fbpx
Skip to main content
Kosovo

"Albanci zaboravljaju da su Srbi..." Nakon SRAMNE IZJAVE Vjose Osmani, tvrdnja o lažnoj državi ZAPALILA REGION

Foto: Profimedia
Anđelković je rekao da izjava, koju je Osmani dala za irske medije, pokazuje da se kosovski Albanci i dalje ponašaju nekonstruktivno, ali da to nije njihova, već krivica njihovih zapadnih mentora koji se, kako kažem, nisu potrudili da ih obuzdaju.

Izjava Vjose Osmani da je Priština spremna godinama da čeka sporazum o priznanju je besmislena i ne treba je previše ozbiljno shvatati, kaže analitičar Dragomir Anđelković i ističe da se ona obraća albanskoj, a ne svetskoj javnosti i ističe da Albanci zaboravljaju da su Srbi stotinama godina čekali da oslobode Kosovo i da su ga oslobodili.

HAG ODBIO ZAHTEV VOĐI TERORISTIČKE OVK: Suđenje Kadriju Veseljiju tek sledeće godine?

HAG ODBIO ZAHTEV VOĐI TERORISTIČKE OVK: Suđenje Kadriju Veseljiju tek sledeće godine?

SRBIMA NA KOSOVU STATUS PO UZORU NA JUŽNI TIROL? Slovenački "non-pejper" nudi i definitivno rešenje za južnu pokrajinu

SRBIMA NA KOSOVU STATUS PO UZORU NA JUŽNI TIROL? Slovenački "non-pejper" nudi i definitivno rešenje za južnu pokrajinu

VELIKA PODRŠKA SA NAJVIŠEG NIVOA: Ako Beograd ima neki novi predlog za Kosmet, Rusija spremna da se umeša

VELIKA PODRŠKA SA NAJVIŠEG NIVOA: Ako Beograd ima neki novi predlog za Kosmet, Rusija spremna da se umeša

- Osmani se očito obraća albanskoj javnosti, a ne svetskoj, jer su takve izjave vrlo patriotske, ali prazne i mogu samo da budu u funkciji podizanja rejtinga pošto je kosovska vlast jos uvek na staklenim nogama i ne zna se dugoročno šta će biti i da li će biti novih izbora - navodi Anđelković.

Dodaje da i Vjosa Osmani i Aljbin Kurti vode ''produženu'' izbornu kampanju, a to, kako kaže, rade na "primitivan, šovinistički način".

- Ta izjava je besmislena, jer Priština može da čeka koliko god hoće, to ništa ne znači. Zašto bi Srbija priznala svoju secesionističku pokrajinu? Ako u jednom trenutku na dnevnom redu bude nekakav dogovor, on će podrazumevati podelu Kosova - smatra Anđeklović.

Kako kaže, kosovski Albanci mogu da rade po instrukcijama stranih zaštitinika, ali strani zaštitnici, navodi Anđelković, pre ili kasnije odu, a tako je, dodaje, bilo i sa Turcima, nacistima, italijanskim fašistima...

'- Kad god ostanu nasamo sa nama, njihov ekstremizam bude lako slomljen. Albanci zaboravljaju da su Srbi stotinama godina čekali da oslobode Kosovo i da su ga oslobodili. Ako ćemo da čekamo i prenosimo problem za budućnost, onda ćemo mi duže čekati i biti spremni da u pravom trenutku rešimo problem - kaže Anđelković.

Govoreći o perspektivi dijaloga Beograda i Prištine, uzimajući u obzir poruke koje stižu iz Prištine, Anđelković kaže da kosovski Albanci od početka ne žele da se do rešenja dođe dijalogom i da su dijalog shvatili kao ''varanje Srbije''.

- Da će Beograd postepeno činiti ustupke, a da Priština neće napraviti nikakav ustupak i da ćemo na kraju prihvatiti sve što oni žele. To nije dijalog već prevara sa ciljem da Srbija kapitulira - ističe Anđelković.

Ukazuje da je Beograd zauzeo stav da više ne pravi nikakve ustupke jer nas, kako kaže, vara EU tako što se pretvara da je medijator, a dopušta Prištini da se ponaša nekonstruktivno u dijalogu.

''Kada je Srbija zauzela stav da nema daljih pregovora i ustupaka dok se ne realizuje ono što je dogovoreno u Briselu i ne formira ZSO, dijalog je prestao. Dok god ih ne urazume zapadni mentori, neće biti prostora za pravi dijalog, nezavisno od toga šta izjavljuju Osmani, Kurti ili neko treći'', kaže Anđelković.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd