fbpx
Skip to main content
Bombardovanje Beograda 1999

Najveći poraz NATO u borbi protiv Vojske Jugoslavije: Niko ih nije tako PONIZIO, tajna se krila u Batajnici

Foto: Profimedia
Srpski vojnici su sve savršeno smislili

Obaranjem aviona broja 18109 i pogibijom komandanta 204.lap pukovnika Milenka Pavlovića iznad Valjeva 4.maja 1999. godine, prestalo je upotrebljavanje snaga puka do kraja NATO agresije u sistemu PVO, ali se pristupilo drugoj taktici, maskiranju preostalih letelica.

Da bi se spasao preostali deo vazduhoplovne tehnike, pre svega lovački avioni, oni su sklanjani u podzemna skloništa ili se pribegavalo njihovo maskiranju. Za obmanjivanje protivnika primenjivana su razna sredstva od lažnih vatrenih položaja, lažnih radarskih uređaja, makete sredstava od uništene tehnike.

Milošević je DAO PONUDU u Rambujeu, a Amerikanci su ODBILI: Posle ove REČENICE počelo je bombardovanje Jugoslavije

Međutim jedno obmanjivanje je bilo veoma zanimljivo, maketa lovca MiG -29 u prirodnoj velični postavljenih na aerodromu Batajnica što je smatrano za najspektakularniji način ombanjivanja NATO alijanse. Idejni tvorac makete bio je major Đordje Ivanov, pilot koji je uz pomoć ekipe aviomodelara i zaposlenih u Vojsci Jugoslavije svoju ideju realizovao i NATO avijaciju usmeravao na ručno izrađene makete lovca Mig 29. Kopije koje su tada pravljene, svojim dimenzijama i izgledom verno su odgovarale originalu ovog ruskog lovca.

Makete su bile označene kao M -18, M- maketa, a broj 18, kao što je kod nas MiG -29 bio označen kao L -18-L-lovac broj 18. Gubici kod lovaca MiG -29 sigurno bi bili veći, ako ne i potpuni, da se nije pribeglo ombanjivanju protivnika sa odlično izrađenim maketama. Prva maketa završena je 27.aprila. Od šest izrađenih maketa protivnik je uništio pet. Iako efikasno, ovo obmanjivanje je ipak, počelo da se primenjuje kasno. Naime, bilo je potrebno vreme da se izrade nove makete, pišu Danko Borojević, Dragi Ivić i Željko Ubović u svojoj knjizi "MiG-29 naša priča".

Haški tribunal ne mari za ljudska prava: Šešelj ponovo na udaru, ODUZETO MU PRAVO NA ŽALBU

Oni dodaju da je avijacija alijanse 33 puta delovala po napuštenim ili lažno uređenim položajima raketne brigade, odnosno uništavala makete aviona MiG -29, smatrajući da uništavaju prave avione.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd