fbpx
Skip to main content
Edi Rama

PA DA LI SE OVO MOŽE NAZVATI REAGOVANJEM? NATO Raminu izjavu nije čak ni OSUDIO!

Foto: Profimedia
Rečeno je da se apeluje na dijalog

Dan posle reči Edija Rame o mogućoj destabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu ako izostane EU perspektiva, u NATO rekli da ih zabrinjava pogoršanje situacije.

NOVA ALBANSKA PROVOKACIJA: Sada i Hašim Tači preti ujedinjenjem samozvanog Kosova i Albanije

Rečeno je da se apeluje na dijalog.

Evropska komisija OSUDILA Ramu: Evropski put treba da bude zasnovan na POMIRENJU i SARADNJI!

- Ohrabrujemo lidere na Zapadnom Balkanu da se drže svojih obaveza i da nastave putem dijaloga i pomirenja. NATO i ostatak međunarodne zajednice imaju ulogu da pomognu, ali se konačno rešenje za probleme regiona mora naći u samom regionu - navodi se odgovoru neimenovanovanog zvaničnika NATO na pitanje da prokomentariše Raminu izjavu.

Edi Rama
Foto: Profimedia

U NATO navode i da budućnost Zapadnog Balkana vide u okvirima evro-atlantske saradnje. 

- NATO budućnost Zapadnog Balkana vidi u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija, a lidere zemalja regiona poziva da nastave putem dijaloga i pomirenja - navodi se u odgovoru. 

Na molbu da iznesu ocenu o trenutnoj situaciji u regionu i stavu albanskog premijera Edija Rame koji ne isključuje i mogućnost ujedinjenja Kosova i Albanije, u sedištu NATO naglašavaju svoju zabrinutost zbog "pogoršanja situacije u poslednje vreme". 

Iz Alijanse poručuju i da je Zapadni Balkan od strateškog interesa i za EU i za NATO. 

Stabilnost i bezbednost ovog regiona doprinosi stabilnosti i bezbednosti Evrope. NATO će zadržati svoje prisustvo, pažnju i angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući i nastavak misije KFOR. 

- KFOR će nastaviti da ima svoju ulogu u podršci svih građana na Kosovu, u skladu sa mandatom UN -  rečeno je u sedištu NATO u Briselu. 

TAČI VEĆ POSTAJE SMEŠAN! Preti Srbiji tužbom za genocid, a čak NEMA NI PRAVA TO DA URADI!

Visoki zvaničnik NATO u odgovoru naglašava da Severnoatlantska alijansa podržava evroatlantske aspracije zemalja regiona i ponavlja da su "demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi neophodni za saradnju i stabilnost regiona". 

- Mi budućnost regiona vidimo u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija za one zemlje koje to žele. To će biti od koristi za građane, za te zemlje kao i za celu evro-atlantsku porodicu. Odlučni smo u nameri da pomognemo zemljama u regionu da sprovedu reforme u cilju boljeg života svojih građana, bez obzira da li one žele da se priključe NATO ili ne. Mi poštujemo njihov izbor, šta god on bio - poručio je taj zvaničnik.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd