fbpx
Skip to main content
Pereh

Najveća tajna izraelske vojske: Evo zašto je Pereh više od 30 godina bio dobro skriven od očiju javnosti (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen/armyreco
Čist primer da izgled vara

Ovo oružje je bilo najveća tajna izraelske vojske više od 30 godina. Moćni borbeni sistem je baziran na šasiji tenka Magah 5, koji je verzija američkih Patona - M48 I M60. 

SVETLUCAĆEMO U MRAKU? Lazanski upozorava na pakleni NATO plan: Balkan kao deponija za radioaktivnu municiju

Zašto je Pereh toliko dugo bio tajna, i šta ga čini tako posebnim. Ako pogledate fotografiju ispod izgleda kao samo još jedan tenk. Tako bi izgledao i neprijateljskim izviđačima, sa zemlje i/ili iz vazduha. I baš u tome je poenta.

Pereh
Foto: Youtube/printscreen/armyreco

Cev i veći deo kupole ne vrše ama baš nikakvu funkciju. Tačnije, postavljeni su na ovu platformu da bi sakrili pravu namenu ovog oružja. Ono što se krije ispod oklopa je mnogo važnije. A to su 12 ubitačnih raketa Tamuz, u svetu poznatijih i kao Spajk (Spike). Veliki domet tih raketa omogućava Perehu da bude jedan od najboljih "ubica tenkova" na svetu.

PRVI NALAZI DRŽAVNE KOMISIJE O NATO AGRESIJI: Naša deca sve bolesnija posle bombardovanja!

Iz "pop-up" lansera rakete se ispaljuju ka ciljevima udaljenim i do 25 kilometara, neverovatno su precizne, a moguće ih je i navoditi, ili "označiti" metu do koje raketa autonomno leti.

Dizajner i proizvođač je čuvena kompanija RAFAEL, koja je zaslužna za proizvodnju nekih od najpoznatijih izraelskih borbenih sistema, poput "Gvozdene kupole" i aktivnog sistema za oklopna vozila "Trofej".

Pereh je u upotrebi od osamdesetih godina, a postojanje ovog sistema je otkriveno javnosti tek 2011. godine. Jedan od glavnih podsticaja izraelskim inženjerim za razvoj ovog oružja je velika opasnost u koju je jevrejska država zapala tokom Jom-Kipurskog rata 1973. godine.

Naime, na samom početku rata postojala je velika bojazan da će brojčano nadmoćni egipatski tenkovi pregaziti Izrael. Još veći podsticaj za razvoj, ali i praktično znanje za razvoj Pereha došao je tokom suočavanja sa sirijskim tenkovima T-72 u Libanskom ratu 1982. godine.

Tada je doneta odluka da je Izraelu neophodno oružje koje može sa velikom preciznošću da uništi neprijateljske oklopne jedinice na većoj razdaljini, tačnije pre nego što i sami budu primećeni i dovedeni u opasnost.

Nemački sudija iz Haškog tribunala osuđivao Srbe, ali odbio da i dalje radi za SAD: Stigla osveta!

Pereh je učestvovao u svim izraelskim operacijama još od svog uvođenja u upotrebu, a fotografije su prvi put prikazane tek 2014 godine. Izraelski cenzori su marljivo radili da uklone i zabrane svaku fotografiju i informaciju o ovom sistemu, što dovoljno govori o tome koliku važnost Izraelske odbrambene snage pridaju Perehu.

Pereh je navodno povučen iz upotrebe 2017. godine, a pretpostavlja se da će izraelska vojska nastaviti da razvija ovaj koncept na nekoj novoj platformi.

Pereh koristi raketu Spajk NLOS, koja ima domet od čak 25 kilometara.

Spajk
Foto: Youtube/printscreen/Rafael Advanced Defense Systems Ltd

U zavisnosti od verzije, rakete Spajk imaju domet od 1.5 km, 2.5 km, 4 km, 8 km, a verzija razvijena za Pereh (Spajk NLOS) ima domet od čak 25 kilometara.

Spajk NLOS (Not in line od sight) je uvećana verzija "obične" Spajk rakete. Teži 70 kilograma i može biti lansirana sa zemlje ili helikopterske platforme. Spajk funkcioniše po takozvanom Fajr end Forget (Fire and Forget) sistemu, što bi mogli prevesti kao "ispali i zaboravi". To znači da oružje ima mogućnost da označi metu, ili na engleskom da je "lock"- uje, pa posle lansiranja raketa sama juri ka njoj.

"Očevi poklane dece saznali su gde žive Milanove ćerke" Porodica haškog osuđenika dobila poruke koje LEDE KRV U ŽILAMA

To operatoru, bilo da je u pitanju čovek, vozilo ili letelica, omogućava da se udalji pre mogućeg kontrabaraža na njegovu poziciju.

Posle ispaljivanja Spajk NLOS je vezan optičkim kablom kojim je moguće usmeravati raketu do mete, ali samo do daljine od 8 km. Nakon toga usmeravanje se vrši radio navođenjem.

Pored toga što je neverovatno efikasna za uništenje oklopnih vozila, može se koristiti i za uništenje pešadijskih jedinica, pogotovo onih koje su potražile zaklon u zgradama i drugim objektima.

ŠOK INTERVJU ŠAINOVIĆA: Otkrio tajnu POSLEDNJEG PAPIRA iz Rambujea! Pazite, ovo je rečeno još 1991.!

Cena rakete Spajk varira od verzije do verzije, ali i od mnogih drugih faktora. Španska vojska je platila 424 miliona dolara za 2.600 raketa i 260 lansera. Finci su navodno platili 80.000 evra po raketi, i 400.000 po lanseru. Važno je imati u vidu da se ove cene odnose na regularne Spajk rakete, a ne na Spajk NLOS, čija je cena zasigurno mnogo viša, ako se uopšte taj sistem nalazi u prodaji.

Spajk
Foto: Youtube/printscreen/Rafael Advanced Defense Systems Ltd

Pereh u upotrebi koristi samo Izrael, dok su Spajk rakete u širokoj upotrebi, kao odlična, i dobro oprobana, alternativa drugom zapadnom oružju. Spajk, pored Izraela, koriste sledeće zemlje: Australija, Azerbejdžan, Belgija, Čile, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Ekvador, Finska, Nemačka, Indija, Italija, Litvanija, Letonija, Holandija, Peru, Filipini, Poljska, Portugal, Rumunija, Singapur, Slovenija, Južna Koreja, Španija i Velika Britanija.

Spajk NLOS verziju koriste: Velika Britanija, Južna Koreja, Filipini i Kolubija.

VODA, VAZDUH, KOPNO Najmoćnija oružja TRI MEGA-SILE: Ko je najjači, Rusi, Kinezi ili Amerikanci?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd