Skip to main content
Evropska unija Kosovo

PREDOMISLILI SE! Institucije EU ne isključuju RAZGRANIČENJE na KOSOVU: Rešenje mora da bude međusobno dogovoreno!

Foto: Profimedia/ilustracija
Navode da rešenje mora doprineti regionalnoj stabilnosti

Informacija da je u Izveštaj o napretku Srbije za Evropski parlament uvršten amandman u kojem se pominje razgraničenje između Kosova i Srbije u javnosti je dočekana uz različita tumačenja, a u toj evropskoj instituciji ističu da taj amandman ne daje direktno mišljenje o ideji moguće korekcije granica kao rešenju u dijalogu Beograda i Prištine, ali ni ne isključuje bilo koje rešenje koje ispunjava jasno postavljene uslove.

SKANDAL U BEČU! Urađena MONSTRUOZNA STVAR sa Kosovom, Srbija HITNO NAPUSTILA SKUP!

Usvajanjem amandmana koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, a u cilju postizanja dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, evropski parlamentarci su "primili k znanju" diskusiju koja se vodi o mogućoj korekciji granica i jasno naznačili uslove neophodne da bi bilo koje rešenje bilo prihvatljivo, objašnjavaju u Briselu.

- Ono što smo zajedno rekli jeste da uzimamo na znanje diskusije i da uzimamo na znanje debatu, ali smo vrlo jasni da rešenje mora da bude međusobno dogovoreno između dve strane, da doprinosi regionalnoj stabilnosti i da mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom - poručio je izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister.

evropski parlament
Foto: Profimedia

Izvori iz Evropskog parlamenta kažu da je konkretni amandman nastao kao predmet kompromisa i da u njemu kao takvom "svaka reč ima svoju važnost".

U konkretnom slučaju, ističu, to znači da Spoljnopolitički odbor, a kasnije i ceo Evropski parlament ako bude potvrdio Izveštaj krajem novembra, samo "uzima na znanje" trenutnu debatu i izjave povodom moguće korekcije granica, uključujući i razmenu teritorija, a u nastavku navodi uslove neophodne za prihvatnje "bilo kog dogovora" u dijalogu Beograda i Prištine.

Velika EVROPSKA SILA nam zabila nož u leđa! Srbiji se sprema STRAVIČAN UDAR! Šiptari MASOVNO SLAVE!

Činjenica je i da u Evropskom parlamentu pojedini poslanici ili čak političke grupacije mogu imati drugačije mišljenje od onoga koje je usvojeno u Odboru za spoljnu politiku ili celom Parlamentu.

Tako je predstavnica Socijaldemokrata Tanja Fajon tokom debate o podnetim amandmanima na nacrt izveštaja o Srbiji upozorila na moguću destabilzaciju regiona u slučaju pomeranja granica, kao dela dogovora Beograda i Prištine.

Evropski parlament
Foto: Profimedia

- Znam da je to osetljivo pitanje i da je cilj bio da imamo isti tekst za obe strane u procesu. Iz iskustva Slovenije mogu da kažem da bi svako pomeranje u granicama destabilizovalo region i to je nešto što moramo da izbegnemo - poručila je Fajon.

Predsednik parlamentarnog Odbora za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan kaže da se i dalje vode intenzivni razgovori oko toga kakav dogovor između Beograda i Prištine bi bio prihvatljiv.

Vučić o Komšićevoj izjavi: Bolje je ponekad prećutati

- Imajući u vidu osetljivost i važnost ovog pitanja, moramo imati oprezan pristup - naglašava Kukan.

U Evropskom parlamentu trenutno rade na finalnoj verziji teksta izveštaja o Srbiji koji će uključiti sve usvojene amandmane i koji će se naći na debati i glasanju parlamentarnog zasedanja Evropskog parlamenta 28. i 29. novembra.

Takozvana Kosovska opozicija traži utvrđivanje datuma vanrednih izbora

Tekst bi trebalo da se i zvanično objavi sledeće nedelje, pošto prođe kroz zakonske i lingvističke provere.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd