fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"Zapad žuri da se otarasi problema Kosova" Jović: Dok Srbija poštuje sporazume, oni šalju non-pejpere

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Srpska politika održavanja dobrih odnosa sa svim zemljama donela je poene i plodove

Činjenica da je u Zapad velikoj žurbi da se što pre otarasi problema Kosova, i to na način koji bi njihov proizvod, nezavisno Kosovo naturio Srbiji da ga konačno prihvati u zamenu za neke manje kontraustupke, tvrdi Jović bivši predsednik Predsedništva SFRJ.

LAŽNA DRŽAVA BI DA SEDI NA DVE STOLICE: Priština se najnovijim potezom opasno zamerila islamskom svetu

LAŽNA DRŽAVA BI DA SEDI NA DVE STOLICE: Priština se najnovijim potezom opasno zamerila islamskom svetu

POTPUNI POVRATAK KOSMETA POD SUVERENITET SRBIJE! Procurili detalji novog non pejpera, Priština u panici!

POTPUNI POVRATAK KOSMETA POD SUVERENITET SRBIJE! Procurili detalji novog non pejpera, Priština u panici!

SRBIJA NE MOŽE DA IH KONTROLIŠE, A NIKO DRUGI IZGLEDA NI NEĆE: Zabrinjava povratak fundamentalista iz Sirije na KiM

SRBIJA NE MOŽE DA IH KONTROLIŠE, A NIKO DRUGI IZGLEDA NI NEĆE: Zabrinjava povratak fundamentalista iz Sirije na KiM

- Stanje na Balkanu ne može se menjati hohštaplerski i slanjem nekakvih non pejpera, koji su isturena ruka velikih sila, a one misle da treba da gospodare regionom i da ga retuširaju tako da bude u njihovom interesu - poručuje Borisav Jović, bivši predsednik Predsedništva SFRJ.

On smatra da se stvari "ne menjaju na ulicama jer postoji rezolucija 1244, postoji Dejtonski sporazum koji Srbija poštuje, a svi koji imaju nešto protiv, umesto što šalju non pejpere, nek se obrate onima koji su te odluke doneli i koji bi mogli da ih promene, ako se slože". 

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović, kaže u emisiji "Svet sa Sputnjikom" da su od početka rastakanja Jugoslavije figurirala dva koncepta: multietničnosti koji su branili ideolozi ljudskih prava, i nacionalnih država, a prevladao je prvi jer je dozvoljavao veću  mogućnost za mešanje u unutrašnje odnose delova odvojenih od bivše Jugoslavije i činio ih i lakšim za brzo pridobijanje za ulazak u NATO i EU.

Jovanović napominje da su ta dva koncepta ostala u igri, a time objašnjava i dva non-pejpera koja su nedavno lansirana kao predlozi za preuređenje regiona, tačnije Kosova i Bosne i Hercegovine.

- Razlog tome je, između ostalog, to što oni žure jer su krenuli u veliku geopolitičku ofanzivu protiv drugih suparnika, Rusije i Kine, jer su smatrali da razbijena Jugoslavija i svi njeni delovi pripadaju samo njima. Ali su pogrešili što su odlagali prijem u EU, a forsirali NATO. Sad su u problemu jer je Srbija izrasla u značajan činilac i osnažila svoju nezavisnu politiku i vojnu neutralnost i doživela neku vrstu renesanse u gledanju ovih činilaca na nas - obrazlaže bivši ministar Jovanović, napominjući da je tome dosta doprinelo i to što se Srbija dobro pokazala u borbi protiv pandemije.

Kako kaže, srpska politika održavanja dobrih odnosa sa svim zemljama donela je plodove i poene, "ali i zavist a možda i nezadovoljstvo što se mala zemlja na Balkanu afirmiše kao nezavisna jer - sutra može da postane zarazan primer i za neke druge".

- Jačanje ukupnog položaja Srbije prema drugim velikim silama i u ekonomskom smislu otežava vršenje snažnijih unutrašnjih i spoljnih pritisaka. Moraju mnogo delikatnije da deluju sa nama i onda pokušavaju da nas pridobiju ofanzivnom šarma, što govori da nas više uvažavaju a s druge strane pokazuju i njihovu ofanzivnost da izmene konačno stanje na Balkanu na našu štetu. Non pejperi treba da nas izvuku iz školjke i otvore naša razmišljanja prema jednoj ili drugoj opciji koju nude - sumira Jovanović

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd