fbpx
Skip to main content
svat

DAN KADA JE SRPSKI SVAT UBIJEN U SARAJEVU: Ženio je sina, a onda mu je metak ostao u SRCU!

Foto: Youtube/SrpskoSarajevo3
Ovo je bio okidač za katastrofu koja je donela krvoproliće

Pre 25 godina na svadbi Milana Gardovića, na parkingu ispred crkve ubijen je njegov otac Nikola Gardović, kome je u leđa pucao Ramiz Delalić.

– Voleo bih da danas, 25 godina posle ubistva mog oca Nikole Gardovića u Sarajevu, koje se desilo na svadbi mog brata Milana, mogu da kažem da se nešto promenilo, da je sve prošlo i da ćemo živeti u slozi i ljubavi –  kaže sveštenik Jovan Gardović, drugi Nikolin sin.

PROŠLO JE 25 GODINA OD POČETKA RATA U BOSNI: Evo koji događaj je bio povod za krvoproliće! (VIDEO)

– Nažalost, ne mogu to danas da kažem svom sinu Nikoli, koji je rođen 1993. i nosi ime svoga stradalog dede. U Sarajevu nema nijedne ploče na kojoj bi, kao opomena pokolenjima do čega usijane glave mogu da dovedu, pisalo da je stradao građanin BiH – opominje protojerej Jovan Gardović iz Crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

svat
Foto: youtube/SrpskoSarajevo3

Jovan je najstariji sin Nikole Gardovića, koga je na svadbi sina Milana, pucavši mu u leđa i pogodivši ga pravo u srce, ubio Ramiz Delalić.

Taj dan se pominje kao početak rata u Bosni i Hercegovini. Drama se odigrala drugog dana referenduma u BiH na kojem su se građani izjašnjavali da li su za otcepljenje te jugoslovenske republike, posle čega je Sarajevo bilo 48 sati pod blokadama, a mesec dana kasnije počeo je rat.

– Taj dan trebalo je da bude najsrećniji za našu porodicu i najmlađeg brata, Milana, i snaju Dijanu.Svadbu smo organizovali po svim našim običajima. Večanje je počelo oko 14.30 u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg. Potom su počela čestitanja, slikanje ispred hrama. Radost. Svadbeni ručak bio je zakazan u Domu svete Tekle, u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji.

– Na parking ispred hrama mogla su da stanu samo četiri automobila, u kojima su bili mladenci i kumovi, pa su ostali svatovi parkirli 150 metara dalje. Takođe, dogovor je bio i da vozila nemaju obeležja da neko to ne bi shvatio kao provokaciju i da niko ne nosi oružje. Čim sam parkirao auto, neko je dotrčao i rekao da se tamo puca!

– Trčao sam i stigao u momentu kada su mog oca Nikolu unosili u vozilo Hitne pomoći zajedno sa kumom Radenkom Mirovićem, kome su pucali u nogu – seća se otac Jovan najtužnijeg porodičnog dana.

Njegov brat Dragan, koji je nosio srpsku zastavu, rekao je da ih je čekao beli golf, u kojem su bili Ramiz Delalić, Suad Šabović i još neki momci. Ramiz je pokušao iz ruku da mu otme barjak. Počelo je gurkanje, komešanje.

sahrana
Foto: Youtube/SrpskoSarajevo3

– Moj otac, u svečanom odelu i sa čuturom u ruci, pošao je ka Draganu. Pitao je te ljude zašto mu kvare veselje. Istovremeno, zet Radenko je izašao iz auta i njemu je Šabović pucao u nogu.

- Otac je krenuo tamo i u tom času Ramiz mu je pucao u leđa. Metak je ostao u srcu. Odmah su počeli da beže – priseća se otac Jovan i dodaje da je Ramiz uhapšen posle sat vremena, ali je te večeri pušten.

"VOLEO BIH DA STE TU KADA DOĐEM S POSLA": Kako je desetogodišnji dečak preživeo akciju "Oluja"

– Tragovi krvi. Čaure leže. Čekam ekipu da počne uviđaj. Potom se pojavila neka televizijska ekipa. Pitaju šta se desilo. Prvo sam odbijao da pričam. A onda se zaustavilo policijsko vozilo. Govore mi da je otac lakše ranjen, zet isto. Tada dajem izjavu televiziji.

-Prilaze dva momka i viču da ovde nema nikakvih svatova, da su to pripadnici SDS-a Radovana Karadžića. Niko nikad iz moje porodice nije bio član partije.

SRPSKI VOJNIK O MALTRETIRANJU TOKOM OLUJE: "Daj mi štanglu da ih sve isečem kao svinjske polutke"

– Zaustavlja se još jedan policijski auto. Iz njega izlazi zet Radenko. Noga mu je zavijena. Kaže da je otac umro. Samo sam seo dole i uhvatio se za glavu. Skupio se narod. Još veća kuknjava. Policajci nam poručuju da odemo odatle da se ne bi desilo nešto još gore – seća se otac Jovan nemilotg događaja.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd