fbpx
Skip to main content
Radeta, Jojić i Mladić

UDARAJU NA SRBE SA SVIH STRANA! Hag traži Radetu i Jojića - država ne da: Vučić iznosi stav u ime Srbije!

Foto: Profimedia
Mehanizam za krivične sudove u Hagu i dalje zahteva izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića zbog navodnog nepoštovanja Haškog tribunala

Haški tribunal koji svojim suđenjima je uradio sve da ne donese pravične presude i omogući pomirenje u regionu, uspeo je svoj rad da dovede i do apsurdnosti.

U anale apsurdnosti sudskih odluka haškog tužilaštva ući će zahtev da se ovom sudu izruče srpski političari Vjerica Radeta i Petar Jojić.

JEDAN MILENIJUM ZATVORSKIH KAZNI ZA SRBE U HAGU: Kako je Haški tribunal nepravedno delio pravdu (FOTO/VIDEO)

JEDAN MILENIJUM ZATVORSKIH KAZNI ZA SRBE U HAGU: Kako je Haški tribunal nepravedno delio pravdu (FOTO/VIDEO)

OD OPTUŽNICE, HAPŠENJA DO PRESUDE: Hronologija 26 godina dugog procesa protiv Ratka Mladića (FOTO/VIDEO)

OD OPTUŽNICE, HAPŠENJA DO PRESUDE: Hronologija 26 godina dugog procesa protiv Ratka Mladića (FOTO/VIDEO)

Jojića i Radetu, kao i Jova Ostojića, Haški tribunal je optužio još u oktobru 2012. godine. Ovaj sud je u decembru 2015. godine izdao nalog Srbiji za njihovo hapšenje ali kako je Jovo Ostojić u međuvremenu preminuo protiv njega je obustavljen postupak.

Jojić i Radeta se i dalje traže zbog navodnog zastrašivanja, pretnji i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a i haškog osuđenika Vojislava Šešelja.

 

Tribunal je u oktobru 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete. U martu 2017. godine Tribunal je saopštio da je Inteprol raspisao crvene poternice za Radetom i Jojićem, a iz Haga je do sada, prema podacima dostupnim u medijima, šest puta zatraženo hapšenje Radete i Jojića.

Zbog navodne nesaradnje Beograda predsednik suda Karmel Agijus više puta prijavljivao je Srbiju Savetu bezbednosti.

Šešelj je 2018. godine pred Mehanizmom, koji je sud naslednik Haškog tribunala, osuđen na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine ali mu se uračunalo vreme koje je proveo u zatvoru pa više nije morao da se vraća u zatvorske ćelije. Vjerica Radeta je potrpredsednica SRS-a i dugo godina je bila poslanica u Skupštini Srbije, a od 1998. do 2000. godine bila je zamenica ministra pravde u Vladi Srbije na čijem čelu je bio Mirko Marjanović. Petar Jojić, odbornik SRS-a u Skupštini grada Pančeva, bio je ministar pravde SR Jugoslavije od avgusta 1999. do novembra 2000. godine. 

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Za nepoštovanje suda u Hagu predviđena je kazna zatvora do sedam godina i/ili novčana kazna do 100 hiljada evra.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam. Sudija Mehanizma Ajdin Akaj doneo je u junu 2018. odluku da se proces ustupi Srbiji.

Ta je odluka pre dve godine poništena zbog odbijanja svedoka da svedoče u Srbiji. Imena svedoka nikad nisu navedena.

Potom je Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove potvrdilo 24. februara 2020. godine odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu.

- Petra Jojića i mene od predaje Haškom mehanizmu štiti Ustav Republike Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu koji je odlučio da nema pravnog osnova za naše izručivanje - komentarisala je Vjerica Radeta.

Ona je dodala da je njihov slučaj "već presuđena stvar o kojoj više ne može da se sudi".

- Mi smo se ovde svojevremeno odazvali pozivu Višeg suda u Beogradu i sve što se dešava i što se bude dešavalo u našim pravosudnim organima mi smo apsolutno dostupni i u svakom momentu smo spremni da se odazovimo pozivu naših organa - rekla je Radeta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić učestvovaće danas na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.  Sednica SB UN počeće u 21 sat, a zbog pandemije korona virusa biće održana video linkom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće na sednici u ime Srbije stav o svim haškim presudama. Takođe, predsednik će izneti u ime Srbije i stav o zahtevu da se Mehanizmu izruče Vjerica Radeta i Petar Jojić.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd