fbpx
Skip to main content
Aljbin Kurti

DOBIO VRUĆU ŠAMARČINU OD KOJE SE NEĆE OPORAVITI! Aljbinov obraz žestoko bridi - kako će to uticati na dalji dijalog?

Foto: Profimedia
Koliko je loš rezultat ostvarilo Kurtijevo "Samoopredeljenje" pokazuje i činjenica da je od 28 opština sa većinskim albanskim stanovništvom samo u 12 ušlo u drugi krug

Najveći gubitnik lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji je Aljbin Kurti, tzv. premijer privremenih prištinskih institucija i lide"Samoopredeljenja" koje u prvom krugu nije pobedilo ni u jednoj od ukupno 38 opština. Albanski analitičari taj rezultat ocenjuju kao vruć šamar Kurtiju za lošu politiku, ali smatraju da će Kurti na sve načine pokušati da ostane na vlasti.

RUGALA SE BAKRA LONCU, A OBOJE GARAVI! Haradinaj čerupa Kurtija - "doživeo debakl, ne bih mu bio u koži"

RUGALA SE BAKRA LONCU, A OBOJE GARAVI! Haradinaj čerupa Kurtija - "doživeo debakl, ne bih mu bio u koži"

"TO JE PUT" BORELJ POZVAO KURTIJA I JASNO MU STAVIO DO ZNANJA! Nakon podignutih tenzija na Kosovu ovo je jedini izlaz

"TO JE PUT" BORELJ POZVAO KURTIJA I JASNO MU STAVIO DO ZNANJA! Nakon podignutih tenzija na Kosovu ovo je jedini izlaz

"SAMO JEDINSTVENI I SLOŽNI MOŽEMO POBEĐIVATI" Rakić čestitao ubedljivu pobedu Srbima na Kosovu (FOTO)

"SAMO JEDINSTVENI I SLOŽNI MOŽEMO POBEĐIVATI" Rakić čestitao ubedljivu pobedu Srbima na Kosovu (FOTO)

Koliko je loš rezultat ostvarilo Kurtijevo "Samoopredeljenje" pokazuje i činjenica da je od 28 opština sa većinskim albanskim stanovništvom samo u 12 ušlo u drugi krug s tim što je veoma neizvesno da li će u tim jedinicama ostvariti pobedu na kraju.

Inače, DPK čiji je osnivač Hašim Tači, a trenutni predsednik Memlji Krasnići proglasio je pobedu u Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Srbici, Kačaniku i General Jankoviću. U drugi krug idu njihovi kandidati DPK u opštinama Prizren, Glogovac, Vučitrn, Štimlje, Dragaš, Mališevo i Klina, a najverovatnije i Kosovo Polje.

Takođe, Ramuš Haradinaj je izjavio da je njegova ABK pobedila u šest opština: Đakovica, Suva Reka, Orahovac, Klina, Dečani i Junik, a da idu u drugi krug izbora u opštini Istok.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Kada je reč o Prištini, sva je prilika da će Kurti izgubiti vlast i u najvećem gradu ukoliko se nakon drugog kruga glasanja opozicione liste udruže protiv "Samoopredeljenja".

Mustafa: Fatalno je to što "Samoopredeljenje" nije osvojilo nijednu opštinu

U Peći je pobedio Demokratski savez Kosova čiji je bivši lider Isa Mustafa izjavio da su lokalni izbori na KIM bili "drugi referendum" koji je "dokazao nestabilnost rezultata opštih izbora održanih u februaru ove godine".

- Ovo je bio drugi referendum ove godine. Ili referendum koji je poništio referendum Aljbina (Kurtija) i Vjose (Osmani). Zapravo, ovi izbori su dokazali nestabilnost rezultata opštih izbora i doveli u potpunu sumnju validnost ovog rezultata - rekao je Mustafa.

Vjosa Osmani
Foto: Profimedia

Kako je istakao, fatalno je to što Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i lista "Guko" Vjose Osmani nisu osvojili nijednu opštinu, a "imaju ljude na čelu vlade, Predsedništva i Skupštine".

Govoreći o DSK, Mustafa je rekao da je očekivao da će pobediti u više opština, ali i da očekuje da u drugom krugu pobedi u Prištini i Podujevu.

Kurti nakon debakla "zadovoljan"?!

Kurti je u izbornoj noći toliko bio razočaran rezultatima izbora da se nije ni obratio medijima, ali se oglasio dan kasnije prilično kontradiktornom izjavom o debaklu svoje stranke.

- Kao lider Samoopredeljenja zadovoljan sam što vidim toliko kandidata u drugom krugu, kao i veliki broj odbornika širom Kosova. Spreman sam za saradnju sa svakom opštinom. Ovo je velika pobeda demokratije. Od danas počeću da se sastajem sa kandidatima pokreta koji su ušli u drugi krug - poručio je Kurti.

Nakon svega, postavlja se pitanje koliko će katastrofalni rezultati na lokalnim izborima uticati na njegovu politiku i da li će doći do vanrednih parlamentarnih izbora iako su prethodni održani pre svega osam meseci.

Aljbin Kurti
Foto: Profimedia

Podsećanja radi, samo u poslednje tri nedelje Kurti je svojim suludim odlukama izazvao velike incidente na severu Kosova.

Šeholi: Kurti će nastaviti da bude tvrd orah u pregovorima sa Beogradom

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi ističe da je u "najmanju ruku neuobičajeno da stranka na vlasti to jest Kurti nije uspeo da pobedi ni u jednoj od 28 opština u prvom krugu".

- Mislim da je to poruka koji su slali građani Kurtiju da treba da bude kooperativniji u odnosu na druge albanske opozicione političke stranke. Ipak, treba sačekati drugi krug izbora da bi bilo mnogo jasnije kako bi se Kurti ophodio prema daljim procesima koje očekuju Kosovo - ocenjuje Šeholi.

Ipak, Šeholi ne očekuje odmah promenu političkog kursa Kurtija na nacionalnom nivou.

- Kurti će nastaviti da bude tvrd orah za buduće procese koje očekuju Kosovo, posebno u dijalogu sa Srbijom. Ako Kurti uvidi da sam ne može da reši problem u dijalogu sa Srbijom, ni da ostvari liberalizaciju viza i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i tako dalje, treba očekivati da će prvo pokušati da jednu od opozicionih partija, DPK ili DSK, primami da se uključi u vladu Kosova bez izbora - smatra Šeholi.

izbori na Kosovu
izbori na Kosovu
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako kaže, Kurti se neće predavati ni ako ne uspe da privuče jednu od opozicionih partija.

- Pokušaće da drži vlast, ali za držanje vlasti trebaju mu rezultati, a do njih u ovakvim okolnostima je teško stići. Zbog toga smatram da bi tada Kurti mogao da se odluči za eventualne vanredne parlamentarne izbore. Međutim, prerano je da dajemo bilo koju prognozu dok kristalno ne vidimo i drugi krug lokalnih izbora - zaključuje Šeholi.

Bivši savetnik Kurtija: Samoopredeljenje uništilo Prištinu

Politički analitičar i nekadašnji savetnik tzv. kosovskog premijera Škeljzen Gaši ocenio je da je Kurtijevo "Samoopredeljenje" dobilo dobru i vruću šamarčinu, što je, kako kaže, vrlo dobro.

- Kažnjeno je u tri opštine u kojima je vladalo veoma loše, kao što je Priština osam godina, degradirana i uništena, Južna Mitrovica četiri godine i Prizren četiri godine. Kažnjeni su i u tri opštine gde nisu dali dobre kandidate, kao što su Peć, Uroševac i Đakovica - rekao je Gaši.

Kako je naglasio, ovo nisu bili parlamentarni izbori i to je po njemu imalo veliki uticaj. Dodao je i da je jedan do razloga lošeg rezultata Samooopredeljenja i nedolazak dijaspore, koja je glasala na izborima 14. februara.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd