fbpx
Skip to main content
migovi

Sestra pilota Radosavljevića: Beskrajno sam ponosna i tužna

Tanjug/​Rade Prelić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će avioni nositi imena pilota poginulih u NATO agresiji 1999. godine

Prošlo je gotovo 20 godina, dug je to period a zaborav preti i zato mi mnogo znači ako jedan od remontovanih "migova 29" ponese ime po mom bratu, pilotu Zoranu Radosavljeviću, kaže Snežana Radosavljević Mažibrada za Novosti od srede.

- Iako njegovo ime nose regata i jedna ulica u Batajnici, to što će se baš "mig 29" zvati po njemu čini me istovremeno beskrajno ponosnom i tužnom. Jer moj Zoran je bio najmlađi pilot u eskadrili migova 29 Vojske Jugoslavije - kaže ona nakon vesti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio da neke od naših letelica dobiju imena po junacima iz perioda NATO agresije.

Ona za Novosti kaže i da joj je isto toliko drago što će još tri takva aviona dobiti imena po Zoranovim kolegama i saborcima, Ljubiši Veličkoviću, Životi Ðuriću i Milenku Pavloviću.

vucic
Tanjug/​Rade Prelić

- Ne sme se zaboraviti da su oni u prvim danima NATO agresije za odbranu Srbije dali najviše što su imali - svoje živote. Važno je da se pamti, jer to što su oni uradili, zaista jeste herojstvo - kaže Snežana.

Piloti Radosavljević, Veličković, Ðurić i Pavlović, četvorica su od 41 pripadnika RV i PVO poginulih tokom NATO agresije. Major Zoran Radosavljević poginuo je baš u migu 29 u rejonu Donje Trnove, 26. marta 1999. Dan ranije na nebu iznad KiM kod Glogovca, život za otadžbinu dao je potpukovnik Života Ðurić.

U borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva, 4. maja poginuo je pukovnik Milenko Pavlović, a prvog dana juna, na borbenom zadatku iznad Omoljice kod Pančeva, stradao je general-pukovnik Ljubiša Veličković.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd