fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

SAV BESMISAO KURTIJEVOG CIRKUSA! Brnabić nikad oštrija: Nek se spremi IDEOLOŠKI FANATIK - Srbija se ne boji

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/ilustracija
Premijerka Srbije istakla je da smatra da konsenzus sa Prištinom nije moguć

Neka Aljbin Kurti već jednom tuži Srbiju za genocid, umesto što time stalno preti i koči progovaračke napore, izjavila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ona je, u intervjuu za TV Prva, ocenila da je premijer privremenih prištinskih institucija - "ideološki fanatik" i da "sve što smo predviđali da će se događati ako Kurti bude predstavljao Prištinu u dijalogu, pokazalo se kao tačno".

SEVALE VARNICE U TIRANI! Detalji verbalnog okršaja premijerke i Kurtija: Tražio da Srbija prizna Kosovo - Brnabić mu ODBRUSILA

SEVALE VARNICE U TIRANI! Detalji verbalnog okršaja premijerke i Kurtija: Tražio da Srbija prizna Kosovo - Brnabić mu ODBRUSILA

A ŽIVE U ZABLUDI DA SU NEZAVISNI: Amerika pravi novi projekat na Kosmetu, ulažu milione dolara

A ŽIVE U ZABLUDI DA SU NEZAVISNI: Amerika pravi novi projekat na Kosmetu, ulažu milione dolara

ŠTA ČEKA VUČIĆA U BRISELU? Priština zabranjivanjem ulaska Srbima na KiM pravi ZAPALJIVU ATMOSFERU pred nastavak dijaloga

ŠTA ČEKA VUČIĆA U BRISELU? Priština zabranjivanjem ulaska Srbima na KiM pravi ZAPALJIVU ATMOSFERU pred nastavak dijaloga

-Preti Srbiji tužbom za genocid. Neka ga, neka preti, ali hajde da vidimo šta ima da kaže u toj tužbi, a mi ćemo da dokažemo šta se zaista dogodilo-poručila je Brnabićeva.

Ona je dodala da Kurti na svakom sastanku "pravi cirkus" i podsetila da je on javno rekao kako mu dijalog nije prioritet. 

- Mi smo znali šta se sprema i koliko će biti teško, ali smo uvereni i dalje da je dijalog važan za bezbednost i razvoj regiona zapadnog Balkana- ukazala je Brnabićeva.

Na pitanje da li je moguće da se u Srbiji postigne konsenzus o pristupu rešaavanju pitanja Kosova i Metohije, ona je rekla da "nema nadu" da će se tako nešto dogoditi.

-Imate Ðilasove ljude na Kosovu koji govore sve što je u suprotnosti sa interesima Srba i sa njihovom bezbednošću. Kažu da bi rešavanje kosovskog pitanja trebalo da sačeka da se reše druga unutrašnje politička pitanja, misleći pod tim da ruše Aleksandra Vučića- rekla je premijerka. 

Brnabić
Foto: Profimedia

Ona je dodala da sve više tzv. opozicionih stranaka tvrdi kako je Kurti odličan sagovornik, ali da bi pre toga trebalo da se smeni Vučić. Brnabić je ukazala da je na osnivanje nove stranke Dušana Petrovića u Šapcu gost je bila Viola fon Kramon, koja je rekla sve što je u suprotnosti sa interesima Srba na Kosovu i poznato je da se strastveno zalaže za nezavisnost tzv. države Kosovo. 

- Mislim da konsenzus nije moguć. S druge strane, u Prištini imate političke elite koje ne žele dijalog i ja smatram da je to katastrofa i za region i za Evropsku uniju. Vidite da iz EU ne reaguju kada je profesorki Dariji Kisić Tepavčević zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, ne reaguju kada je oskrnavljena crkva Hrista Spasitelja u Prištini. Ali očekujem da će se i dalje vršiti pritisci na Srbiju, u to nemam sumnji - ukazala je premijerka Brnabić.

Uoči predstojećih međunarodnih sastanaka predsednica vlade Srbije je poručila da to što je Srbija konstruktivna i fleksibilna niko ne bi trebalo da tumači kao slabost ili zaključak da se Srbija nekoga ili nečega plaši.

- Svaki put kada mi kažu da smo jednaki, ja se slažem da smo jednaki kao ljudska bića. Međutim, nismo jednaki ni na jedan drugi način jer Srbija je država koja ima crvene linije preko kojih neće preči, a tzv. Kosovo nije međunarodno priznata država- zaključila je Brnabićeva.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd