Skip to main content
Milorad Pupovac

Pupovac nije optimista: Položaj Srba u Hrvatskoj POGORŠAN

Foto: Profimedia
"Čuvamo ono što smo postigli i istovremeno se suprotstavljamo onome što ugrožava postignuto"

Poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas u Sarajevu da je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina, a najdrastičnije kada se HDZ pod Tomislavom Karamarkom pretvorio u stranku ekstremne desnice i nacionalizma.

Pupovac je, kao gost na tribini koju je organizovalo sarajevsko srpsko kulturno-prosvetno udruženje "Prosvjeta", govorio o položaju Srba u Hrvatskoj, istakavši da je sada za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najvažnije sačuvati dostignuta prava i ne dopustiti njihovo dalje ugrožavanje, prenosi Hina.

- Čuvamo ono što smo postigli i istovremeno se suprotstavljamo onome što ugrožava postignuto i nastojimo ići dalje - kazao je Pupovac, pojašnjavajući da je fokus na razvoju i jačanju institucija važnih za Srbe, ali i na saradnji s hrvatskom vladom.

Milorad Pupovac
Foto: Profimedia

Pupovac je naveo da su "turbulencije koje su zahvatile Hrvatsku od 2013. do 2017. još latentno prisutne".

Sve je povezao s oslobađajućom presudom dvojici generala 2012, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, uz konstataciju da je to otvorilo prostor problematičnim društvenim promenama, navodi hrvatska agencija.

- Počinje rasti i govor mržnje, netolerancija i antisrpski sentiment u Hrvatskoj koji, naravno, nije plitko posađen -  rekao je Pupovac.

Pupovčeve ocene su ođek ocena SNV u izjavi od prošle nedelje da položaj Srba u Hrvatskoj u proteklih pet godina nije unapređen nego unazađen, te zahteva da institucije srpske zajednice moraju dobiti status manjinskih samouprava, da Srbi budu više zastupljeni u državnim i javnim službama i da se osigura ostvarivanje prava na jezik, pismo i obrazovanje, zaključuje Hina.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd