Skip to main content
Aleksandar Vulin

Vulin oštro odbacio spekulacije da vraćanje vojnog roka košta 700 miliona evra

Foto: Profimedia
Zbog velikog broja regruta biće otvorena nova radna mesta u Vojsci Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da ne želi da licitira sa datumima kad će biti završena studija o potrebi i ceni uvođenja obaveznog vojnog roka.

Vulin je rekao je da u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Aleksandra Vučića Ministarstvo odbrane radi analizu kako bi bi se došlo do saznanja da li je potrebno ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka i koliko bi to koštalo.

- Ne bih licitirao sa datumima i sa rokovima. Obaveza služenja vojnog roka je ukinuta prilično iznenada i bez velike pripreme i promišljanja šta će doneti. Ne bismo da napravimo istu grešku - rekao je Vulin.

Eventualno vraćanje obaveze služenja vojnog roka, dodaje Vulin, mora da bude produkt jednog ozbiljnog rada i o tome mora da se izjašnjava struka na prvom mestu.

- Ako Švedska vraća obavezu služenja vojnog roka i ako jedna velika Nemačka razmišlja o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, da neutralne zemlje kao Austrija razmišljaju o produženju, a da Kipar i Grčka i ne pomišljaju da odustanu od obaveznog služenja vojnog roka, Srbija je neutralna zemlja, a ona mora da bude dovoljno jaka da sama odgovori na svaku pretnju - rekao je Vulin.

Snažna vojska u kojoj je čitav jedan narod uključen u pripreme za odbranu je vojska koju nećete napasti, ističe Vulin.

Govoreći o bezbednosti i eventualnoj pretnji Vulin je istakao da se Srbija nalazi na Balkanu koji je područje na kome se takve stvari dešavaju.

Vulin se dotakao i finansijskog aspekta priče. On kaže da ne može da se izjašnjava o konkretnoj cifri jer nije završena analiza i odbacuje spekulacije u medijima da bi to koštalo 700 miliona evra.

- Meni je smešno kad slušam političare koji se izjašnjavaju o tome. Naravno da bi se nastavilo ulaganje u vojsku ako bismo imali obavezni vojni rok. Tražili bi se novi oficiri, podoficiri i vojnici koji bi profesionalno radili, tako da ne bi bilo otpuštanja, jer bi bilo mnogo regruta – rekao je Vulin.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd