fbpx
Skip to main content
Albanci

NE ODUSTAJU OD PROVOKACIJA: Albanci sa juga centralne Srbije traže prava kao Srbi na KiM!

Foto: Profimedia/ilustracija
Tvrde da su "žrtve" neslaganja Beograda i Prištine

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je danas "Političku deklaraciju", kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije koju oni nazivaju "Preševska dolina".

To rešenje oni vide primenom, kako kažu, principa reciprociteta sa pravima Srba na severu tzv.Republike Kosova, stoji, između ostalog, u tom dokumentu.

Protest Albanaca u Skoplju nakon presude u slučaju Mostrumi (2014)
Foto: Profimedia/ilustracija

Oni smatraju da bez rešavanja prava Albanaca u "Preševskoj dolini" ne može, kako kažu, biti stvarne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Traže i da ih u briselskom dijalogu zastupa predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, navodi se u deklaraciji koja je podeljena medijima nakon skupštine albanskih odbornika u Bujanovcu.

Oni zapravo traže da rukovodstvo privremenih kosovskih institucija, Tači, čiji legitimitet u dijalogu osporava kosovska opozicija, i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, koji bi im, kako smatraju, obezbedili isto "ono što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji.

Albanci juga centralne Srbije tvrde da su manjina koja je u Srbiji najviše diskrimisana i da su navodno "žrtva" neslaganja Beograda i Prištine.

Albanci
Foto: Profimedia

Sudeći prema ranijim izjavama albanskih odbornika, zahtev da im se obezbede podjednaka prava koja imaju Srbi na severu Kosova, Albanci tzv. "Preševske doline" očekuju da budu uključeni na visoke pozicije u Vladi Srbije.

Tako je na današnjoj skupštinu usvojen i zaključak kojim oni traže "punu realizaciju kolektivnih prava Albanaca u skladu sa, kako navode, najvišim standarima predviđenim međunarodnim dokumentima UN, EU i Saveta Evrope i "dobrom praksom Olandskih ostrva, Južog Tirola i Kosova".

Takođe traže i suštinsko povećanje kontinuiranog monitoringa od međunarodne zajednice radi, kako navode, realne procene položaja Albanaca "Preševske doline".

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd