fbpx
Skip to main content
Zgrada u Beogradu

Ako živite u zgradi sa ovoliko stanova, očekuju vas PROMENE

Foto: Profimedia
Građani i dalje imaju nedoumice oko registracije stambenih zajednica

Zgrade sa najmanje tri stana imaju obavezu da se po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada registruju kao stambene zajednice i da postave upravnika.

U protivnom – mogu da dobiju prinudnu upravu!

- Živimo u kući gde su dva stana, moj suprug je vlasnik jednog, a komšija drugog. Imamo zajedničko dvorište i zajednički hodnik iz koga se ulazi u stanove. Nismo sigurni da li bismo morali da registrujemo kuću kao stambenu zajednicu, odnosno da izaberemo upravnika. U našem slučaju to uopšte nije lako, jer nismo sa komšijom u dobrim odnosima - priča Biljana Đokić iz Beograda.

Zgrada
Foto: Srbija Danas

Građani u nedoumici

Mnogi građani i dalje imaju nedoumice oko registracije stambenih zajednica i traže odgovor na više pitanja.

Prvo, da li zgrade sa dva stana, odnosno dva vlasnika i zajedničkim ulazom, moraju da budu registrovane kao stambene zajednice i da imaju upravnika? Drugo pitanje je da li se to odnosi i na zgradu sa dva stana, odnosno dva vlasnika, a koja imaju različite ulaze, kao što je, na primer, kuća na sprat, kuća sa stepeništem sa strane ili prizemna kuća u kojoj su podeljeni ulazi u stanove? Ili šta se dešava u slučaju da zgrada ima dva stana, a jednog vlasnika i zajednički ulaz?

U nadležnom Ministarstvu građevinarstva imaju samo jedan odgovor.

- Zakonom je definisano da se pod stambenom zgradom smatra zgrada koja je namenjena za stanovanje i koja se koristi za tu namenu, a sastoji se od najmanje tri stana – objašnjavaju u Ministarstvu.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrade stanovi su definisani kao "poseban deo zgrade koji čini funkcionalnu celinu, a sastoji se od jedne ili više prostorija namenjenih za stanovanje i po pravilu ima zaseban ulaz".

Kuće sa dva stana nemaju obavezu da imaju upravnika

S druge strane, porodične kuće, koje po definiciji iz ovog Zakona imaju najviše dva stana, nemaju obavezu da formiraju stambenu zajednicu, a ni da imaju upravnika.

Prvi korak vlasnika stanova za registraciju stambene zajednice u stambenim zgradama sa najmanje tri stana je da organizuju skupštinu stanara i da zajedno izaberu upravnika ili profesionalnog upravnika svoje zgrade. 

Zgrada
Foto: Srbija Danas

Do sada je to uradilo više od 27.000 stambenih zajednica u Srbiji. Svake nedelje se prosečno registruje oko hiljadu novih stambenih zajednica.

Moguće i novčane kazne

Ukoliko se stambena zajednica ne registruje i ne izabere upravnika, vlasnici će dobiti pomoć da to urade, kažu u Ministarstvu građevinarstva.

- Po prijavi bilo kog vlasnika stana ili komunalnog inspektora, rešenjem lokalne samouprave može da se postavi profesionalni upravnik. On bi trebalo da pomogne stanarima da organizuju upravljanje zgradom i održavanje u zgradi. Trenutno je u proceduri inspekcijski nadzor, nakon kog će u zgradama gde stanari ne mogu da se dogovore oko izbora upravnika, opština postavljati prinudnog upravnika koji će upravljati zgradom do dogovora stanara i o njihovom trošku – navode u Ministarstvu.

Međutim, ako se stanari i tada ogluše o obavezu formiranja stambene zajednice, postoje i novčane kazne. Novčanu kaznu duguje stambena zajednica i ona se jedino može naplatiti sa njenog računa.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd