fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Vučić i Putin idu zajedno na svadbu: Dvojica lidera specijalni gosti na venčanju bivšeg nemačkog kancelara!

Foto: Profimedia/ Profimedia/Ilustracija
Obojica predsednika su u prijateljskim odnosima sa mladoženjom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski lider Vladimir Putin biće specijalni gosti na venčanju bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera koje je zakazano za 5. oktobar.

Vučić i Putin, kako tvrde diplomatski izvori dobili su posebne pozivnice za svečanost koja će biti organizovana u luksuznom hotelu "Adion" u neposrednoj blizini Brandemburške kapije. Gerhard Šreder (73) ženi se sa Južnokorejkom Kim So-Jeon (48). Njemu je to peti, a njoj drugi brak.

Prema rečima izvora, Vučić i Putin imaće važno mesto na svečanosti jer su obojica bliski lični prijatelji sa bivšim nemačkim liderom.

- Ovo će biti i prilika da se dotaknu neke teme koje su važne za Srbiju, Rusiju i Nemačku. Sama činjenica da Šreder potpuno istro tretira Vučića i Putina povoljno govori o tome koliko je predsednik Srbije cenjen među evropskim i svetskim liderima - prenosi izvor.

Ova saznanja potvrđuje i nemački medij koji je objavio informaciju da Putin planira da prisustvuje svadbi Šredera i njegove izabranice i podseća da Putinovo i Šrederovo prijateljstvo seže u daleku prošlost, jer je njihov prvi zvanični susret održan još 2000. godine, kada je Šreder obavljao funkciju nemačkog kancelara.

Gerhard Šreder
Gerhard Šreder i njegova verenica So-Jeon
Foto: Profimedia

Putin je proteklog vikenda prisustvovao i svadbi austrijske šefice diolomatije Karin Knajsl u Gracu, na koje je došao sa buketom cveća, samovarom i ansamblom Kozaka. Ruski lider, međutim, mogao je da ostane samo sat i po vremena pošto je morao da žuri na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

I dok u kabinetu predsednika Aleksandra Vučića juče nisu mogli da potvrde, ali ni demantuju ove informacije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da "još nije bilo govora o tome".

- Putin za sada nema planove da prisustvuje svadbi bivšeg nemačkog kancelara gerharda Šredera - rekao je Peskov.

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski ocenjuje da Šreder i dalje ima jak uticaj u EU.

Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

- Ovo samo pokazuje kakvu poziciju ima Srbija u spoljnopolitičkim krugovima i da je Vučić jako uvažen u svetu. Verujem da će ovaj važan događaj biti udarna vest u medijima, ali i da će okupiti važne svetske i evropske ličnosti, što će biti prilika za nove razgovore i dogovore - podvlači Filipovska.

Predsednik IO SNS Darko Glišić kaže da je ovo potvrda velikog uvažavanja.

- vučić se više puta sreo sa Putinom nego što su ga predsednici bivšeg režima videli na televiziji. To jasno govori da Rusija prvi put vidi u Srbiji ozbiljnog partnera sa kojim želi da gradi strateške odnose - zaključuje Glišić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd