fbpx
Skip to main content
Vojska Severne Makedonije

VELIKO NEZADOVOLJSTVO U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Amerikanci im uvaljuju lošu vojnu opremu i to za ogromne pare!

Foto: Profimedia
Veliki novac ide na naoružavanje snaga Severne Makedonije, dok analitičari smatraju da je to nepotrebno

Makedonija kupovinom 54 oklopna vozila za vojsku od Amerike plaća cenu članstva u NATO, čije članice imaju obavezu da kupuju oružje od Amerikanaca, bilo da im treba ili ne, kaže analitičar iz Skoplja Risto Nikovski.

ŠTITI ORGANIZAM I JAČA IMUNITET: Evo zbog čega svakodnevno morate da uzimate SELEN!

ŠTITI ORGANIZAM I JAČA IMUNITET: Evo zbog čega svakodnevno morate da uzimate SELEN!

"KLONITE SE RUSKE OPREME" Američki sekretar odbrane upozorio Indijce, kako ne bi snosili posledice

"KLONITE SE RUSKE OPREME" Američki sekretar odbrane upozorio Indijce, kako ne bi snosili posledice

"SEVERNA VENECIJA" BRUJI OD TENKOVSKIH GUSENICA: Na čelu kolone veteran T-34, a onda nastupa pravo iznenađenje (VIDEO)

"SEVERNA VENECIJA" BRUJI OD TENKOVSKIH GUSENICA: Na čelu kolone veteran T-34, a onda nastupa pravo iznenađenje (VIDEO)

Po njegovim rečima, Makedonija nema potrebe da na naoružavanje troši 210 miliona dolara koje i nema. Ovo je delom i posledica naoružavanja država u okruženju ali Nikovski ne misli da bi sve to moglo da dovde do nekog sukoba.    

Makedonija skupo plaća cenu članstva u NATO

- Balkan se naoružava, a kao što vidimo, ni Makedonija neće da zaostane. To je žalosno, i to ne vodi nikuda i mislim da su to pogrešne politike pre svega što je za Skoplje ovo veliki novac. Ali, članstvo u NATO otvara nove obaveze, a siromaštvo u zemlji je ogromno. To da će deo novca navodno dati i Amerika je ništa naspram glavnice koju će platiti makedonska država i poreski obveznici - ističe Nikovski.

 Makedoniji, dodaje on, takvo oružje ne treba i to vodi ka nekim novim konfrontacijama i tenzijama na Balkanu koji se naoružava.

- Makedonija je do sada trošila trošila oko 100 miliona evra za odbranu, ali prema obavezama koje NATO postavlja ta cifra mora da se udvostruči što znači da Makedonija treba da izdvaja više od 200 miliona evra godišnje na odbranu. I to je politika koja će se slediti, a koja ne odgovara interesima makedonskog naroda - ističe Nikovski.   

Oklopnjak "Strajker" stiže u Skoplje 2022. godine

Na sajtu Ministarstva odbrane Severne Makedonije navodi se da je reč o oklopnim vozilima  BTR "Strajker" kao i da će će učešće SAD u kupovini ovih vozila iznositi od 20 do 25 odsto od ukupne sume, a isporuka kreće 2022. godine.

"Strajker“ pripada porodici oklopnih vozila na točkovima, kreiran je od strane američke kompanije "General Dinamics Land Sistems" i u službi je američke vojske. "Strajker" je nastao početkom 2000-ih, a namenjen je za transport jedinica motorizovanih pešadijskih snaga, a na bojištu ima mogućnost da vojnici pucaju direktno iz vozila, daje i pešadijsku vatrenu podršku za vreme i posle sukoba, kao i sveobuhvatnu podršku za borbene operacije mehanizovanih jedinica vojske. Prema podacima za 2010. godinu, američka vojska koristi 2774 takvih oklopnih transportera. Međutim, na specijalizovanim sajtovima koji se bave oružjem, ovaj oklopnjak i nije baš na ceni.

Američki vojnici nisu zadovoljni "Strajkerom"

Naime, američka vojska koristila je ova vozila tokom rata u Iraku, Američka vojska sastavila je poseban izveštaj o efikasnosti korišćenja ove mašine, a prema vojnim ekspertima, ova mašina je toliko neskladna sa zadacima koji su joj postavljeni, da se čini da su njene dalje modifikacije za upotrebu u trupama malo verovatne.

Prema vojnicima koji su morali da se bave ovom mašinom u Iraku, pokazalo se da je veoma nepouzdana, slabo zaštićena od protivtenkovskog i malokalibarskog oružja, da ima malu vatrenu moć, kao i da ima značajne strukturne nedostatke. Među prednostima se navodi samo glatkoća vožnje, udobnost po neravnom terenu, i činjenica da ima točkove, a ne gusenice.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd