fbpx
Skip to main content
Kosovo, Kosmet, Kosovo i Metohija, Šiptari, Teroristi

SUD U HAGU POPISUJE ŽRTVE OVK: Biće podeljene u tri grupe, teroristi se ovoga puta neće izvući

Foto: Profimedia/ilustracija
Prijavljivanje za status žrtve u predstojećim postupcima pred ovim sudom počelo je nakon hapšenja Saljiha Mustafe, 24. septembra.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (Sud za zločine OVK) naložio je Službi za podršku žrtvama da mu do 10. decembra dostavi izveštaj o broju osoba koje su aplicirale za status žrtve u procesu protiv Saljiha Mustafe i da svakoj potencijalnog žrtvi dodeli pseudonim - brojem.

Ovaj broj će, prema nalogu sudije, biti dodeljen svakom aplikantu za status žrtve, bez obzira da je tražio posebne zaštite mere ili nije.

ŠTA JE REŠENJE KOSOVSKOG ČVORA? Ako razgraničenje nije opcija, šta jeste?

ŠTA JE REŠENJE KOSOVSKOG ČVORA? Ako razgraničenje nije opcija, šta jeste?

RAMA PONOVO PROVOCIRA: Šalje pozdrave i čestitke zločincima u Hagu

RAMA PONOVO PROVOCIRA: Šalje pozdrave i čestitke zločincima u Hagu

ZMIJA TAČI TRAŽIO DAN NA SLOBODI I UKIDANJE SUDA: Krvniku se ne piše dobro!

ZMIJA TAČI TRAŽIO DAN NA SLOBODI I UKIDANJE SUDA: Krvniku se ne piše dobro!

Tako dodeljeni pseudonim, odnosno broj, će se koristiti kao jedini identifikator žrtve u javnim i poverljivim podnescima tokom procesa, osim ako drugačije odluči nadležno sudsko veće, navodi se u podnesku koji je objavljen na sajtu Specijalizovanih veća.

I nakon 10. decmbra Služba će sudiji moći da dostavi dopunske izveštaje o dospelim aplikacijama za status žrtve, ali najkasnije do podneska Mustafinih branilaca o planiranoj odbrani i broju svedoka u njegovu korist.

Za sada nije određen rok za podnesak koji se tiče Mustafine odbrane.

Saljih Mustafa
Foto: Twitter/@FikoR87

Prijavljivanje za status žrtve u predstojećim postupcima pred ovim sudom počelo je nakon hapšenja Mustafe, 24. septembra.

Prema pravilima Specijalizovanih veća, lica koja mogu da pokažu da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrdjenoj optužnici mogu da apliciraju za status žrtve, a o dobijanju statusa odlučuje sudija za prethodni postupak.

Da bi prijava bila potpuna, sudija smatra da je neophodno da aplikanti navedu sledeće činjenice: dokaz o identitetu, i gde potrebno, srodničko i / ili zakonsko starateljstvo, kompletne lične podatke, da popune sve relevantne delove aplikacije i da jasno navedu datum i mesto zločina i pretrpljenu štetu.

U meri u kojoj mogu, podnosioci aplikacije treba da podnesu relevantnu i dovoljnu dokumentaciju i da je potpišu lično ili njihov zakonski staratelj.

Službi za podršku žrtvama sudija je takođe naložio da mu ukaže i preporuči da li su i kojim su potencijalnim žrtvama neophodne mere zaštitie, koje mere su potrebne i da li se tiču zaštite bezbednosti, fizičkog i psihičkog zdravlja, dostojanstva i privatnosti.

Tri grupe

Potencijalne žrtve Služba treba da opredeli u tri grupe A, B i C i da sudiji za prethodni postupak podnese sve aplikacije, bez obzira u koju je grupu svrstala odredjenu osobu.

Grupa A tiče se aplikanata koji prema stavu Službe treba da dobiju status žrtve, grupu B činiće oni koj prema proceni Službe treba da budu odbijeni, a grupu C činiće aplikanti koji će biti ostavljeni na procenu sudiji za prethodni postupak.

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u mestu Zlaš, koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Mustafa je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd