Skip to main content
Vlada Srbije

SVETSKI MEDIJI BRUJE O NAŠIM MINISTARKAMA: Srbija u TOP 10 zemalja na svetu sa NAJBALANSIRANIJOM VLADOM

Foto: SD/Ilustracija
"Bloomberg" podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2017. godine izabrao Anu Brnabić kao prvu ženu premijera u istoriji zemlje

Novi sastav Vlade Srbije koji je saopšten danas privukao je veliku pažnju domaće, ali i svetske javnosti.

VOJSKA SRBIJE DOBIJA NOVO LICE: Nebojša Stefanović preuzima Ministarstvo odbrane

VOJSKA SRBIJE DOBIJA NOVO LICE: Nebojša Stefanović preuzima Ministarstvo odbrane

LAVROV ZA TRI DANA U BEOGRADU: Sastaće se sa predsednikom Vučićem i patrijarhom Irinejem

LAVROV ZA TRI DANA U BEOGRADU: Sastaće se sa predsednikom Vučićem i patrijarhom Irinejem

PET DOBRO POZNATIH IMENA! Evo ko će obavljati funkciju potpredsednika Vlade Srbije

PET DOBRO POZNATIH IMENA! Evo ko će obavljati funkciju potpredsednika Vlade Srbije

Naime, nova Vlada imaće 21 ministarstvo, uključujući tri nova, ali ono što je posebno privuklo interesovanje jeste to što će polovina ministara biti ženskog pola. Time je Srbija postala jedna od država sa najvećim balansom kada je reč o odnosu muškaraca i žena u izvršnom delu vlasti - polovinu Vlade Srbije čine žene, navodi "Bloomberg".

Novi spisak je ubacio je Srbiju sa začelja liste, među prvih 10 zemalja koje su ujednačene po rodnoj pripadnosti.

"Bloomberg" podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2017. godine izabrao Anu Brnabić kao prvu ženu premijera u istoriji zemlje, koja je i u novom sastavu ostala predsednica Vlade. Pored nje, sastav nove vlade čine Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Tatjana Matić, Maja Popović, Marija Obradović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Darija Kisić Tepavčević, Zorana Mihajlović i Maja Gojković.

Ovaj portal takođe ističe da dve petine od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije čine upravo žene. "Bloomberg" navodi da će one predvoditi ministarstva ekonomije, pravde, energetike, životne sredine, rada, kulture i ljudskih prava.

Govoreći o novoj vladi, Vučić je naveo da mu je najvažnije da se postave jasni ciljevi kako bi se rezultati izmerili i krajem 2021, ako stranka dobije poverenje, i u novoj vladi naprave izmene.

On je rekao da je insistirao na borbi protiv organizovanog kriminala da Srbija, kako je naglasio "ne bila kao Kolumbija sa mafijaškim ubistvima, kao što je bila 2002-2003. godine". Takođe je istakao da je Srbija naglašeno na evropskom putu i da želi da ispuni sve potrebne vrednosti Evropske unije, ali da Srbiji kao državi ne mogu da se nameću neke koje to nisu.

On je najavio i da će do marta naredne godine biti održana skupština SNS-a zbog potrebnih temeljnih promena u društvu kao i stranci, što podrazumeva i kadrovske promene.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd