Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić

Srbija i Kuba postigle značajan sporazum o saradnji u oblasti ZDRAVSTVA

Foto: Tanjug
Sporazum o saradnji Srbije i Kube u oblasti zdravstva

Srbija i Kuba potpisale su danas Sporazum o saradnji u oblasti lekova i medicinskih sredstava.U ime Vlade Srbije Sporazum je danas u Havani potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sporazumom dveju zemalja previđeno je uspostavljanje sveobuhvatnih zdravstvenih programa za lečenje hroničnih degenerativnih bolesti poput raka i dijabetesa, koji će obuhvatiti transfer postupaka povezanih sa tretmanom ovih bolesti. 

Predsednik Srbije držao predavanje na Univerzitetu u Havani na temu "Srbija u Evropi čuvar nezavisnosti i integriteta"

Fond za lečenje dece
Foto: Srbija Danas

Lončar je istakao tom prilikom da Sporazumom treba da se uredi oblast snadbevanja bio-farmaceustkim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Republici Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije u Republici Srbiji.

Predsednik Vučić na Kubi posetio izložbu o Fidelu Kastru

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

- Sporazum koji smo danas potpisali sa našim kubanskim kolegama još jedna je u nizu potvrda prijateljskih odnosa i izuzetne bilateralne saradnje. Sporazum omogućava uspostavljanje saradnje i otpočinjanja projekata koji će omogućiti razmenu lekova i medicinskih sredstava preko sveobuhvatnih tehnoloških paketa, kao i intenzivnu buduću saradnju i nove zajedničke projekte dveju zemalja u ovoj oblasti - rekao je Lončar.

Predsednik Srbije iz Havane: Kuba je uvek pokazivala izrazito prijateljski stav prema našoj zemlji

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Sporazum sa kubanske strane sprovodi Grupa biotehnološke i farmaceutske industrije, skraćeno “BioKubaFarma” i kompanije koje je čine i Centar za državnu kontrolu lekova, medicinske opreme i sredstava, skraćeno “SEDMED”. Sa srpske strane za to su zaduženi Ministarstvo zdravlja Srbije i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.  Sporazum je potpisan na period od pet godina, sa mogućnošću produžetka.

Aleksandar Vučić

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd