fbpx
Skip to main content
Beograd

U Srbiju stigli smrtonosni komarci: Ugrožene trudnice i stariji, evo kako da se zaštitite!

Foto: Srbija Danas
Važno je pratiti uputstva lekara

Smrtonosni virus Zapadnog Nila, od kog strahuje ceo svet, stigao je i u Srbiju, a najugroženiji su deca, trudnice, starije osobe kao i hronični bolesnici. 

VIRUS ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Najveći broj zaraženih osoba zabeležen U OVOM GRADU!

OVO je komarac koji u Srbiji PRENOSI VIRUS zapadnog Nila

Izolovan je kod komaraca na teritoriji Beograda, Pančeva, Novog Sada i Zrenjanina, a stručnjaci najavljuju da bi se uskoro mogao javiti i kod ljudi.

Bolest se dobija ubodom zaraženog komarca, tako da se preporučuje što kraći boravak u prirodi u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Zgrada
Foto: Srbija Danas

Simtomi virusa Zapadnog Nila

Glavobolja, povraćanje, povišena temperatura, bol u mišićima, kod težih slučajeva ukočen vrat, dezorijentacija, koma, paraliza.

- Bilo je pitanje trenutka kada će se zaraženi komarci pojaviti kod nas, jer ih već duže vreme ima u zemljama iz okruženja. Sada je pitanje trenutka kada će se i prvi oboleli javiti. Naročiti oprez se preporučuje trudnicama i osobama sa slabijim imunitetom, jer se kod njih najčešće javlja najteži oblik ove bolesti koji može uzrokovati smrt- kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

ZVUČI SKORO KAO PREHLADA, ALI NIJE: Ako imate OVE simptome, možda ste ZARAŽENI VIRUSOM ZAPADNOG NILA

On ipak napominje da većina ljudi ovaj virus preleži na nogama, čak 80 odsto zaraženih, dok se kod ostalih javljaju simptomi slični gripu.

- Kod jednog do dva odsto obolelih se javlja upala moždanica i mozga koja okd starijih ili hroničnih bolesnika u većini tragično okonča- dodaje on i naglašava da nebitno jesmo li zdravi ili bolesni, u sezoni pojačane aktivnosti komaraca moramo se zaštititi.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd