Skip to main content
Bakir Izetbegović

Što je Alija ZAPOČEO, Bakir bi da DOVRŠI: San o Bosni bez Srba ne IZBIJA iz glave Izetbegovića mlađeg

Foto: Profimedia
Sin bi da očevu ideju realizuje do kraja

Ako je suditi po poslednjem intervjuu Bakira Izetbegovića datom „Dojče veleu“, on je krenuo u ozbiljnu ofanzivu da bi ostvario jedini nedosanjan san svog oca Alije iz Islamske deklaracije - islamsku državu.

Tako bar misle stručnjaci za koje je povampirenje ratnih pokliča mlađanog Izetbegovića ozbiljan signal da se na ovim prostorima priprema snimanje nekog novog filma, i to po scenariju njegovog babe. Upravo je za taj scenario davne 1983. godine Alija dobio devet godina robije dok njegov naslednik danas dobija aplauze.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Foto: Profimedia

Da su se vremena promenila i da za radikalnije poteze ne važe isti aršini, potvrđuju dokumenta  koja se tiču revizije suđenja dvanestorici aktera „Sarajevskog procesa“ koju je 1985. godine obavio Savezni sud. Jedan od aktera tog procesa M. J. tvrdi da je to nelogično jer je jasno da je reč o neprijateljskoj propagandi za koju su Alija Izetbegović i njegovi saradnici osuđeni.

UBI NAS JEDNA REČ: Kako je Izetbegović poslao poruku da BiH treba da prizna Kosovo

- Savezni sud je Aliji i njegovim saborcima preinačio kazne koje im je izrekao Okružni sud u Sarajevu, i oni su oslobođeni za krivično delo udruživanja radi neprijateljske delatnosti. Kazna im je određena za neprijateljsku propagandu, pa je tako Alija Izetbegović umesto 14, dobio devet godina robije. Ne znam kakvi su danas zakoni u BiH, ali mislim da bi Bakir Izetbegović sa stavovima izrečenim u nedavnom intervjuu u to vreme takođe zaradio kaznu. Ali ja ne želim da govorim o njegovoj krivičnoj odgovornosti, već želim da kažem da ako se pažljivo proprati svaka Bakirova reč, jasno se može naslutiti da su one delovi političke platforme njegovog oca i da između tvorca Islamske deklaracije i njegovog sina ne postoji razlika. Tu je sve isto, pa čak i to da se do islamske države dolazi i oružjem - objašnjava M.J..

Stefanović posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Dobro smo razumeli Izetbegovića

Alija Izetbegović
Foto: Profimedia

Naoružati imame

On dodaje da je tokom procesa iznenađenje za sve bio radikalizam u definisanju metoda kako do islamske države doći.

- Njihov je moto bio da džihad treba sprovoditi do krajnjih granica, da ne treba čekati povod. Muslimani moraju izazov izmisliti, a cilj će sam po sebi doći. Ono što je lajt-motiv čitave Islamske deklaracije jeste to da stvaranje njihove države mora da počne verskom a završi političkom revolucijom, a da islamski pokret treba da preuzme vlast čim je moralno i brojno toliko jak da može ne samo da smeni postojeću neislamsku vlast nego i da izgradi novu islamsku - kaže M. J.

Sulejman i Bakir pokreću nešto MNOGO VEĆE: Svi kreću na Srbiju, stvara se PAKAO na Balkanu

Sud i pored mnogih prikupljenih podataka nije mogao da dokaže da su se Alija Izetbegović i njegovi saradnici udružili radi neprijateljske delatnosti. Ono što je dokazano i što se iz dokumenata vidi jeste veliki animozitet tvorca Islamske deklaracije prema Srbima.

- Od početka 1979. godine do 1983. u Sarajevu u susretima sa Ismetom Serdarevićem, Izetbegović je tvrdio da treba stvarati uslove da BiH u budućnosti bude islamska republika sa islamskim zakonima. Govorio je da su u našoj zemlji muslimani ugroženi od Srba. U leto 1982. godine u Pazariću, u vikendici Vahida Kozarića, rekao je da su muslimani ugroženi u istoriji i književnosti, za šta je kriva beogradska velikosrpska čaršija. Tada se zalagao i da imami budu naoružani i da tumače islam po uzoru na šiitske imame u Iranu - navodi se u zapisniku Saveznog suda. Tamo još piše i da su Izetbegović i drugi akteri „Sarajevskog procesa“ podršku za formiranje islamske države imali od Irana.

"Izetbegović izjavama dovodi u pitanje mir i stabilnost čitavog regiona"

BiH kao kalifat

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma i jedan od najboljih tumača Islamske deklaracije, kaže da davno više Iran nije saveznik za formiranje islamske države, već su to sada SAD, Turska i Saudijska Arabija. On dodaje da neke od ovih država podstiču Bakira Izetbegovića da sada aktuelizuje očeve ideje.

- Na jednoj polovini teritorije Federacije postoji dovršeno islamsko društvo i islamska vlast gde je praktično uspostavljen islamski poredak u skladu sa proklamovanim načelima Islamske deklaracije Alije Izetbegovića. Isti takav sistem Bakir teži da se uspostaviti i u ostatku BiH, ali mu to ne dozvoljava Milorad Dodik. Oni, međutim, vrebaju pravi trenutak za završnu akciju. Na to ih obavezuje i Alijin stav, koji kaže da je podjednako opasno preuraniti, kao i zakasniti za uspostavljanje islamske države. Bakir je procenio da je sada pravo vreme, pa zato i poseže za oružjem, ali i sa Kosovom i Sandžakom. Time se i potvrđuje da je za muslimane mir bio samo privremeno rešenje za potpunu islamizaciju BiH kao kalifata - navodi Galijašević.

VUČIĆ O IZJAVI IZETBEGOVIĆA: Ne potežu se reči rat i priznavanja nekih teritorija tek tako!

Milorad Dodik
Foto: Profimedia

On dodaje da ga ne bi iznenadilo da do tog cilja Bakir dođe žrtvujući i svoj narod.

- To je radio njegov otac u dogovoru sa pojedinim zapadnim bezbednosnim službama, ali i s reisom Mustafom Cerićem, a da li će ih i Bakir žrtvovati, zavisi od interesa velikih sila - zaključuje Galijašević.

Šta je Bakir rekao

Bakir Izetbegović je u intervjuu za „Dojče vele“, odgovarajući na pitanje da li će BiH u jednom trenutku priznati Kosovo, odgovorio sa: „Nadam se da“, što je izazvalo burne reakcije u Srbiji, RS ali i u regionu. U istom intervjuu na temu potencijalnog proglašenja nezavisnosti RS, on je rekao: „Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će ga izgubiti - nadam se politički, ne vojno“.

Poznati glumac nakon SKANDALOZNOG recitovanja govora Naseru Oriću usred Beograda, nastavio da pljuje Srbe

Alija Izetbegović
Foto: Profimedia

Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba: Izvođač velikobošnjačkog projekta

Nije slučajno što Bakir Izetbegović u ovom trenutku aktuelizuje stavove svog oca koji su definisani Islamskom deklaracijom. On ponovo pominje rat kao sredstvo za stvaranje islamske države, ali pokreće i pitanja u vezi s Kosovom, Sandžakom.

- Izjava Bakira Izetbegovića nema veze sa religijom, već sa politikom, i to je jedan od načina da se vrši pritisak na Srbiju, a po diktatu Amerike. Kroz usta Bakira i Sulejmana Ugljanina daju mu do znanja da to više neće da tolerišu i šalju mu poruku da postoji i politika pritiska i ucena, i da je to sledeća etapa koja mu se sprema. Bakir Izetbegović je saveznik SAD, ali i Turske i želi da kaže da ako bi neko pomogao Bošnjacima da dobiju nacionalnu državu, onda bi ta država priznala Kosovo. Hoću da kažem da on zna da Amerika vuče konce na Balkanu i u skladu sa njenom politikom i prijateljima i on menja saveznike za realizaciju islamske države. Politička sudbina Bakira Izatbegovića povezana je sa velikobošnjačkim projektom, a taj projekat podrazumeva stvaranje unitarne BiH u kojoj bi Bošnjaci bili dominantni. Takva BiH bi oko sebe trebalo da okupi Bošnjake i muslimane iz Raške oblasti i iz delova Crne Gore. Za taj projekat spreman je da odbaci i stare prijatelje poput Irana, jer zna da oni nisu više miljenici Amerike. Sada nastupa kao njihov saveznik i saveznik Turske, ali utočište nalazi i u Saudijskoj Arabiji.

Izetbegović priziva KRVOPROLIĆE na Balkanu: Hoće NEZAVISNO Kosovo, traži rat sa Republikom Srpskom- ŠTA JE SLEDEĆE?

Bakir Izetbegović
Foto: Profimedia

Nenad Kecmanović, akademik: Bošnjaci ne mogu ništa bez strane vojne podrške

- Istupanje Izetbegovića u ovom trenutku o Kosovu nije slučajnost. Treba da se zna da se Bošnjaci oslanjaju i na Tursku kao neku vrstu svoje matice i na Saudijsku Arabiju, kao metropolu islamskog sveta, ali su se u BiH pojavile i aranžmani supersile. SAD su 1992. obezbedile međunarodno priznanje BiH i Bošnjaci već 20 godina očekuju da je Amerikanci iznutra urede po bošnjačkoj meri. Ista je stvar i sa Kosovom, koje je takođe “made in USA“.

Proglasio bih Izetbegovića personom non grata u Srbiji - Dodik o jučerašnjoj skandaloznoj izjavi

Što se tiče Islamske deklaracije, veći deo snova iz nje je ostvario Alija Izetbegović, a njegovom sinu ostalo je samo da nametne šerijat svima u BiH. U Islamskoj deklaraciji piše da muslimani kada u nekoj zemlji postanu većina, treba svima da nametnu šerijat. Na predizbornom mitingu u Kladuši ‘90. Alija je rekao sledbenicima da još nije vakat za islamsku državu. Kada ga je Sidran upitao zašto ne primeni malo ketmana, on je odgovorio: „Nema potrebe, muslimani u Bosni nisu manjina“. Prema bošnjačkoj verziji rezultata poslednjeg popisa u kome su obuhvaćeni i Bošnjaci koji ne žive u BiH, oni su već prebacili 51 odsto. Dakle, sve se uklapa, ali Bošnjaci nemaju kapacitet da silom okupiraju i RS i Herceg Bosnu, pogotovo u okruženju Srbije i Hrvatske. Bila bi im neophodna ozbiljna spoljna vojna podrška.

Bakir se malo zaneo: Posle odgovora predsednika Vučića, počeo da se pravda i izvlači

Sarajevo
Foto: Profimedia

Nije slučajnost ni što se u isto vreme oglašavaju Sulejman Ugljanin i Bakir Izetbegović oko Sandžaka, odnosno Kosova. Bakir hoće da napravi paralelu između Republike Srpske i tri opštine u Raškoj sa većinom od ukupno 120.000 Bošnjaka. Pošto Vučić brani Dejtonski status Srpske u BiH, Bakir bi da brani prava Sandžaklija u Srbiji. Analogija je, međutim, veštačka jer Srbija je međunarodno priznati garant Dejtona i Dejton je priznao specijalne veze Srpske i Srbije, dok je ovo Bakirovo klasično mešanje u unutrašnje stvari druge države. Pošto brine i za Albance i za Sandžaklije, možda ima ambicije da postane regionalni muslimanski lider. No, možda sve dolazi otud što je Ugljanin izgubio ministarsku stolicu u Beogradu i što su se Bakiru na manje od godinu primakli izbori.

Bivši američki ambasador dao SAVET Srbiji: Albanci vas mrze, Bakir provocira, OVAKO postupite

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar: Politička provokacija na sopstvenu štetu

- Bakir Izetbegović šalje izuzetno uznemirujuću i politički štetnu poruku kako u odnosu na Srbiju, tako i u odnosu na BiH. On priziva priznanje KiM i predstavlja napad na aspiracije Srbije da KiM očuva u svojim granicama.Ta izjava je opasna zbog toga što baca u vodu sve prethodne napore koje je Srbija činila da normalizuje i uspostavi što bolje odnose sa BiH. Istovremeno, ta izjava je opasna zato što je Srbija po Dejtonskom sporazumu jedan od garanata teritorijalne celovitosti BiH. Ta izjava je opasna i za BiH zato što sam Izetbegović nije spreman da prihvati stav Republike Srpske da treba da se odvoji od BiH, a istovremeno priziva odvajanje Kosova od Srbije. Izetbegović daje nesumnjivo za pravo predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da nastavi sa politikom zagovaranja samoopredeljenja srpskog naroda.

Vučić o izjavama Izetbegovića: Da smo mi podržali NEZAVISNOST Republike Srpske, mene bi izručili u HAG

Sulejman Ugljanin
Sulejman Ugljanin
Foto: Profimedia

Jednom rečju, Izetbegović politički provocira i pokazuje jednu vrstu nedostatka diplomatskog iskustva i takta, i on zapravo negde ruši samog sebe jer potkopavajući Srbiju, potkopava zemlju koja je ne samo težila ka tome da uspostavi što bolje odnose sa BiH nego je to i zemlja koja je po međunarodnom pravu i sporazumima garant celovitosti BiH. To je opasno igranje u vremenu velike političke tenzije i neizvesnosti kakva postoji na Balkanu.

Načela za koja se zalagao Alija Izetbegović:

- Islamski poredak je jedinstvo vere, politike i društvenopolitičkog sistema.

- Nespojivost islama i neislamskih institucija. Nema mira ni koegzistencije između islamske vere i neislamskih društvenih i političkih institucija.

- Islamski preporod ne može početi bez verske, ali se ne može nastaviti i dovršiti bez političke revolucije.

- Islamski preporod prvo je vezan za prevrat u vaspitanju da bi se pridobili ljudi, a zatim u oblasti politike. Muslimani prvo moraju biti propovednici, a zatim vojnici da bi stvorili svoju državu.

Alija Izetbegović
Foto: Profimedia

Priznavanje nezavisnosti Kosova vodi BiH u RAT: Stručnjaci ocenjuju ozbiljnost Izetbegovićeve izjave

- Islamski pokret treba da preuzme vlast kada moralno i brojno bude toliko snažan da može ne samo da smeni postojeću, neislamsku vlast nego i da izgradi novu, islamsku.

- Stvaranje jedinstvene islamske države koja će obuhvatiti područja BiH, Sandžaka i Kosova.

- Muslimanke ne smeju dojiti dete druge vere i nacije niti muslimani treba da prime krv od nevernika niti im treba krv dati.

- Deci treba davati imena koja karakterišu veru (nikako Sreto, već Sead).

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd