fbpx
Skip to main content
Božić

Predstoji NAJTOPLIJI Božić u poslednjih 17 godina: Meteorolozi otkrili kako će to uticati na vreme tokom leta

Foto: Profimedia
Godine 2001. izmereno čak 21 stepen

Predstojeći Božić, kada se očekuje da se živa u termometru popne i do 18. podeoka, biće najtopliji posle 2001. godine kada je 7. januar oborio sve rekorde u poslednjih 50-ak godina sa izmerenom temperaturom od 21 stepen, kaže Đorđe Đurić, meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" (Weather2Umbrella).

On tvrdi da dokle god u Americi traje ledeni talas, takvo vreme neće zadesiti Srbiju.

Zasad, naime, imamo blagu zimu. Na osnovu toga, naši preci bi odmah rekli da ćemo ostati željni pravog leta, međutim, zvanična meteorologa kaže da to baš i ne ide tako.

Beograd, Kalemegdan, jesen, zima
Kalemegdan
Foto: Profimedia

- Nema pravila. Mada, može da se dogodi pa da ljudi povežu sa narodnim verovanjem, ali kakvo će leto biti zavisi od pritiska u atmosveri, rasporeda ciklona, anticiklona... Dešavalo se, istina, da imamo ledenu zimu, a vrelo leto i obrnuto, ali to nema veze sa meteorologijom - kaže Đurić u odgovoru na pitanje da li blaga zima predviđa i blago, hladno leto.

On kaže da zima bez snega i sa natrprosečnim temperaturama u januaru nije posledica klimatskih promena, i podseća na tople Božiće i u prethodne dve decenije.

-  Imali smo 2001. godine na Božić 21 stepen, i to je bio jedan od jatoplijih 7. januara u poslednjih 50 godina. Zatim, 2007. godine smo imali 14 stepeni, dok je prošle bilo 10 stepeni ispod nule. Ovaj Božić, znači, sa 17, 18 stepeni biće najtopliji od 2001. godine.

Pravoslavci, danas je Tucindan! Jedan običaj danas MORATE ispoštovati i OBAVEZNO izgovoriti sledeće reči (VIDEO)

Naš sagovornik kaže da ozbiljnijem snegu ne treba da se nadamo pre kraja januara, eventualno početkom februara, a malo susnežice može se desiti da vidimo 12. janura.

-  I dalje će biti toplo sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti pogotovo ovog vikenda. Tek oko Srpske Nove godine bi temperatura bila malo primerenija za ovo doba godine, ali će i tad biti iznad proseka s obzirom na to da će biti oko 8, 9 stepeni. Oko 12. januara doći će do blagog zahlađenja uz kišu. Na planinama će padati sneg, pa eventualno može da se dogodi da u nižim predelima bude susnežice, ali je to još neizvesno.

- Dakle, prva polovina januara sigurno će proći bez snega. Tek nakon 12. januara temperature bi trebalo da budu primerenije kalendaru. Minimalne temperature biće ispod nule, imaćemo jutarnje mrazeve i tada bi onda bilo uslova i za sneg. Snežni talas i niže temperature, prema nekim prognozama, biće krajem januara, početkom februara - navodi Đurić.

Šuma
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, biće ledenih dana, ali ne od po mesec dana kao prošle godine.

- Takođe, može da se dogodi neki prodor hladnog vazduha i u martu, pred proleće. Uglavnom, zima je baš blaga. Sada se preselila u Ameriku i tamošnja hladnoća sprečava da kod nas bude hladno tako da, dok je kod njih ledeno, kod nas neće biti - ističe Đurić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd