Utorak 19. mar 2024.
Brisel

Briselov ULTIMATUM Sarajevu? Ili novi izboni zakon ili sankcije

Foto: Profimedia
Tajni sastanak predstvnika političkih partija u parlamentu BiH s predstavnicima Ambasade SAD, OSCE-a i Evropske komisije u BiH

Na tajnom satanku šest stranaka koje čine vlast na nivou BiH, među kojima je i bio i predstavnik Savjeza za prmjene, sa predstavnicima međunarodne zajednice, Sarajevo je dobilo svojevrsni ultimatum da do februara mora da napravi pomak kada su u itanju izmene izbornog zakona ili su u protivnom moguće sankcije. 

Na razgovore su, kako se navodi, bili pozvani i predstavnici SNSD-a, ali oni nisu došli.

Banjalukčke Nezavisne pišu, naime, da su predstvnici političkih partija u parlamentu BiH imali tajni sastanak s predstavnicima, odnosno političkim direktorima Ambasade SAD u BiH, OSCE-a i Evropske komisije u BiH.

List saznaje da je tema razgovora, koji su održani u utorak bile izmjena Izbornog zakona BiH, a na sastanku je Sarajevu dat i svojevrstan ultimatum da do februara mora napraviti pomak kada su u pitanju izmene ovog zakona, u protivnom moguće su sankcije prema BiH.

Sarajevo
Foto: Profimedia

- U februaru će Evropska komisija objaviti izveštaj za Zapadni Balkan i ako do tada BiH ne postigne pomak kada je u pitanju Izborni zakon, moguće je da svi procesi koji vode ka evropskim integracijama budu obustavljeni -  rekao je neimenovani izvor Nezavisnih.

Iz međunarodne zajednice predložili, saznaje ovaj banjalučki dnevnik, da se pregovori nastave naredne sedmice, te da se u njih uključe i eksperti iz Venecijanske komisije.

Poseta iz samog vrha Evrope: Predsednik Evropskog parlamenta dolazi u Srbiju

Nezavisne saznaju i da je postignut dogovor kada je u pitanju izbor srpskih delegata u Domu naroda FBiH, te da će se krenuti u izmenu Ustava FBiH kako bi delegati iz srpskog naroda mogli biti birani sa liste stranaka, a ne samo iz kantonalnih skupštinskih klupa.

Na sastanku su bili visoki stranački funkcioneri, pa je tako DF predstavljao Damir Bećirović, ispred SDA i HDZ-a bili su Halid Genjac i Bariša Čolak, boje Saveza za promene branio je Igor Golijanin (SDS), dok su Zoran Mikulić i Damir Arnaut predstavljali SDP i SBB.

Brisel
Foto: Profimedia

Ovom sastanku trebalo je da prisustvuju i članovi Kolegijuma Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto, Šefik Džaferović i Mladen Bosić, te Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH, ali su oni bili sprečeni jer su bili na putu u Briselu.

Jedan od učesnika razgovora Damir Bećirović, iz DF-a, potvrdio je Nezavisnim da je tema razgovara bio Izborni zakon, te da su iz međunarodne zajednice spremni da pomognu, ali da dogovor nije postignut zbog toga što je Čolak imao suprotno mišljenje od većine.

Što je Alija ZAPOČEO, Bakir bi da DOVRŠI: San o Bosni bez Srba ne IZBIJA iz glave Izetbegovića mlađeg

Podseća se da su u parlamentarnoj proceduri dva predloga izmena i dopuna Izbornog zakona BiH, jedan koji su predložili hrvatski delegati u Domu naroda BiH, a drugi SDA. 

Takođe, i SDP i DF izneli su Predlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji, što nije isto što i izmjene samog Izbornog akona, no suštinski ovaj predlog sprovodi presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i po tvrdnjama njegovih kreatora, potpuno je u skladu sa ustavima BiH i FBiH te Izbornim zakonom.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd