fbpx
Skip to main content
Vlada Srbije

NOVE ODLUKE, NOVE ODGOVORNOSTI: Šta će nam doneti višepartijski saziv Vlade Srbije?

Foto: SD/Ilustracija
Nakon ovakve odluke predsednika, mnogi su spekulisali da li je ovo dobra odluka predsednika, ili pak ne. Zbog čega je dobro što se Srpska napredna stranka odlučila za višestranačje unutar novog saziva Vlade?

Na izborima koji su održani 21. jula u Srbiji, Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu sa čak 62.7 odsto glasova, što predstavlja i više nego očiglednu volju i poverenje naroda u vodeću političku partiju u Srbiji.

"STVARA SE TEMELJ DA VLADA SRBIJE RADI JOŠ BOLJE" Đorđe Milićević o tome šta nam nova izmena zakona donosi!

"STVARA SE TEMELJ DA VLADA SRBIJE RADI JOŠ BOLJE" Đorđe Milićević o tome šta nam nova izmena zakona donosi!

"VOJNO ZDRAVSTVO DALO OGROMAN DOPRINOS U BORBI PROTIV COVIDA-19" Ministar Vulin najavio nova zapošljavanja (VIDEO)

"VOJNO ZDRAVSTVO DALO OGROMAN DOPRINOS U BORBI PROTIV COVIDA-19" Ministar Vulin najavio nova zapošljavanja (VIDEO)

"TO NIJE U MOJOJ PRIRODI..." Dačić istakao šta je zadatak NOVE VLADE, pa uputio jasnu poruku opoziciji

"TO NIJE U MOJOJ PRIRODI..." Dačić istakao šta je zadatak NOVE VLADE, pa uputio jasnu poruku opoziciji

Od momenta kada je Srpska napredna stranka odnela većinu, svi su bili spremni i čekali su na njihov sledeći korak, korak do sastava nove Vlade u Republici Srbiji.

Pozicije svih ministara iz svih političkih partija bila su klimava, niko nije bio siguran, ali pitanje koje je bilo od ključnog značaja jeste, za kakav će se sistem sastava Vlade predsednik Srbije i lider SNS-a opredeliti. 

Iako je bilo najava da je nova vlada mogla biti formirana mnogo pre 25. oktobra, tek će se danas popuniti sva ministarska mesta i zvanično će biti saopšteno ko će činiti novu vladu Srbije, ko će imati šansu, ali i obavezu i odgovornost da našu zemlju izvede na pravi i siguran put, ali i zvanično saopštena odluka da su se lider SNS-a, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić odlučili na višestranački sistem pri formiranju novog saziva Vlade.

Nakon ovakve odluke predsednika, mnogi su spekulisali da li je ovo dobra odluka predsednika, ili pak ne. Zbog čega je dobro što se Srpska napredna stranka odlučila za višestranačje unutar novog saziva Vlade?

Na ovu temu, oglasili su se kako politički analitičari, tako i članovi SNS-a.

- Pred novom Vladom Srbije biće veliki i zahtevni ciljevi kao što je predsednik Vučić naveo: borba za zdravlje naših građana - borba protiv korona virusa, borba za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji, borba protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Republike Srbije, ubrzane reforme - posebno evropske integracije i rešavanje problema u oblasti vladavine prava kao i ekonomsko jačanje Srbije - navodi član Izvršnog odbora Glavnog odbora Srpske napredne stranke Igor Bečić.

- Srpska napredna stranka je kao što je poznato dobila veliku podršku građana na parlamentarnim izborima, ali kao što je predsednik Vučić rekao toliku podršku naroda ne smemo pogrešno razumeti, naprotiv kada vam građani ukažu veliko poverenje dužni ste da budete maksimalno odgovorni. U tom smislu uvek je dobro sebe preispitati i uključiti neke nove ljude, kako biste na što bolji način ostvarili ciljeve i planove koji su pred vama. Istovremeno uz ovakvu podršku naroda nikako ne ide politička bahatost prema drugim parlamentarnim strankama bez obzira na njihovu snagu u parlamentu. Možda je ovakva situacija neobična na političkoj sceni Srbije, ali Srpska napredna stranka ovim pokazuje punu ozbiljnost i odgovornost prema građanima Srbije - dodaje Bečić.

igor-becic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Ðorđe Milićević izjavio je za portal SrbijaDanas da je "Aleksandar Vučić izuzetan političar koji je prepoznao kojim putem Srbija treba da ide i šta je to što je građanima potrebno. 

- Srpska napredna stranka je apsolutni pobednik izbora i mogla je sama da formira Vladu, ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić sagledao je širu sliku onoga što je građanima neophodno. Posebno je dobro što će nova vlada imati zacrtanih šest ključnih ciljeva: borba protiv korona virusa, borba za interese našeg naroda na KiM, borba protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, ubrzane reforme i nastavak ekonomskog osnaživanja. Personalna rešenja su uvek važnja, ali važno je da se izabere najbolje i kvalitetnije i da se napravi sistem koji će omogućiti vladi da radi i da bude odraz realnih potreba građana i društva. SPS je ponosan na na rezultate koji su ostvareni u prethodnom periodu i da oni trasiraju put za rad buduće vlade na kojem su nastavak reformskog kursa, investicije i razvoj. Posebno pozdravljam odluku da nova Vlada uđe u borbu protiv mafije - rekao je šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević. 

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako se tokom prethodnih dana u javnosti moglo čuti mnogo mišljenja o konstruisanju novog saziva Vlade, o toj temi oglasio se i politički analitičar Dejan Vuk Stanković koji je istakao da je dobro što je lider naprednjaka u novu Vladu pozvao i SPAS i SPS. 

- Primarni motiv za sastav buduće vlade nije stranačka premoć SNS-a i njenog lidera, već udruživanje svih parlamentarnih političkih stranaka u rešavanju političkih, ekonomskih i problema izazvanih pandemijom virusa korona. Na prvi pogled je sastav vlade neočekivan, ali ima određenu političku poruku - ocenjuje analitičar Dejan Vuk Stanković za televiziju ZonaPlus.

Dejan Vuk Stanković
Dejan Vuk Stanković
Foto: Youtube/Printscreen/Novo jutro

Na ovu temu oglasio se i potpredsednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Bilo je šire obrazloženje predsednika zašto je najbolje za Srbiju da bude ovakva koalicija, da možda SNS gubi kao stranka u smislu onog kapaciteta koja bi mogla da ima kao apsolutni pobednik izbora - ali moramo da gledamo širi društveni aspekt - da budemo svesni odgovornosti koju su nam građani dali za kreiranje i za njihovu budućnost. Bolje da bude širi front u borbi za šest ciljeva, koji su zahtevni i proizilaze jedni iz drugih - rekao je Vučević.

Osvrćući se na ispunjavanje šest ciljeva koji su pred Vladom, Vučević kaže da se ne umanjuju izazovi koji su pred nama - postoji veliko pitanje kada će vakcina protiv korone doći i jedno od najozibljinijih pitanja su ekonomske posledice svega ovoga kroz šta prolazi ceo svet.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da bude konkurenta na tržištu i da u novoj raspodeli karata sačuva svoj suverenitet i nastavi evropski put.

- Vlada je dobila ograničeni mandat, nešto kraći mandat i tu je postojao konsenzus u SNS-u, to je osetljiv period ali očekujemo i dalji prtisak na Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom, u kontkstu korone i Kosova i zato će Vlada biti limitirana na 18 meseci i da 2022. možemo da izađemo pred građane i kažemo - ocenite nas - istakao je potpredsednik SNS-a.

milos-vucevic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ističe da sada SNS ima istorijsku podršku, s obzirom na to da je ta stranka pokazala da su za nju država i narod iznad stranačkih interesa, kao i da su se samo rukovodili interesima stranke da bi pravili isključivo SNS vladu.

Vučević ističe da postignuta politička stabilnost stvara uslove za ekonomski prosperitet, ulaganje u zdravstvo, infrastrukturu i druge oblasti.

- Smatramo da je potreban širi društveni konsenzus i nacionalno jedinstvo i u borbi sa koronavirusom i u odbrani nacionalnih interesa na KiM - rekao je Vučević.

Vučević naglašava da su 2012, kada je SNS preuzela vlast, zatekla "Titanik koji tone i kapetana koji beži sa broda", dok je sada Srbija bezbedan brod koji mirno plovi i može da izdrži sve udare vetra - bočne i direktne i koji ima svog kapetena i jasan kurs za Srbiju i srpski narod.

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada će biti formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra.

Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narednih predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. Pored toga, nova Vlada obuhvata i tri nova ministarstva, kao i to da će 50 odsto od ukupnih funkcionera u Vladi činiti žene.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd