fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Predsednik obišao poplavljena područja: Vučić obećao pomoć oštećenima! (FOTO)

Tanjug/​Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas poplavljena područja na teritoriji Krupnja, Lučana, Guče, Kraljeva, Sirče i Trstenika.
15:16
Vučić u Trsteniku 

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas i naselje Gornji Ribnik u Trsteniku, koje je pretrpelo veliku štetu usled poplava prethodnih dana, kao i poplavljenu kuću porodice Maksić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić u Trsteniku
Foto: TV Pink printscreen

U razgovoru sa domaćinima, predsednik je preneo da država ima novac i da će finansijski odmah pomoći oštećene.

- Nećete čekati mesecima, pa sto komisija... Biće jedna komisija koja će izaći i za koji dan rešavamo sve. Ne možemo da damo preko hleba pogače, ali možemo da damo da bude bolje - objasnio je Vučić.

Zamenik predsednika opštine Trstenik Ljubiša Marković objasnio je za Tanjug da ovoga puta nije plavila Morava, već voda iz kanala i potoci.

- Putna infrastruktura je oštećena i preko 2.300 hektara zemlje bilo je pod vodom, oko 160 kilometara nekategorisanih puteva je oštećeno, kao i 10 kilometara ketegorisanih i procena komisije je da šteta iznosi preko 400 miliona dinara - rekao je Marković.

Dodao je da je u poplavama najviše nastradalo naseljeno mesto Selište, a da su tih dana na terenu bila sva javna predzueća, vatrogasne službe koji su sprečili da štete budu veće. 

14.25
Vučić stigao u Sirču

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas naselje Sirča kod Kraljeva, koje je pretrpelo najveću štetu od buijičnih poplava i istakao da je izbegnuta katastrofa iz 2014. godine zahvaljujući svemu onome što je od tada urađeno na odbrani od poplava.

Vučić je rekao da će do kraja godine biti izgrađena sva 23 mosta na teritoriji Kraljeva oštećena u poplavama početkom juna.

On je obišao lokaciju na kojoj je Vojska Srbije postavila ponton, jer je Sirčanska reka odnela stari most, a direktoru Puteva Srbije naložio je da do 15. oktobra bude napravljen novi most.

- Zadovoljan sam što smo izbegli katastrofu iz 2014. godine, ne zbog prirode, već zbog teškog rada i Gorana Puzovića i Srbijavoda i sada treba dodatno da uložimo u te objekte. Sve što je Puzović radio je dalo velike rezultate. Treba još Grdicu da oslobodimo od poplava za sva vremena.

Vojska je za nešto više od dva dana postavila pontonski most kako bi stanovništvo Sirče moglo da prelazi reku, a Vučić je rekao da je ponosan na nju što je pritekla u pomoć građanima.

- U Kraljevu je sigurno najveća šteta. Morava je izdržala i sve što smo radili oko nje, ali su problem sada napravili bujični tokovi - naveo je Vučić i dodao da će biti uložen i dodatni novac za utvrđivanje reka u tom delu Srbije.

Kada je reč o novčanoj pomoći građanima koji su najviše bili ugroženi poplavama, Vučić je kazao da je to pitanje pravičnosti kome je taj novac najpotrebniji i da će o tome odlučivati nadležna komisija.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da bi trebalo, kao što je najavljeno, za Vidovdan 28. juna da otvori aerodrom Morava kod Kraljeva za civilni saobraćaj, što će puno značiti za privredu i razvoj tuzima Zapadne Srbije.

Predsednik je kazao da će do kraja godine biti otvoren i ceo autoput od Beograda do Čačka, pošto je dobio obećanje od Kineza da će deonica Surčin - Obrenovac biti gotova do svetog Nikole, 19. decembra.

- Za dve godine ćemo imati i autoput od Preljine do Požege - naglasio je Vučić.

Kaže, takođe, da krajem jula počinju radovi na izgradnji Moravskog koridora, to jest autoputa Pojate - Preljina koji će američka kompanija Behtel najverovatnije raditi po sistemu "ključ u ruke".

Predsednik je rekao da čeka 15. jun kada će imati podatke o PDV-u i da će tada moći više da kaže kada će biti povećane ponovo plate i penzije, ali da očekuje da to premijerka Ana Brnabić odobri pre kraja godine, a da bi prosečna plata trebalo da bude veća od 500 evra.

- Rekli su mi pre (opozicija), kada digneš plate iznad 500 evra treba svi da glasaju za tebe. Ima taj snimak iz skupštine, da ih podsetim - dodao je Vučić.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević je rekao da je u Sirči poplavljeno 45 kuća i da je srušen most što je, kako kaže, nanelo veliku štetu meštanima nizvodno od reke, jer su voda i mulj ušli u njihove kuće.

Kako je rekao, u narednom periodu neophodno je da se uradi projekta dokumentacija za izgradnju novog mosta po savremenim standardima.

Rakočević je rekao da je selo iznad mosta, sa 25 meštana, potpuno odsečeno od ostalog dela Sirče i do kojeg ne može da se stigne prevozom.

- Ekipe Štaba za vanredne situacije, Doma zdravlja i Crvenog krsta obilaze peške menštane tog sela i donose im pomoć u lekovima i hrani - rekao je Rakočević i dodao da, prema preliminarnim procenama, materijalna šteta iznosi nekoliko miliona dinara.

Kazao je da se većina meštana čija su domaćinstva bila poplavljena vratilo u svoje kuće i da je raščišćen teren.

13.45
Vučić stigao u Kraljevo

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas i preduzeće "Radijator inženjering" u kraljevačkom naselju Grdica, koje je nedavno pogođeno poplavama i istakao da bi za Kraljevo bila katastrofa da nakon 2014. godine nije urađen protivpoplavni bedem. 

Kako je rekao, važno je da se popune i preostale "rupe" u zaštiti od poplava, odnosno da se u potpunosti urede manji, lokalni vodotokovi. 

Prema njegovim rečima, za Lučane i Kraljevo biće potrebno oko 1,8 miliona evra za uređivanje korita reka. 

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

- Završite to, da više nema problema. Da rešimo probleme ljudi Grdici, Sirči, Adranima jednom zauvek - obratio se Vučić direktoru "Srbijavoda" Goranu Puzoviću, koji je sa njim obišao fabriku. 

- Dosta smo uradili, ali moramo i sada sve rupe da zakrpimo, da zaštitimo Kraljevo - podvukao je predsednik. 

Puzović mu je preneo da su u naselju Grdica probleme napravili manji vodotokovi, kao i da će "Srbijavode" pomoći gradu oko izrade plana, kao i da je načelno dogovoreno da se jedan most zameni. 

Vučić je fabriku, koja se bavi montažom i proizvodnjom kotlova za centralno grejanje, obišao sa rukovodstvom, a direktor Rade Janjić je rekao da se pričinjena šteta meri u stotinama hiljada evra.

Kako je naveo, oštećene su sve mašine za proizvodnju, sečenje i savijanje limova, CNC laseri, apkant prese, automatske savjačice, probijačice, poluautomati za struganje materijala, roboti za automatsko varenje...

Preneo je predsedniku da je u prošli ponedeljak, u pogonu voda dostigla 70 centimetara, ali i istakao da je jedan pogon počeo da radi već u sredu posle podne, a drugi u četvrtak.

Takođe, dodao je da je 70 odsto mašina osigurano. 

12.35
"Ponovo ću doći u Guču"

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u srednjoj školi "Dragačevo" u Guči radionicu i fiskulturnu salu, koje su oštećene tokom poplava i kojima je potrebna rekonstrukcija.

Radnici u radionici su ga upoznali sa tim da je voda u roku od sat vremena poplavila prostoriju, da je porasla za dva metra i da su svi motori uništeni, ali da su đaci evakuisani na vreme.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Predsednik im je zahvalio što su prvo brinuli o deci i najavio da će fiskulturna sala, za čiju je obnovu potrebno 36 miliona dinara, biti gotova do Nove godine, najkasnije do kraja januara. 

Takođe, naveo je i da će ponovo doći u Guču, na otvaranje sale.

12.30
Vučić stigao u Guču 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Guči da će u najkraćem roku biti pružena pomoć poplavljenima u tom regionu, ističući da za državu to nije preveliki problem, ali da je važno da se to uradi na pošten i pravedan način, da je dobiju oni koji su stvarno oštećeni.

Vučić je, u obraćanju nakon obilaska Srednje škole „Dragačevo“, kazao da će oni koji su ostali bez kuća, navodeći da je skoro 20 za rušenje, i 170 poplavljenih, u najkraćem roku biti pružena pomoć.

Guča
Tanjug/​Dimitrije Goll

- Imamo dovoljno novca. Uskoro će Sabor trubača, ne smeju posledice do tada da se vide - poručio je on.

Direktoru "Srbijavode" Goranu Puzoviću rekao je da u budućoj odbrani od poplava ne uzme samo u obzir Bijelicu, već i Vraničku reku.

- Molio bih te da pomognete onima koji su stvarno poplavljeni, a ne onima koji žele samo da nešto uzmu od države - kazao je Vučić.

Zamolio je da kuće koje se budu gradile budu kvalitetne, a građane je zamolio da od države traže samo ono što je moguće i realno što može da se uradi.

Obilazeći školu rekao je da je posebno srećan zbog uspeha ove obrazovne ustanove, koja je pametnim izborom profila povećala broj đaka.

- Konačno imamo decu koja će da budu zavarivači, bravari,.. To je odgovorno ponašanje za budućnost - poručio je on.

Vučić je kazao da će, kada prođe autoput kroz Dragačevo, biti lakše da se dovode novi investitori i fabrike, kako bi građani mogli da zasnivaju svoju budućnost u svom kraju ne samo na fabrici "Milan Blagojević".

Zahvalio se i Vojsci Srbije na svemu što je urađeno tokom poplava i rekao da danas tek počinje posao da se vrati sve u stanje kakvo je bilo pre, a to će trajati par meseci.

12.29
Vučić dobio molbu od malog Rajka

 Predsednik u obilasku sela Krstac upoznao je malog Rajka koji mu je uputio molbu, a o čemu se radi pročitajte KLIKOM OVDE.

12.00
"Moramo da dovedemo stručnjake"

Nakon obilaska Lučana predsednik je rekao da će u Kraljevu i u Trsteniku će takođe biti rešeni problemi, a treba se naći rešenje za Grdicu.

- Moramo da dovedemo stručnjake, naše ili evropske, da nam nađu način da dugoročno pomognemo. Mnogo sam srećan jer smo rešili mnogo toga, što smo ovde ukoritili reke na najbolji način. Srbija je danas petostruko zaštićenija nego što je bila, ali moramo još da radimo – kaže predsednik.

Predsednik je, nakon obilaska Lučana, poručio novinarima da u Krupnju postoji pet bujičnih reka, ali da je posao tamo urađen odlično. I u Lučanima je, kaže, spasena fabrika zahvaljujući predostrožnosti. 

Predsednik je rekao da će premijerka Ana Brnabić za desetak dana obići radove kod Lučana, a da će on doći da se uveri kako se sve odvija za nekih mesec i po ili dva meseca.

Odgovarajući na pitanja novinara o navodnom planu Angele Merkel za Kosovo, predsednik kaže da ga nije čuo, da to nikada nije pomenuto, te da neće komentarisati. Kada je reč o izjavi Jensa Stoltenberga da je NATO bombardovanje bilo opravdano, Vučić kaže da nije bilo opravdano, da opravdanja nema ni politički ni moralno.

Više o tome u POSEBNOJ VESTI.

11.40
Vučić obišao bedem u naselju Krstac 

- Velika je sreća da smo radili bedeme od 2014.godine tako da veći deo naselja Lučani, sve do magistrale, nije bio ugrožen. Ovde su vredni i marljivi ljudi i država će da nadoknadi štetu - objavljeno je na predsednikovom instagram profilu u naselju Krstac.

 

11.15
"Bjelica se više nikada neće izlivati"

Narod u Lučanima srdačno je dočekao i pozdravio predsednika Vučića, ali i zatražio pomoć u sanaciji. 

- Velika je šteta, do tri miliona. To je za nas veliki novac – rekao je jedan od vlasnika pekare u Lučanima, kojima su poplave srušile sve.

- Za državu nije veliki novac. Bio je ranije, ali sada nije. Za deset dana će se rešiti – poručio je predsednik Vučić u razgovoru sa ovom porodicom.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

 - Teško je ovim ljudima, vidim, ali mnogo je manje nego 2014. Godine. Ovo sve ćemo brzo da rešimo. Vidim da vi meni ne verujete, ali razuveriću vas – rekao je predsednik Vučić, koji je nakon toga otišao da poseti pekaru.

- Želim da se zahvalim narodu koji se borio, zahvaljući svemu što smo uradili, posledice poplave su manje. 180 metara je ovde ostalo nepokriveno, ljudi su platili cenu. Rešićemo to, Bjelica se više nikada neće izlvati. Mnogo je lakše nego što je bilo. Mnogo je teško videti suze ljudi, ali za nas kao državu je mnogo manji posao nego 2014. godine – rekao je predsednik Vučić.

Opširniju vest možete pročitati klikom OVDE.

10.45
Vučić u poplavljenom naselju Ðerać kod Lučana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas naselje Ðerać u opštini Lučani, koju su nedavno pogodile poplave.

To naselje i poplavljenu pekaru "Maksimil" su zajedno sa predsednikom obišli i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Dolović je rekao da je na teritoriji te opštine bio poplavljen 231 stambeni objekat.

Kazao je da je poplavljeno više od 300 kilometara nekategorisanih puteva, kao i puteva prvog i drugog reda. Takođe, oštećeno je i 20 mostova.

Posle poplava na tom području su proradila i klizišta na oko 30 lokacija, dodao je Dolović.

- Trenutno ima šest klizišta, a ostala su sanirana - naveo je on.

Kako je rekao, još uvek 24 kuće nisu useljive.

Vlasnica pekare Maksimil u naselju Ðerać u Lučanima, koje su prošle sedmice pogodile bijične poplave, Mira Matijević kaže da je za samo 10 minuta ceo zaseok poplavljen, a da je voda u pekari sve uništila dostižući visinu od skoro dva metra.

- Morali smo da izađemo, nijednu mašinu nismo uspeli da sačuvamo. Ništa nam nije ostalo - kaže Mijatović i dodaje da se meštani tog naselja već dvadeset godina bore sa poplavama.

Prema njenim rečima, još uvek nije urađena precizna procena štete na objektu površine oko 240 kvadrata, ali je njena procena da bez 30-40 hiljada evra neće moći da saniraju štetu.

- Dvadeset godina stvarate nešto i doživite da ostanete bez ičega. Biće potrebno mnogo vremena da sve obnovimo, a najteže mi je što ne mogu da radim - kaže kroz suze Mijatović i ističe da je za njih, supruga i troje dece porodična pekara bila jedini izvor prihoda.

Dodaje da još uvek otplaćuje kredit koji je 2014.godina podigla kako bi sanirali štetu od poplava koje su tada pogodile Lučane.

10.15
Predsednik

Vučić je posetio Ivanu Popović, vlasnicu pogona "Džemare", u selu Kržava da bi se, kako je rekao proverio da li je urađeno sve ono što je obećano.

09.40
Vučić u selu Kržava

Nakon obilaska poplavljenog sela Banjevac u opštini Krupanj, predsednik se uputio selo Kržava gde je obišao novoizgrađeni most  na putu Ljubovija  - Krupanj. On je tamo dočekan aplauzom meštana.

"Hvala na svemu što ste uradili za Kržavu". - predsednik Vučić sa stanovnicima sela Kržava.

On se takođe slikao da decom pomenutog sela i poručio da su ona budućnost Srbije:

Više o tome u POSEBNOJ VESTI

09.30
Predsednik Vučić na putu Krupanj - Ljubovija

 Tokom obilaska novoizgradjenog puta Krupanj - Ljubovija predsednik je rekao: "Volim da odem sam, da se uverim da je sve zavrseno".

09.19
Predsednik se obratio građanima Krupnja

Predsednik je, obilazeći Krupanj, poručio da će se država truditi da svuda napravi puteve, odnosno da spoji Krupanj sa okolnim gradima i mestima. 

- Bili smo prema manastiru Bogoštica. Tamo ćemo pokušati da sagradimo puteve, a tamo gde imamo najviše problema sa rekama dodatno ćemo da uradimo regulaciju i puteve. Onoliko koliko možemo ćemo se potruditi da svuda napravimo puteve, da ljudi mogu da dođu u Krupanj, ali da imate izlaz iz Krupnja ka okolnim gradovima i mestima. Želimo da od Šapca ovo (preko Kupnja) bude najbliži put i do Zlatibora i do Tare - rekao je predsednik. 

Dodaje da će pokušati da od Mačkovog kamena, mesta koje retko ko obilazi, napravi mesto koje će obilaziti deca na ekskurzijama i "mesto na koje će svako biti ponosan narednih sto godina".

"Trudićemo se da po Rađevini pravimo puteve" Vučić nakon posete Krupnju najavio BITNE INVESTICIJE

"Trudićemo se da po Rađevini pravimo puteve" Vučić nakon posete Krupnju najavio BITNE INVESTICIJE

- Ulagali smo mnogo novca u Krupanj i srećan sam jer se videlo koliko je bilo važno da uredimo rečno korito Likodre, na Kržavi i na Bogoštici. Moramo još da radimo. Sada smo videli gde su nam slabe tačke, pa moramo neke stvari da popravimo, da dodamo još novca i sa tim krećemo koliko odmah - kaže Vučić. 

On se okupljenima obraćao kraj stare škole, za koju je rekao da će biti obnovljena i da će od nje biti napravljen planinarski dom. 

- Meni se srce cepa jer vidim da dece nemamo i da je situacija sve teža i lošija. Zato ćemo da se borimo za porodice ovde, za to da ostanu ovde i imaju više dece - kaže predsednik. 

Govoreći o ekonomiji i razvoju Krupnja, ističe da ći biti samo bolje, da će biti veće penzije, plate, a pokušaće i da dovede nekog privatnog investitora. 

- Neće tu biti problema. Političke probleme ću ja da rešavam, ne opterećujući građane. Gledaću da Srbija u tom rešavanju ne gubi ništa, već da jača. Vama hvala na podršci - kaže predsednik.  

Nakon Banjevca, predsednik će obići i novoizgrađeni most na putu Ljubovija - Krupanj. Vučić će potom otići u Lučane gde će posetiti poplavljeno naselje i poplavljenu pekaru "Maksimil", kao i bedem u naselju Krstac.

08.40
Predsednik u Krupnju

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je jutros poplavljeno selo Banjevac kod Krupnja, zaseok Mamići, u kojem se zbog obilnih padavina, izlila reka Bogoštica i uništila zasade malina i dvorišta domaćinstava.

Pojedinima je voda ušla u kuće, a porodici Milana Sekulića je odnela betonsku ogradu oko dvorišta. 

Na lokaciji koju je obišao predsednik Vučić u toku su radovi na sanaciji kolovozne konstrukcije oštećene prilikom poplava.

Vučića su u Mamićima dočekali predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović i meštani.

Inače, nakon sastanka predstavnika ugroženih opština sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem u Beogradu, 7. juna, Isailović je naveo da je šteta od poplava procenjena na oko 30 miliona dinara.

Na instagram profilu Budućnost Srbije predsednka Vučića objavljene su fotografije:

"Vučiću, može jedan selfi?" - predsednik Vučić sa decom u Krupnju.

Više o ovome čitajte klikom OVDE.

Vučić će u 8.30 sati kod Krupnja obići poplavljeno selo Banjevac (zaselak Mamići), a zatim i novoizgrađeni most na putu LJubovija - Krupanj (Kržava b.b), saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Humanost na delu: SNS Zlatiborskog okruga donirao pomoć Kraljevčanima (VIDEO)

Humanost na delu: SNS Zlatiborskog okruga donirao pomoć Kraljevčanima (VIDEO)

Lider opozicije potpuno izgubio kompas: Đilas bi da protera stranu robu iz Srbije! (FOTO)

Lider opozicije potpuno izgubio kompas: Đilas bi da protera stranu robu iz Srbije! (FOTO)

Putin imenovao novog ambasadora u Srbiji! "Ruski specijalac" stiže u Beograd, a imaće poseban zadatak

Putin imenovao novog ambasadora u Srbiji! "Ruski specijalac" stiže u Beograd, a imaće poseban zadatak

Predsednik će u Lučanima posetiti poplavljeno naselje i poplavljene pekare Maksimil, kao i bedem u naselju Krstac.

U Guči će u podne obići poplavljenu srednju školu "Dragačevo".

Predsednik sutra obilazi poplavljena područja: Prvo susret sa građanima Krupnja

Predsednik sutra obilazi poplavljena područja: Prvo susret sa građanima Krupnja

Građani nastavili protest protiv gradonačelnika: Vučiću, oslobodi Šabac! (VIDEO)

Građani nastavili protest protiv gradonačelnika: Vučiću, oslobodi Šabac! (VIDEO)

"ZAPAD IMA TRI STANOVIŠTA, A RUSI ČETVRTO" Vučić obećao da će dati sve od sebe da pronađe kompromisno rešenje za Kosovo

"ZAPAD IMA TRI STANOVIŠTA, A RUSI ČETVRTO" Vučić obećao da će dati sve od sebe da pronađe kompromisno rešenje za Kosovo

Vučić će u Kraljevu posetiti preduzeće Radijator.

Zatim će obići poplavljeno područje u naselju Sirča, u Trsteniku poplavljeno naselje Gornji Ribnik i poplavljene kuće porodice Maksić (Gornji Ribnik).

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd