fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

LJIGAVE NAMERE PRIŠTINE: Traže DIJALOG i da PRIPOJE POLA SRBIJE! Napravili LISTU LOKACIJA KOJE HOĆE DA OTMU!

Foto: Srbija Danas /ilustracija/Profimedia
Po njegovim rečima, cilj delegacije tzv. Kosova je da narednih nedelja i meseci postigne "sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum na međunarodnom planu" koji garantuje učlanjenje tzv. Kosova u UN i priznanje od strane Srbije

Predsednik takozvanog Kosova Hašim Tači predao je danas kosovskom pregovaračkom timu izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga o normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije.

ZLOČINAC SE NE PLAŠI SUDA! Tači: ''Ako me pozovu iz Haga, odazvaću se''

Tači je, posle sastanka sa kopredsedavajućim tima Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem, kazao da se radi o informativnom dokumentu koji treba da pomogne pregovaračkoj ekipi takozvanog Kosova u ispunjavanju svojih obaveza.

- Dokument obuhvata specifična pitanja o kojima smo razgovarali u konačnoj fazi dijaloga, kao što je pitanje nestalih lica, pitanje raseljenih, kulturno nasleđe, pitanje imovine, prava manjinskih zajednica, povratak arheoloških artefakata. Takođe je zatraženo da se svi sporazumi postignuti u sklopu dijaloga od 2011. do 2015. sprovedu, kao deo sveobuhvatnog sporazuma - kazao je Tači.

Po njegovim rečima, cilj delegacije tzv. Kosova je da narednih nedelja i meseci postigne "sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum na međunarodnom planu" koji garantuje učlanjenje tzv. Kosova u UN i priznanje od strane Srbije.

Hašim Tači
Hašim Tači
Foto: Profimedia

- To znači da više nikada neće biti rata između (tzv.) Kosova i Srbije, granice će biti u skladu sa evropskim standardima, (tzv.) Kosovo će ostati multietničko, isto kao i Srbija - rekao je Tači na konferenciji za novinare, dodajući da je uz velike poteškoće tako nešto moguće postići.

On je rekao da garantuje da će na kraju i Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča biti deo tzv. Kosova, kao i da i dalje veruje da će se konačnim sporazumom Preševo, Bujanovac i Medveđa priključiti takozvanoj državi Kosovo.

Jedan od kopredsedavajućih delegacije Špend Ahmeti rekao je nakon sastanka sa Tačijem da dokument koji im je predstavljen nije transkript sastanaka koje je Tači imao u Briselu, već izveštaj Tačijeve ekipe o različitim temama koje su otvorene u Briselu, kao deo konačne faze.

Brisel
Foto: Profimedia

- Tu figuriraju teme kao što su nestali, raseljeni, kulturno nasleđe, imovina u dve države, prava manjina. Mi ćemo ovaj materijal proslediti državnoj delegaciji i videti da li imamo dodatna pitanja za (tzv.) predsedništvo - kazao je Ahmeti.

SAMI SEBI SMO NAJVEĆI NEPRIJATELJI: Sedmoro Srba položilo zakletvu pred Tačijem (FOTO)

On je dodao da je Tači na današnjem sastanku rekao da ne postoji nikakav zvanični nacrt sporazuma dogovoren bilo sa Briselom ili Srbijom.

Ahmeti je najavio da će ubrzo biti održan još jedan sastanak u Briselu o daljim koracima procesa dijaloga i dodao da takozvano Kosovo želi da pokrene i pitanja kao što su ratni zločini, sukcesija i pitanje nestalih. Obraćajući se novinarima, Fatmir Ljimaj je rekao da delegacija sada zna "na čemu" je takozvano Kosovo i dodao da "u svemu treba da počne od nule".

Državnu delegaciju za dijalog je imenovala Skupština tzv. Kosova 15. decembra 2018. godine. Članovi delegacije su 8. januara u Briselu razgovarali sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd