kraljeva, Užica, Požege i Priboja.

kosovo
Foto: Profimedia

Sudije i zaposleni u sudovima i katastrima u južnim delovima pokrajine listom odbijaju da Srbima koji su navodno prodali svoju imovinu dostave posedovne listove, pod izgovorom da se kuća više ne vodi na njih. Uz pomoć pojedinih albanskih advokata dolazili su do fotokopija falsifikovanih kupoprodajnih ugovora i lažnih punomoćja.

NE DAJ SE, SRBIJO! Iguman manastira Visoki Dečani poslao najtužniju sliku kosovskog pogroma (FOTO)

Kolika je težina prevare, Srbi su saznavali tek kada su u sudovima u centralnoj Srbiji dobili informaciju da nikakve ugovore nisu zaključivali i da nikakva dokumenta pod brojevima i u mesecima i godinama nisu ni zavedena, a kamoli overena. U tim dokumentima lokalni Srbi su saznali da su oni prodavali svoju zemlju iako nikada nisu videli kupce niti su ikada sa nekim o kupoprodaji razgovarali. Jedan od Srba iz Peći kaže da mu ne pada na pamet da prodaje imovinu i da je bio šokiran kada je saznao da je upravo on za 45.000 evra prodao nešto što vredi višestruko više.

TAČI SE SETIO ŠTA JE SRAM?! Stidim se martovskog pogroma!

- Pokrenuo sam sudski postupak u Peći sa dokazom da ja nisam prodao imovinu. Sudija mi nije dozvolio da se sučelim sa navodnim svedocima kupca, što je paradoks. Iako je sve jasno, sudski postupak je dočekao 12. godinu i ne vidi se kada će biti okončan. Čak se nagoveštava da će o ovom slučaju da se izjasni Apelacioni sud u Prištini- kaže ovaj Srbin koji nije hteo da bude imenovan.

Prizren
Foto: Profimedia

Koliko su u nekim mestima lokalni Albanci surovo i bezobzirno otimali imovinu sveedoči i da je navodno u Gnjilanu saglasnost za prodaju imovine dao čovek koji je dve godine pre toga umro u Kraljevu!

SEĆATE SE ALBANCA KOJI JE LOMIO KRST NA SRPSKOM MANASTIRU? Stigla ga je BOŽJA KAZNA, a pred smrt je... (FOTO)

U zvaničnom dokumentu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) od pre osam godina je precizno i taksativno navedeno koje su sve zloupotrebe koristili albanski sudovi prilikom navodne kupoprodaje srpske imovine. OEBS je počeo sa nadgledanjem krivičnih predmeta 1999. i svoje nadgledanje proširio na građanske parnice 2004. Ovoj organizaciji je nadgledanje imovinskih predmeta prioritet 13 godina i na osnovu brojnih sudskih postupaka vidi se da je imovina raseljenim Srbima doslovno bila kradena i utvrđeno je niz nepravilnosti. Ova organizacija je zaključila da su u postupcima dokazivanja vlasništva nad nepokretnom imovinom kosovski sudovi priznalki da je prenos vlasništva izvršen iako ne postoji pismeni ugovor.

AMBASADOR SAD ZAPRETIO PRIŠTINI: Ukoliko bez odobrenja formirate vojsku, razmislite o POSLEDICAMA!

"Da bi izbegli uslov pismenog ugovora, sudovi često primenjuju doktrinu održaja kojom pojedinac može da stekne vlasništvo nad imovinom za određeni period. Za mnoge imovinske predmete zajedničko je kršenje proceduralnih prava", konstatuje OEBS.

U izveštaju koji je zvanično prosleđen UN, zapisano je da "sudovi često daju veću težinu svedočenju zainteresovanim dokazima koje zakon definiše kao verovatno tačne".

Hram Hrista Spasa
Foto: Profimedia

- U mnogim slučajevima koje je nadgledao OEBS, sudovi nisu navodili nikakve pravne odredbe koje potkrepljuju njihove odluke. Sudovi i dalje postavljaju privremen zastupnike tuženim licima koja su odsutna, a da ne poštuju odgovarajuče postupke. Ovo se najčešće dešava u imovinskim predmetima. U mnogim parnicama za dokazivanje vlasništva, tuženo lice ne može da se nađe. U takvim predmetima sudovi na KiM olako pribegavaju postavljanju privremenog zastupnika. Na ovaj način dolazi se do povrede ljudskih prava koja se odnose na standarde pravičnog suđenja i vlasništvo nad imovinom- konstatuje se u izveštaju OEBS-a.

Procurela LISTA ZA ODSTREL! OVK sprema ubistvo Tačija?! Evo čija se još imena spominju

U nisu primera OEBS navodi slučaj u kojem je tužilac Albanac koji je tvrdio da je imovinu u Gnjilanu kupio od kosovskog Srbina prema neoverenom ugovoru iz 2000 godine, što su potvrdila trojica svedoka koji su svi rođaci tuženog. U pokušaju da dođu do srpske imovine, neki lokalni Albanci su tvrdili da su imovinu kupili još 1973. godine. Svedoka najčešće nije bilo, a i oni koji su govorili na sudu isticali su da su čuli da je imovina kupljena ili da se po selu pričalo da je već dat novac.

SKANDAL! Priština prisvaja svu nepokretnu imovinu SFRJ

Iz izveštaja OEBS-a mogu da se vide velike razmere falsifikovanja. Samo u Prizrenu, jedan Albanac je tužio 24 Srbina, tvrdeći da je njegov otac kupio zemlju pre 30 godina. Kosovski sud je Srbima samo na oglasnoj tavli ostavio baveštenje da se održava sušenje i postavio im privremene zastupnike - rti ALbanca advokata, čiji je rad platio tužilac Albanac.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd