Skip to main content
Marko Đurić

SAN O KOSOVU BEZ SRBA ĆE IM PROPASTI: Marko Đurić o bombardovanju NATO

Foto: Profimedia
Dvadeset godina posle agresije NATO, Marko Đurić govori o razlozima za taj necivilizacijski čin.

Krajni cilj NATO bombardovanja - da Srba više ne bude na Kosovu i Metohiji nije i neće biti ostvaren, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić uz ocenu da je otimanje teritorije Srbije i aneksija KiM nekoj od susednih zemlaja bio glavni motiv NATO agresije na Jugoslaviju 1999.godine.

- Neko je žeeleo da otme Srbiji 10.877 kvadatnih kilometara sa krajnjim ciljem da se izvrši aneksija jednoj od susednih zemalja. Svedoci smo da se mesecima unazad brišu granice između KiM i Albanije i da niko od zapadnih međunarodnih faktora ne reaguje - rekao je Ðurić na Međunarodnoj konferenciji, "Dvadeset godina nakon bombardovanja Jugoslavije - lekcija za evropsku bezbednost u 21.veku'', u organizaciji Beogradskog strateškog dijaloga. 

Nova pretnja Haradinaja: Ako Srbi taknu naše granice imaće protiv sebe Albance iz CELOG REGIONA

Nova pretnja Haradinaja: Ako Srbi taknu naše granice imaće protiv sebe Albance iz CELOG REGIONA

Kao drugi motiv NATO agresije on je pomenuo slabljenje ukupnih geopolitičkih kapacieteta srpskog naroda na Balkanu.

Kao neko ko se, kako je rekao, poslednjih sedam godina bavi posledicama dogadajaj iz marta 1999. godine, Ðurić kaže da nema dilemu da se tada dogodila agresija na suverenu i nezavisnu državu i da nije bila izazvana delovanjem Srbije na svojoj ili teritoriji neke druge države koje bi moglo da se iskoristi kao izgovor za tu intervenciju.

Bombardovanje Beograda 1999
Foto: Profimedia

Podsetio je da mehanizmi UN jasno definišu uslove pod kojima međunardona zajednica može da vrši oružana dejstva prema jednoj suverenoj državi i naglasio da konkretni povodi koji su iskorišćeni za bombardovanje SR Jugoslavije ''nisu istrpeli test vremena''.

- Ako počnemo od događaja u Račku o kojima danas finski patolog Helena Ranta i drugi koji su ih analizirali otvoreno govore da tamo nije bilo zločina koji su tada predstavljani kao dovoljan povod za agresiju. Relevantne pravne institucije nikada nisu potvrdile navode ni u selu Račak ni u drugim selima na KiM - naveo je Ðurić.    

Naveo je i da su oružane i policijaske snage mesecima pre toga suzbijale oruzanu pobunu OVK na KiM, koja je, podsetio je, tada bila na listi terorističkih organizacija i američkog Stejt departmenta.

ŠTAP PO LEĐIMA BEOGRADA I PRIŠTINE Šta se krije iza AMERIČKOG IZVEŠTAJA u kome su i Srbija i lažna država Kosovo dobili packe?

ŠTAP PO LEĐIMA BEOGRADA I PRIŠTINE Šta se krije iza AMERIČKOG IZVEŠTAJA u kome su i Srbija i lažna država Kosovo dobili packe?

- Naše oružane snage su uspele da u velikoj meri suzbiju pobunu. Kada je počela NATO agresija, na KIM nije bilo značajnijh oružanih dejstava i masovnog ugrožavanja ljudkih prava. A tokom bombardovnja, uz NATO avione došlo je do simultane agresije OVK koja je podigla sve svoje resusre napadajući ne samo vojne snage Jugoslavije nego i civilno stanovništvo - naveo je Ðurić.

Dodao je da su teroristi OVK tada sistemastki progonili i ubijali ne samo Srbe, Gorance,Rome i druge narode na KiM već i lojalne Albance koje su, kaže, smatrali neprijateljima svoje ideologije.    

Ističući da je 20 godina još nedovoljna distanca da se izvode zaključci o epilogu NATO agresije, Ðurić je ocenio da su se svi izgovori pokazali kao lažni. 

Pacoli TOTALNO POLUDEO, udario na Srbiju ZBOG VENECUELE: Smetaju mu JAKE I SAMOSTALNE DRŽAVE

Pacoli TOTALNO POLUDEO, udario na Srbiju ZBOG VENECUELE: Smetaju mu JAKE I SAMOSTALNE DRŽAVE

- Ako je razlog bio da se spreči humanitarna katastrofa, zašto danas u Prištini nema 50.000 Srba koliko ih je bilo do tada, zašto nema 20,000 Srba u Peći, a 12.000 u Prizrenu - pita je Ðurić i navodi da se 247.000 zibeglih i raseljenih građana posle NATO bombardovanja nije vratilo na KiM.

Govoreći o razlozima kojima je pravdano bombardovanje, Ðurić je primetio da Srbi na KiM danas nemaju pravo da kolektivno i politički deluju u skladu sa Rezolucijom 1244 na osnovu koje je, kaže, uspostavljena misija KFOR na KiM., 

- Zašto misija KFOR nije sprečila direktno kršenje Rezolucije 1244 i proglašenje nezavisnosti Kosova - pitao je direktor Kancelarije za KiM.

Ruševine Generalštaba
Foto: Profimedia

Kazao je, međutim, da je Srbija izvukla pouke iz događanja iz 1999.godine, te da je i danas izložena pritiscima zbog KiM, ali da je, za razliku od prethodnog perioda, nepokolebljivo resena da brani srpski narod na KiM vodeći suverenu i nezavisnu politiku.

Poručio je da cilj čija je ralizacija započela marta 1999. godine, a to je da Srba ne bude na KiM, nije ostvaren i da neće ni biti, te da će Srbija nastaviti da se bori za opstanak 120.000 Srba koji danas žive na KiM vodeći, kako je rekao, politiku pružene ruke. 

- Da sa Albancima pronađemo mir i da ničija deca ne brinu da li će se događaji iz 1999. ponoviti - poručio je Ðurić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd