fbpx
Skip to main content
milivojević

"VEČERA U BRISELU IMA VEĆU TEŽINU OD OSTALIH" Srpski diplomata smatra da će EU da vrši pritisak na Kurtija!

Foto: Printscreen/Youtube
Srpski diplomata ocenjuje radnu večeru lidera Zapadnog Balkana koja će se održati večeras u Briselu

Večera u Briselu za lidere zemalja zapadnog Balkana i predstavnike Prištine, koju organizuje šef evropske diplomatije Žozep Borelj, biće prilika za stvaranje uslova da se dijalog Beograda i Prištine nastavi u junu, ali i da se spusti tenzija vezana za prištinsku platformu, ocenio je danas dilomata Zoran Milivojević.

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

ZMIJA TAČI I VESELJI SUTRA PONOVO PRED SUDIJAMA: Raspravljaće se o obelodanjivanju dokaza i istrazi koja je u toku

ZMIJA TAČI I VESELJI SUTRA PONOVO PRED SUDIJAMA: Raspravljaće se o obelodanjivanju dokaza i istrazi koja je u toku

PRIŠTINA POBLESAVILA NAČISTO! Novi atak na Visoke Dečane i srpsku istoriju

PRIŠTINA POBLESAVILA NAČISTO! Novi atak na Visoke Dečane i srpsku istoriju

- Bez obzira što Aljbin Kurti tvrdi da večeras u Briselu neće biti razgovora o nastavku pregovora, to je prosto neizbežno samom činjenicom da je tamo, i time što EU vrši napor i određeni pritisak i na Kurtija i na politiku u Prištini da se stvore uslovi za nastavak dijaloga u junu - rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, današnja večera, iako se tradicionalno organizuje, još više dobija na težini u aktuelnom kontekstu koji uključuje i Samit Brdo-Brioni koji je početak materijalizacije agende vraćanja zapadnog Balkana u žižu EU.

Večera će, kako kaže biti i u funkciji stvaranja preduslova za dijalog jer jun treba da bude prekretnica i samit i međuvladina konferencija i kada je reč o dijalogu i nastavku politike proširenja.

Milivojević je dodao da večera ima operativno politički karakter i treba da stvori preduslove da se to desi.

- Biće reči o dijalogu i biće nastojanje i sa strane briselske adminstracije i Borelja da se spusti tenzija vezano za platfomu na kojoj nastupaju predstavnici Prištine, Kurti i Vljosa Osmani, a koja ne daje uslove za dijalog - rekao je on.

Diplomata je podsetio da uslove za dijalog ne stvara prištinska platforma radikalna, maksimalistička i da isključivo nastupa sa pozicije državnosti Kosova, međusobog priznanja sa novim elementima, sa optužbama Srbije za genocid, ratne zločine.

Milivojević navodi da će se u pokušaje Brisela da stvori uslove za nastavak dijaloga, kao odlučujući faktor uključiti Vašington.

- Uslovi za dijalog moraju da podruazumevaju tri stvari - nema govora o statusnim pitanjima, da Srbija pristane na dijalog sa ravnopravnom stranom, da se startuje od nule. Moguće da to bude nastavak dijaloga zaustavljen pandemijom, izborima na KiM ... i to razgovorima o nestalim, ekonomiji i drugim pitanjima koja se tiču života i koja su u funkciji normalizacije - naveo je Milivojević.

Milivojević navodi da je važno i treće da se reše zaostala pitanja koja nisu rešena - Zajednica Srpskih Opština i puna implementacija Briselskog sporazuma.

- To je osnova sa koje se realno može nastaviti dijalog koji može dati rezultat - naglasio je Milivojević.

Večera će biti prilika za razmenu mišljenja, ali i da se stvori politički ambijent za naredni period, rekao je Milivojević.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd