fbpx
Skip to main content
Aljbin Kurti

KURTI ŠIKANIRA NAŠ NAROD NAKON DIJALOGA U BRISELU: Talas nasilja nad Srbima ne prestaje, ređaju se provokacije

Foto: Profimedia
Udaraju na decu i stare

Od ponedeljka i odbijanja premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da se na briselskom dijalogu obaveže da će se uzdržavati od bilo kakvih akcija na terenu koje će voditi destabilizaciji prilika u Pokrajini, Srbi, njihova imovina i svetinje SPC bili su svakodnevno na meti vandala, ali i kosovskih institucija.

AGRESIVNA KAMPANJA AMERIKE I TURSKE: Bajden i Erdogan u ofanzivi - pritiskaju države za nova priznanja tzv. Kosova

AGRESIVNA KAMPANJA AMERIKE I TURSKE: Bajden i Erdogan u ofanzivi - pritiskaju države za nova priznanja tzv. Kosova

NISU IMALI MILOSTI NI PREMA DETETU: 22 godine od svirepog zločina u Starom Grackom - teroristi OVK masakrirali 14 Srba

NISU IMALI MILOSTI NI PREMA DETETU: 22 godine od svirepog zločina u Starom Grackom - teroristi OVK masakrirali 14 Srba

BORBA ZA NAŠU SVETU ZEMLJU TEK PREDSTOJI! U septembru prestaje "Trampov dogovor" za Kosovo - prilika za ofanzivu?

BORBA ZA NAŠU SVETU ZEMLJU TEK PREDSTOJI! U septembru prestaje "Trampov dogovor" za Kosovo - prilika za ofanzivu?

Tako su Albanci, u sklopu očiglednog nastavka progona i odmazde nad Srbima sa KiM, a koju je sudeći prema ponašanju u Briselu Kurti ustanovio kao zvaničnu politiku Prištine, "udarili" i na starce i decu.

Prethodnih dana šikanirali su i priveli na saslušanje Srboljuba Veselinovića (80), presudili su Ristu Jovanoviću zbog prisustva na Gazimestanu, ali i slali preteće poruke da su naši sunarodnici nepoželjni na Kosmetu. U sredu su na dečjem igralištu u Sušici, kraj Gračanice, osvanule poruke: "UČK" (OVK), "Albanija je ovde", "Albansko polje" (igralište), "J...š Srbiju". Ekstremisti osokoljeni i antisrpskim delovanjem vrha albanske vlasti u Prištini, u četvrtak su oskrnavili hram Svetog Petra i Pavla u selu Brod, u koji su provalili i po zidovima ispisali grafite "OVK".

Predsednik Aleksandar Vučić odmah posle kraha dijaloga u Briselu upozorio je da Kurti ne želi čak ni da obeća da se se suzdržati od nasilja i naglasio da je još zabrinutiji za bezbednost Srba. On je na sastanku zvaničnicima EU Đozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku dostavio detaljan spisak od 80 verski i etnički motivisanih napada na Srbe od početka godine.

Povodom poslednjih incidenata, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da ekstremisti očigledno više ne prezaju ni od čega, pa ni da zastrašuju decu. Reagujući na novo skrnavljenje hramova na KiM i napade na naš narod, iz Ministarstva kulture naveli su da "taj vandalski čin predstavlja jasnu poruku pretnje i istovremeno raskrinkava dvoličnost Prištine u jalovom pokušaju prikazivanja stanja na KiM kao sigurnog za srpsko stanovništvo i spomenike kulture.

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović upozorava da je situacija veoma ozbiljna:

- Sve što se dešavalo prethodnih dana, od neuspeha dijaloga u Briselu, potvrda je onoga o čemu je predsednik Vučić i govorio. Takozvana Kurtijeva vlada nema nameru da pregovara, već putem različitih performansa žele da isprovociraju Beograd da odustane od dijaloga, kako bi Srbija bila optužena da je ona srušila briselski proces. A sve sa ciljem da to bude argument zapadnim mentorima Prištine da nastave sa pritiscima na Beograd da prizna njihovo "političko čedo".

Kurti se u četvrtak indirektno ponovo "zahvalio" lideru Narodne stranke Vuku Jeremiću, koji je kao šef diplomatije 2010. pred MSP pokrenuo inicijativu o oceni zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova:

- Danas se navršava 11 godina od presude MSP koja je zapečatila zakonitost nezavisnosti Kosova. Posle manje od dva meseca nakon toga, UN su usvojile rezoluciju kojom se poziva na dijalog za mir i napredak između Kosova i Srbije. Dijalog u Briselu govori o statusu odnosa dveju zemalja - naveo je Kurti na "Tviteru".

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd