fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

U EU OČAJNI - BRISEL VIŠE NE ZNA ŠTA DA RADI S KOSOVSKIM PITANJEM! Priština ne poštuje dogovor, šta je rešenje?

Dijalog o Kosovu pod okriljem Unije traje više od decenije, ali se rešenje ne nazire. Briselska administracija je frustrirana, očajnički želi potpisivanje kakvog-takvog sporazuma između Beograda i Prištine

Više od decenije pod okriljem Evropske unije traju pregovori Beograda i Prištine o Kosovu, ali se kraj čak i ne nazire. Nemogućnost dogovora Beograda i Prištine sad se vodi i kao neuspeh briselske administracije, zbog čega su u EU očajni, kaže izvor iz diplomatskih krugova u Briselu. Dodaje da Brisel praktično više ne zna šta da radi s kosovskim pitanjem.

REKLA I OSTALA ŽIVA: Vjosa Osmani izjavila da Srbija nije sprovela dve trećine Briselskog sporazuma - ko je ovde lud?

REKLA I OSTALA ŽIVA: Vjosa Osmani izjavila da Srbija nije sprovela dve trećine Briselskog sporazuma - ko je ovde lud?

KLJUČA U PRIŠTINI! SVI SU BESNI NA "PREVARANTA KURTIJA": Cela opozicija u šoku zbog njegovog fijaska u Briselu

KLJUČA U PRIŠTINI! SVI SU BESNI NA "PREVARANTA KURTIJA": Cela opozicija u šoku zbog njegovog fijaska u Briselu

PRIŠTINSKI ANALITIČARI RAZOTKRILI KURTIJA: Evo zašto lažni premijer nikada neće sprovesti odluku o ZSO

PRIŠTINSKI ANALITIČARI RAZOTKRILI KURTIJA: Evo zašto lažni premijer nikada neće sprovesti odluku o ZSO

- Administracija EU je frustrirana zbog nerešavanja pitanja Kosova. Jeste to važna i velika tema i niko ne očekuje da se do rešenja dođe preko noći, ali ceo taj proces sad traje punih 10 godina, a skoro nikakvog napretka nema. Brisel više ne zna šta da radi s kosovskim pitanjem, i to je uvideo i ovih dana, nakon nove runde razgovora Beograda i Prištine, gde nije bilo nikakvog pomaka - kaže izvor iz diplomatskih krugova i dodaje:

- Priština ne poštuje dogovore, ne primenjuje stavke iz potpisanih sporazuma, insistira na radikalnim rešenjima. Sastanci delegacija nemaju kontinuitet, a i kad se održe, često iskrsne neki problem. Brisel više nema ideju kako da pristupi kosovskom pitanju, kako da ga reše. Poslednja nada evropskoj administraciji su SAD. Brisel se dosta uzda u pomoć Amerike, koja je, kao što se vidi, odjednom postala aktivnija po ovom pitanju - kaže izvor i dodaje da to u kakvoj je panici EU možda najbolje govori podatak da bi se zadovoljili potpisivanjem bilo kakvog sporazuma između Beograda i Prištine, te da to čak ne bi morao da bude pravno obavezujući, o kojem se godinama govori.

Prema rečima političkog analitičara Dušana Janjića, problem u pregovorima Beograda i Prištine je to što Brisel nema tim za implementaciju postignutog, ljude koji će pratiti realno stanje na terenu.

Dušan Janjić
Dušan Janjić
Foto: Youtube/Printscreen/PRVA

- Bez implementacije, sve je besmisleno. Drugo, to nije samo diskreditacija Beograda i Prištine, to je diskreditacija kapaciteta EU i EK - navodi Janjić.

Bivši diplomata Milisav Paić kaže da će pitanje Kosova nadživeti samu EU.

- Palmer je rekao da rešenje Beograda i Prištine nije vremenski ograničeno, ali pitanje je da li će EU, s obzirom na njihove unutrašnje razmirice, da potraje toliko. Postoji mogućnost da pitanje Beograda i Prištine nadživi EU - navodi Paić.

Aljbin Kurti tera po svom

Nema ništa od ZSO

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Filipa Kosneta da Priština ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, Aljbin Kurti, premijer takozvanih kosovskih institucija, poručio je da Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi:

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti
Foto: Profimedia

- Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja Rugovo.

Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd