fbpx
Skip to main content
ruska flota

"ADMIRAL NAHIMOV" JE PONOS RUSKE MORNARICE: Poseduje neverovatne karakteristike koje ga čine nepobedivim

Foto: Profimedia
Nuklearni pogon omogućava brodu samostalnu plovidbu od dva meseca

Nove rakete, savremena oprema, jedinstvene borbene mogućnosti, sve su to osobine nuklearne raketne krstarice "Admiral Nahimov" projekta 1144 "Orlan" koja će 2022. godine zameniti krstaricu "Petar Veliki" na poziciji komandnog broda Ruske mornarice.

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

KINEZI ĆE PUCATI BEZ UPOZORENJA: Obalska straža dobija ogromna ovlašćenja, niko neće smeti da se približi

KINEZI ĆE PUCATI BEZ UPOZORENJA: Obalska straža dobija ogromna ovlašćenja, niko neće smeti da se približi

GRČKA VOJSKA ZAPETA KAO PUŠKA: Zbog tenzija sa Turskom, doneli su odluku da značajno ojačaju oružane snage

GRČKA VOJSKA ZAPETA KAO PUŠKA: Zbog tenzija sa Turskom, doneli su odluku da značajno ojačaju oružane snage

Kruzeri projekta 1144 "Orlan" su najveći ratni brodovi na svetu posle nosača aviona. Zapremina im je 25.800 tona, dužina – 250 metara, širina – 28,5 metara, posadu čini 760 članova.

Rusija ima dva broda ovog tipa, drugi "Petar Veliki" je u sastavu Severne flote i biće modernizovan čim "Admiral Nahimov" uđe u službu. Oba broda su naoružani do zuba i u mogućnosti su da poraze bilo koji cilj.

"Petar Veliki" nosi 20 uređaja za lansiranje protivbrodskih raketa P-700 "Granit", raketne komplekse "Osa M", "Kinžal" i S-300F, artiljeriju "Kortik" i AK-630, protivpodmornička torpeda "Metelj" i "Vodopad", raketne bacače i automatski dvocevni top AK-130.

Nuklearni pogon omogućava ovom brodu samostalnu plovidbu od dva meseca i maksimalnu brzinu od 31 čvora. Ove krstarice mogu da funkcionišu u polarnim uslovima i da štite vojno prisustvo Rusije u Arktičkom regionu.

Svi brodovi polako zastarevaju. Ako je krajem 80-ih i početkom 90-ih "Orlan" mogao da se suprotstavi bilo kom protivniku, danas je drugačija situacija. S obzirom da Rusija ima poteškoća sa izgradnjom velikih ratnih brodova prvog ranga, u Ministarstvu odbrane su rešili da modernizuju postojeće i pre svega da ih osnaže novim naoružanjem.

"Admiral Nahimov" je počeo da se remontuje još 1999. godine, ali su radovi započeti 2013. godine, kada je Ministarstvu odobren veći budžet. Kompanija "Sevmaš" u Severodivinsku je 2015. godine uklonila sa broda staru opremu. Završetak modernizacije je bio planiran za 2018. godinu, ali su rokovi nekoliko puta pomerani.

U maju prošle godine zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko najavio je da će teška krstarica biti jedna od prvih koja će dobiti hipersonične rakete "Cirkon". Rakete lete do svojih ciljeva devet puta brže od brzine zvuka, što ih čini neuhvatljivim za bilo koji PVO sistem. Domet im je oko 1.000 kilometara. "Cirkon" je superiorniji od američkih podzvučnih protivbrodskih raketa "Harpun", čiji je domet 130 kilometara.

Pre modernizacije "Nahimov" je imao ZRS S-300F "Fort", a sada će dobiti pomorsku modifikaciju protivavionskog sistema dugog dometa S-400. Ovaj kompleks može da presretne nevidljive avione i druge vazdušne ciljeve, uključujući krstareće i balističke rakete. Raketa 40N6 pogađa objekte na udaljenosti do 400 kilometara.

Pretpostavlja se da će "Admiral Nahimov" dobiti arsenal od 96 raketnih sistema PVO S-400, što će ovaj brod učiniti jednim od najzaštićenijih od vazdušnih napada na svetu.

Raketni sistem "Kortik" će biti zamenjen savremenim "Pancir-ME", a protivavionske rakete "Osa-M" novim sistemima "Redut".

Modernizacija će u najvećoj meri uticati na udarne komplekse. Pored "Cirkona", "Admiral Nahimov" će biti naoružan i protivbrodskim raketama P-800 "Oniks" i krstarećim raketama "Kalibar" dometa do 2.500 kilometara. Sve rakete će biti lansirane iz vertikalnih lansera ZS14 sa 80 ćelija, za čiju je ugradnju sa broda uklonjen kompleks P-700 "Granit".

ruska flota
Foto: Printscreen/tvzvezda.ru

"Granit" je svojevremeno bilo oružje brzine od tri Maha i dometa 625 kilometara. Nuklearna bojeva glava od petsto kilotona jednim udarcem može da uništi čak i nosač aviona. Ona je velikih dimenzija, duga je deset metara i teška oko sedam tona. Nove protivbrodske rakete imaju manje moćnu bojevu glavu, ali su brže i preciznije.

Planirano je da se obnovi i protivpodmorničko oružje krstarice. "Admiral Nahimov" će dobiti kompleks "Paket-NK", koji će je štiti od torpeda i podmornica na kratkim rastojanjima. Sistem ima dve vrste municije, termička torpeda MTT i raketna torpeda M-15. Prva torpeda gađaju podmornice na dubinama do 600 metara na udaljenosti do 20 kilometara. Druga vrsta torpeda presreću torpeda koja napadaju brod u dometu do 1,4 kilometra na dubini do 800 metara.

"Paket-NK" je automatizovan, nezavisno otkriva i klasifikuje cilj, određuje parametre kretanja i daje torpedu ili kontra-torpedu jasnu oznaku cilja. Oba torpeda imaju brzinu od 50 čvorova (92 kilometra na sat).

Elektornika broda će biti zamenjena savremenijom, što će značajno proširiti mogućnosti upotrebe brodskog oružja. Krstarica će biti opremljena naprednim sistemima za komunikaciju i navigaciju, sistemom za elektronsko ratovanje i sa tri helikoptera Ka-27M. Helikopteri će posadi u velikoj meri olakšati otkrivanje neprijateljskih podmornica.

Više vesti o domaćem i stranom naroužanju, pročitajte OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-4 Beograd